Kako stvoriti udoban dom i smestiti ga među drveće?

Ovo je pitanje koje se vrzmalo po glavi arhitekti koji se odvažio da svoju viziju udobnog doma preseli u okruženje koje neodoljivo podseća na neko malo selo.

Dom dizajniran da evoluira zajedno sa svojom četvoročlanom porodicom, smešten je u okviru imanja od čak deset hektara omeđenih nacionalnim šumskim zemljištem i vulkanskim vrhovima. Prilično neobičan ambijent zahtevao je i optimizaciju pogleda na sve ove planine i šumu, a sama kuća je dizajnirana tako da domaćinima pruži i neku vrstu utočišta.

Jedan ali vredan sprat kuće podeljen je u nekoliko celina. Na jednom kraju nalaze se privatni prostori – spavaće sobe i kupatila, dok je centar doma povezan sa garažom i radionicom. Osim prostranog dnevnog boravka i glavnog apartmana ova kuća poseduje još i deo sa dečjom spavaćom sobom i natkrivenim tremom.

Ovako formulisan koncept građevine, iako na prvi pogledan krajnje udoban i tradicionalan, zapravo kao da nas stalno pita – da li je kuća stara ili je nova, koliko i kako je sređena, te kakav je uopšte osećaj boraviti u njoj?

Upotrebom prirodnih materijala kao i prirodnih paleta boja ovaj dom je dobio neku simpatičnu toplinu kako spolja, tako i iznutra. Koliko god da je kedar spolja doprineo originalnom izgledu zahvaljujući svojoj tamnoj ploči, toliko je kombinacija starinskog i zanatskog nameštaja i dekora iznutra doprinela stvaranju jednog eklektičnog doma koji pleni originalnim detaljima. Ne treba zaboraviti ni to da je poseban akcenat stavljen na maksimalno iskorišćenje okolnog pejzaža koji je, zahvaljujući ogromnim prozorima od poda do plafona i svetlarniku, na neki način prosto “uvučen” u enterijer.

Čini se da su vlasnici ove kuće zapravo želeli da izbegnu da sve bude previše ravno i čisto pa su se zato i opredelili za neki vid nadograđene klasike. Hteli su da pokažu kako moderna arhitektura i nova gradnja mogu podjednako zračiti toplinom i izgledati hirovito, a u tome su, sudeći po ovim divnim fotografijama, definitivno i uspeli.

Izvor: bestorarchitecture

Povezane teme