Kad hrastovo drvo preuzme vlast u enterijeru

Da li želite da postavite parket od tvrdog drveta u svom domu, ali niste baš u potpunosti ohrabreni tom idejom?

Danas sa vama delimo fotografije jednog simpatičnog doma od 100m2 koji se uglavnom koristi tokom zimske sezone. Postojeći prostor je dozvoljavao stvaranje ogromnog dnevnog boravka sa kuhinjom i trpezarijom, kao i prilično prostranim spavaćim sobama, zajedničkim kupatilom i ostavom. Ukoliko se pitate šta sve ove prostorije imaju zajedničko sa našom današnjom temom, odgovor je – hrastovo drvo kao materijal koji je odabran za stvaranje identiteta kompletnog doma.

Podovi od tvrdog drveta dolaze u brojnim vrstama boja, šara (mrlja) i veličina, a pored hrastovine najčešće se koriste i drvo trešnje, oraha i javora. Pa ipak, najevidentnije su prednosti podnih obloga od hrasta – one ne samo da su izuzetno izdržljive, već dolaze u najrazličitijim nijansama tako da pružaju beskrajne mogućnosti kombinovanja.

photo: José Campos

Podovi od punog hrasta imaju veoma dug vek trajanja. Čak i 200 godina staro obnovljeno hrastovo drvo može izgledati vrlo primamljivo i imati veliku vrednost. Može se savršeno iskoristiti kao potpuno moderan materijal a njegov sirovi oblik će obezbediti onu neophodnu dozu sofisticiranosti i elegancije svakom dnevnom boravku.

Sa promenom godišnjih doba menja se i odgovor drveta na vodu i toplotu, ali ne i u slučaju hrasta! Takođe je otporan i na raznorazne ogrebotine i eventualna udubljenja, a možete ga lako obojiti u različite nijanse kako biste mu dali egzotičniji ili pak neki starinski look. Još jedna velika prednost hrastovog drveta jeste i njegova velika otpornost na insekte, pa tako ne morate trošiti neki veliki novac na njegovu popravku. Pritom, pod od punog hrastovog drveta je prilično jednostavan za postavljanje, dolazi u daskama različitih visina pa ga lako možete montirati i sami.

photo: José Campos

U poređenju sa drugim podovima od tvrdog drveta poput javora, mahagonija i oraha, hrastov pod pruža luksuzan, gotovo kraljevski izgled svakom enterijeru a istovremeno je jak i čvrst tako da može izdržati velike težine. U tom smislu ovaj pod je i izuzetno isplativo rešenje koje biste definitivno trebali da isprobate već ove zime.

Izvor: archello

photo: José Campos

Povezane teme