Kolačići od sleza, Meksiko i kaktusi

"Želeo sam da kreiram mesto u kojem možete zaboraviti svoj stresni radni dan i imati priliku da ostavite gradsku vrevu u svetlom, nežnom i pomalo opojnom domu ... “

Sa ovom rečenicom, mladi ruski arhitekta Dmitrij Rojtov opisuje svoj dizajn malog stana na Menhetnu u nijansi šećerno ružičaste i zelene nane, ukrašen velikim kaktusima. „Bio sam inspirisan meksičkom temom, prirodnim bojama pejzaža kao i živahnošću njegove tradicionalne arhitekture“.

Nameštaj i zidovi su u nijansama ružičaste boje, kao i poliuretanske cevi koje su posebno obojene. Da bi se suprotstavile vertikalne linije, izdužena bočna ploča prekrivena je Terrazzo pločicama.

Zelena boja, od svetlucave nijanse velikog tepiha do zelene boje metala, kontrastira i balansira ružičasto na zidovima. Kaktusi, sa svojim jedinstvenim i neponovljivim oblicima, pojavljuju se iz svakog ugla.

Dmitrija Rojtova angažovao je mladi par koji radi u internet biznisu. Istakao se svoje nekonvencionalne estetike i tako su mu dali slobodu da obnovi njihov dragoceni stan od 55 m² na najvišem spratu zgrade u iz 20-tih godina prošlog veka na menhetnu.

Stan je sa dve strane okružen visokim lučnim prozorima, retka zaobljenost u Njujorku koju je Dmitrij izabrao za glavnu geometrijsku temu doma. Zakrivljene linije i zaobljeni oblici prisutni su u svakom detalju dekoracije, počevši od apsolutnog ključnog igrača: izuzetno meke zelene sofe u obliku slezovih kolačića i ružičastog otomana.

Nameštaj ima iste meke, zakrivljene siluete. Sofe potpisuje Sacha Lakic za La Roche Bobois, klupe u bakru i betonu su rad Dmitrij Rojtova, a lampe su rad studija Michael Anastassiades.

Dnevni boravak, trpezarija i kuhinja čine jedini prostor. Blizu kuhinje, nekoliko cevi od poliuretana (ovde su obojene zelenom bojom) stvaraju ekran sličan biljkama sa snažnim vizuelnim uticajem. Šireći se od poda do plafona, pojavljuju se da se kreću prema vrhu, povećavajući vertikalnost stana. U kontrastu s mekim, punim nameštajem dnevne sobe, trpezarija nasuprot prozora ima jednostavan, filigranski sto i stolice u zelenoj boji.

Između kuhinje i dnevnog boravka, trpezarija sa generičkim C stolicama dizajn je Philippe Starck za Kartell i sto sa mermernim vrhom i bazom u staklu, dizajniran je od strane Rojtova.

Inspiracija za kuhinju je donekle “metafizička”. Zidna jedinica koja uključuje radnu površinu i ormariće podseća na ormar sa zaobljenom siluetom. Ružičasta sudoper i slavina se stapaju sa Terrazzo pločicama. Spektakularni bakarni omotač od valovitog metala reprodukuje, u malom obimu, vizuelni efekat cevi i jednako služi kao pozadina.

Uređena kuhinja je planirana sa velikom pažnjom na detalje i zasnovana je na prefinjenom kontrastu različitih zaobljenih silueta i materijala. Okrugli otvor, zatvoren listom plave narandže, vizualno povezuje ulaz sa kuhinjom.

Spavaća soba je uređena tako da liči na rađanje sunca. Na zidovima, svetlo ružičasta dnevna soba zamenjena je mekšim nijansama koje se od zelenila poda pretvaraju u plavu, tirkiznu i lila (tapete su ručno izrađene). Izgleda kao da ste spavali napolju, u meksičkom dvorištu, okruženi kaktusima, zahvaljujući izgradnji dodatnog zida i stepenica koje se odnose na drevni, tradicionalni meksički malter.

N.V.T.

Foto Reutov Design

Povezane teme