Maksimalizam i žive boje: dva ključna trenda u dizajnu enterijera za 2024. godinu

Godinu pred nama obeležiće pre svega kreiranje duboko personalizovanih domova...

Na početku još jedne nove godine, svet dizajna je ispunjen predviđanjima o tome koji će trendovi najverovatnije dominirati 2024. Iako ovo obuhvata mnoge trendove u dizajnu enterijera, postoji jedan koji se ističe više od većine: trend takozvanih "živih" boja.

Tokom 2023. godine, videli smo da brojni dizajneri sve više eksperimentišu sa smelijim bojama, a kako se čini - ovaj trend će se definitivno nastaviti. Zvanično se opraštamo od minimalizma i hladnih paleta boja, i umesto toga, prihvatamo pristup vođen ličnošću u načinu na koji dizajniramo naše domove – rado pozdravljamo duboke i dinamične šeme boja.

Prošla su vremena hiperminimalizma, kažu stručnjaci. Apsolutno se pomeramo ka jedinstvenim prostorima sa originalnim karakteristikama koje pokazuju ličnost domaćina, kao što su originalna umetnička dela, starinski predmeti, nameštaj po meri i naravno mnogo boja.

Ova promena pojačava istaknute trendove kao što je sve popularniji dopamin dekor koji se odnosi na korišćenje kuće kao mesta za pokazivanje ličnosti, umesto da sledi jedan specifičan stil dekoracije. Tokom 2024. godine, ovo će postati norma sa fokusom na ukrašavanje živahnim bojama i naravno - umetnošću.

Da li je ovo veliki povratak maksimalizma? Izgleda da je odgovor na ovo pitanje jedno veliko "DA"! Maksimalistički dizajn enterijera predstavlja ekstravagantnu i bogatu estetiku koja teži postizanju vizuelnog izobilja unutar prostora. Ova dizajnerska filozofija odlikuje se obiljem boja, uzoraka, tekstura i dekorativnih elemenata, sve u cilju stvaranja udobne atmosfere koja privlači pažnju i izaziva emotivne reakcije.

U maksimalističkom pristupu, prostor nije samo funkcionalan, već i eksperimentalan umetnički izraz. Osnovna ideja maksimalizma jeste odbacivanje minimalizma i jednostavnosti u korist obilja i kompleksnosti. Enterijeri maksimalističkog stila uključuju širok spektar boja, od smelih i jarkih nijansi do dubokih tonova, što stvara vizuelni spektar koji podstiče osećaj energije i vitalnosti.

Maksimalizam se takođe manifestuje kroz prisustvo raznolikih dekorativnih elemenata poput umetničkih dela, antikviteta, egzotičnih predmeta i nekonvencionalnih komada nameštaja. Svaki detalj ima svoje mesto i doprinosi opštoj atmosferi "sofisticiranog nereda", gde se različiti stilovi i epohe susreću i stvaraju harmoničan, mada upečatljiv sklad.

Ukoliko maksimalizam baš i nije nešto što vas privlači, ne brinite - neutralne boje će i dalje biti dovoljno "cool" za sve one koji nisu spremni da naprave drastične promene u svom domu. Ipak, dizajneri kažu da biste i u slučaju neutralnih radije trebali dati šansu nešto jačim tonovima, poput čokoladne smeđe ili svetlo braon. Ove nijanse su nove neutralne, ali svakako intenzivnije verzije koje će formirati izgled domova u godini koja je pred nama.

Povezane teme

18.02.2024 Enterijer

5 načina za osveženje enterijera na početku godine

Iako na prvi pogled može delovati zastrašujuće, uz samo nekoliko jednostavnih promena možete udahnuti novi život svom domu i stvoriti prostor koji deluje sveže, čisto i privlačno.

16.02.2024 Enterijer

Saveti za maksimalno iskorišćavanje vertikalnog prostora u malom stanu

Bilo da je reč o pametnom rasporedu nameštaja, kreativnim dekorativnim rešenjima ili jednostavnoj organizaciji, ove ideje su tako dobre da ćete poželeti da ih odmah primenite i u s...

14.02.2024 Enterijer

15 jednostavnih načina da ulepšate svoj mali stan

Uz toliko različitih stilova i opcija za dekoraciju, bila bi prava šteta kada ne biste odvojili malo vremena da pogledate zanimljive ideje koje vam svakako mogu biti od pomoći.

12.02.2024 Enterijer

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih spavaćih soba koje garantuju dobar san

Uređenje spavaće sobe je umetnost koja zahteva pažljivu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i estetike. Ključ je pronaći ravnotežu između elemenata koji stvaraju mirnu atmosferu...

10.02.2024 Enterijer

Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je...

08.02.2024 Enterijer

Harmonija prirode u vašem domu: dnevne sobe u zemljanim tonovima

Ovi tonovi ne samo da pružaju estetsku ravnotežu prostoru, već i stvaraju osećaj dubine i stabilnosti, čineći ovaj deo doma prostorom u kojem se svako okupljanje pretvara u iskustv...

06.02.2024 Enterijer

Kreativne pregrade i paravani: savremeni dizajn za funkcionalnost i estetiku u enterijeru

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

04.02.2024 Enterijer

Vodič za dizajniranje savršenog enterijera u potkrovlju

Dizajniranje enterijera stana u potkrovlju može predstavljati izazov, ali istovremeno pruža idealnu priliku za kreativnost i iskorišćavanje jedinstvenih karakteristika prostora.

02.02.2024 Enterijer

Moderna gotika: stil u dizajnu enterijera koji postaje sve traženiji

Zamislite crne zidove, tamni kožni nameštaj i mnogo resa - ako vam ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija, onda je moderan gotički stil savršen za vas.

31.01.2024 Enterijer

Najlakši i najbrži načini da postignete željen izgled enterijera

Ono što nazivamo postepenim koracima za dizajniranje savršenog životnog prostora zapravo su samo provereni saveti koji vam mogu pomoći da lakše postignete željeni izgled doma.

29.01.2024 Enterijer

Saveti i ideje za uređenje dnevne sobe u atraktivnom industrijskom stilu

Definitivno bezvremenska ideja dekora prostora u kom živimo, donela nam je vrlo ćudljiv, hladan i odvažan način upotrebe materijala koji su nepravedno bili zanemareni, poput kamena...