Maksimalizam i žive boje: dva ključna trenda u dizajnu enterijera za 2024. godinu

Godinu pred nama obeležiće pre svega kreiranje duboko personalizovanih domova...

Na početku još jedne nove godine, svet dizajna je ispunjen predviđanjima o tome koji će trendovi najverovatnije dominirati 2024. Iako ovo obuhvata mnoge trendove u dizajnu enterijera, postoji jedan koji se ističe više od većine: trend takozvanih "živih" boja.

Tokom 2023. godine, videli smo da brojni dizajneri sve više eksperimentišu sa smelijim bojama, a kako se čini - ovaj trend će se definitivno nastaviti. Zvanično se opraštamo od minimalizma i hladnih paleta boja, i umesto toga, prihvatamo pristup vođen ličnošću u načinu na koji dizajniramo naše domove – rado pozdravljamo duboke i dinamične šeme boja.

Prošla su vremena hiperminimalizma, kažu stručnjaci. Apsolutno se pomeramo ka jedinstvenim prostorima sa originalnim karakteristikama koje pokazuju ličnost domaćina, kao što su originalna umetnička dela, starinski predmeti, nameštaj po meri i naravno mnogo boja.

Ova promena pojačava istaknute trendove kao što je sve popularniji dopamin dekor koji se odnosi na korišćenje kuće kao mesta za pokazivanje ličnosti, umesto da sledi jedan specifičan stil dekoracije. Tokom 2024. godine, ovo će postati norma sa fokusom na ukrašavanje živahnim bojama i naravno - umetnošću.

Da li je ovo veliki povratak maksimalizma? Izgleda da je odgovor na ovo pitanje jedno veliko "DA"! Maksimalistički dizajn enterijera predstavlja ekstravagantnu i bogatu estetiku koja teži postizanju vizuelnog izobilja unutar prostora. Ova dizajnerska filozofija odlikuje se obiljem boja, uzoraka, tekstura i dekorativnih elemenata, sve u cilju stvaranja udobne atmosfere koja privlači pažnju i izaziva emotivne reakcije.

U maksimalističkom pristupu, prostor nije samo funkcionalan, već i eksperimentalan umetnički izraz. Osnovna ideja maksimalizma jeste odbacivanje minimalizma i jednostavnosti u korist obilja i kompleksnosti. Enterijeri maksimalističkog stila uključuju širok spektar boja, od smelih i jarkih nijansi do dubokih tonova, što stvara vizuelni spektar koji podstiče osećaj energije i vitalnosti.

Maksimalizam se takođe manifestuje kroz prisustvo raznolikih dekorativnih elemenata poput umetničkih dela, antikviteta, egzotičnih predmeta i nekonvencionalnih komada nameštaja. Svaki detalj ima svoje mesto i doprinosi opštoj atmosferi "sofisticiranog nereda", gde se različiti stilovi i epohe susreću i stvaraju harmoničan, mada upečatljiv sklad.

Ukoliko maksimalizam baš i nije nešto što vas privlači, ne brinite - neutralne boje će i dalje biti dovoljno "cool" za sve one koji nisu spremni da naprave drastične promene u svom domu. Ipak, dizajneri kažu da biste i u slučaju neutralnih radije trebali dati šansu nešto jačim tonovima, poput čokoladne smeđe ili svetlo braon. Ove nijanse su nove neutralne, ali svakako intenzivnije verzije koje će formirati izgled domova u godini koja je pred nama.

Povezane teme

04.07.2024 Enterijer

Inspirativne dnevne sobe u boho stilu

Ovakav stil podrazumeva balans između egzotičnog i modernog, a ako znate kako da njime upotpunite svoj dom, ostvarićete jednu sasvim nesvakidašnju atmosferu.

02.07.2024 Enterijer

Saveti za uređenje dečije sobe

Dečije sobe su funkcionalni prostori u kojima treba obezbediti dobre uslove za spavanje, odmor, učenje i igru. Vrlo je važno uključiti decu u uređenje njihove sobe.

30.06.2024 Enterijer

Prirodni materijali u enterijeru

Prirodni materijali u enterijeru sve više dobijaju na popularnosti zbog svoje estetske privlačnosti i ekološke održivosti. Drvo, kamen, bambus i prirodna vlakna poput lana i pamuka...

28.06.2024 Enterijer

Morski stil u enterijeru

Za sve one koje muči pitanje, koja je boja idealna za njihov enterijer, ova kombinacija je zaista savršeno rešenje. Od spokojnih do senzacionalnih, danas vam donosimo plavo-bele in...

26.06.2024 Enterijer

Šest ideja za uređenje spavaće sobe

Vaša spavaća soba je u većini slučajeva vaše utočište, to je poslednji prizor koji vidite pre nego što zaspite i prvi koji ugledate kada ujutru otvorite oči

24.06.2024 Enterijer

Beli i sivi enterijeri modernog minimalističkog stila

Bela boja pruža čistu i svetlu osnovu, dok siva dodaje dubinu i toplinu, balansirajući oštrinu bele. Zajedno stvaraju harmonično i umirujuće okruženje, čineći prostore većim i otvo...

22.06.2024 Enterijer

Kako da iskoristite ćoškove u domu?

U svakom stanu, kući, vikendici, uglovi često ostaju prazni i obično smatramo da je to samo deo bačenog prostora, koji ne može služiti ničemu. Ali, grdno se varamo!

20.06.2024 Enterijer

Šta sve može stati u 20m2?

Uređenje malog stana od 20 kvadratnih metara zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla funkcionalnost i organizovanost prostora. Ključ je u maksimiziranju svakog kvadratnog c...

18.06.2024 Enterijer

Saveti za lepši dnevni boravak

Stil i uređenje dnevne sobe reflektuju lični ukus i stil ukućana, što je - na kraju krajeva - i čini tako posebnim mestom u kući.

16.06.2024 Enterijer

Enterijer kuće na selu

Bilo da obnavljate staru seosku kuću ili stvarate novi prostor sa estetikom seoske kuće, ključ je u balansiranju tradicionalnih elemenata sa savremenim detaljima.

14.06.2024 Enterijer

Paravani - jednostavno pregrađivanje

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.