Mali skandinavski stan sa spavaćom sobom na poluspratu

Ovaj stan u Geteborgu jasno dokazuje da čak i u malom prostoru možete stvoriti elegantan i udoban enterijer.

Udoban skandinavski stan nalazi se u staroj četvrti Geteborga, Linnestad. Početkom 20. veka ovo područje je počelo da se aktivno razvija i izgrađuje, a pojavile su se i mnoge zidane višespratnice sa tipičnim kupolama i mansardama, poređane duž Rue Linnegatan, bulevara koji podseća na čuvene pariske bulevare sa ekskluzivnim stanovima, modernim prodavnicama, kafićima i obiljem zelenila.

Danas je Linnegatan jedna od glavnih ulica Geteborga sa mnoštvom modernih ustanova, noćnim životom i boemskom atmosferom. Nekoliko blokova dalje nalazi se Slottskogen park za šetnju ili sport, a na kratkoj udaljenosti biciklom nalazi se još jedno veliko zeleno područje, park - šuma Enggardsbergen sa krivudavim stazama za pešačenje i botanička bašta.

Stan se nalazi na trećem spratu kuće izgrađene 1903. godine u Linnegathanu i ima nepravilni asimetrični oblik. Kroz ulazna vrata odmah se nalazite u zajedničkom prostoru kuhinje-trpezarije i dnevnog boravka.

Praktično nema dodatnih zidova i pregrada, zahvaljujući čemu mala soba (površina stana je oko 50 kvadratnih metara) izgleda prostrano, a zahvaljujući velikim prozorima i visokim plafonima, ima mnogo svetla i vazduha.

Dnevni boravak je komforan prostor u kom možete gledati film, čitati knjigu ili se samo opustiti na udobnoj ležaljci. Pored se nalazi garderoba, a tačno iznad nje, na poluspratu je udobna spavaća soba sa bračnim krevetom (bonus visokih plafona!).

Kuhinja je prostrana i moderna i nedavno je potpuno renovirana. Sam dizajn kuhinje napravljen je u najboljim skandinavskim tradicijama: uzdržan, lakonski, funkcionalan.

Središte kuhinje i trpezarije zauzima veliki trpezarijski sto, bez kojeg nijedna švedska kuća ne može. Ovo je mesto gde se cela porodica okuplja na nedeljnom ručku i čini da se gosti osećaju prijatno.

U enterijeru su sačuvani mnogi originalni detalji s početka prošlog veka. To su drveni podovi obojeni belom bojom i okviri prozora. Tu je i mali, ali lep bonus: udoban balkon koji se nalazi levo od ulaza i predstavlja idealno mesto za šolju kafe na svežem vazduhu i divljenje bulevaru!

Povezane teme