Jednostavni načini da probudite usnule neutralne enterijere

Više slika

Više slika

Sobe neutralnih boja jesu mirne i privlačne, ali ponekad to može biti i pomalo dosadno.

Ukoliko vaš neutralni enterijer nije pravilno uređen postoji velika šansa da će vam u nekom trenutku delovati pomalo beživotno, pa čak i dosadno. Neutralnost je odlična u momentima kada želite da postavite prazno platno za isticanje ostalih posebnih detalja, ali na duže staze ipak zahteva malo ozbiljniji angažman kada je dizajn u pitanju.

Za početak, dodavanje različitih uzoraka u prostoriju neutralne boje može dodati mnogo interesovanja i ličnosti. Ovo se može postići korišćenjem tkanina sa uzorcima kao što su zavese, jastuci ili prostirke, ili korišćenjem tapeta ili umetničkih dela sa nekom zanimljivom šarom. Vaše je da odlučite hoćete li se odlučiti za neki veći poduhvat ili ipak neki manji detalj.

Šta god radili, obavezno svom neutralnom enterijeru dodajte teksturu. Tekstura je zapravo krajnje jednostavan način da dodate interes neutralnoj prostoriji. To se može postići korišćenjem teksturiranih tkanina, kao što su vuna ili lan, ili korišćenjem teksturiranih akcenata, kao što su korpe ili keramika. Opet - izbor je na vama.

Dok smo kod teksture, dobro bi bilo da razmislite i o korišćenju biljaka. Biljke (različitih oblika i visina) su odličan način da unesete život i boju u neutralnu prostoriju. Izaberite biljke sa šarenim cvećem ili lišćem i razmislite o korišćenju sadnica u smelim bojama da biste dodali još više interesovanja prostoru.

Šta god radili, nikako ne zaboravljajte osvetljenje. Osvetljenje je važan element u svakoj (a naročito neutralnoj) prostoriji i može se koristiti za dodavanje interesa i dinamike - baš onoga što inače fali u ovakvim okruženjima. Razmislite o korišćenju reflektora ili šarenih sijalica da biste dodali malo akcije - to ne mora da važi samo za sezonu praznika!

Dekorativni akcenti, kao što su jastuci, ćebad i umetnička dela, su još jedan krajnje jednostavan način da dodate malo zanimljivosti neutralnoj prostoriji. Izaberite akcente u smelim bojama ili šarama da dodate malo ličnosti prostoru - ovo će čak i od najmanjeg enterijera načiniti ugodno i udobno eklektično mesto za uživanje koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

I za kraj, evo dva posebno zanimljiva trika: uključite u svoj dizajn metalik akcente i ogledala!  Metalik, poput mesinga, bakra ili zlata, može dodati dašak glamura i interesovanja neutralnoj prostoriji. Koristite metalne akcente, poput vaza ili držača za sveće, da dodate malo sjaja svom domu. Isto važi i za ogledala - ona reflektuju svetlost, stvaraju iluziju većeg prostora a pritom deluju jednostavno neodoljivo u kombinaciji sa neutralnim bojama.

Povezane teme

14.06.2024 Enterijer

Paravani - jednostavno pregrađivanje

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

12.06.2024 Enterijer

Kako uneti žutu boju u enterijer za početak leta: ideje i saveti

Od pastelnih nijansi limun žute do vibrantnih sunčanih tonova, ovaj spektar boja donosi osveženje i živost, čineći svaki kutak doma svetlijim i prijatnijim.

10.06.2024 Enterijer

Savršena mala trpezarija u 5 ključnih koraka

Bez obzira na to da li se radi o malom stanu u gradu ili udobnoj kući na selu, stvaranje savršene trpezarije zahteva pažljivo planiranje, kreativnost i praktične strategije.

08.06.2024 Enterijer

Osvežite svoj dnevni boravak nežnim plavim nijansama pre početka leta

Kombinacija nežnih plavih tonova s neutralnim bojama ili svetlim detaljima stvara atmosferu koja poziva na opuštanje i uživanje na pragu nove sezone.

06.06.2024 Enterijer

Kako kombinovati žutu i tirkiznu boju u enterijeru: 7 ideja za vašu inspiraciju

Pažljivim balansiranjem žute i tirkizne i njihovim uvođenjem kroz različite elemente kao što su boja zidova, nameštaj, tekstil i dodaci, možete postići harmoničan i vizuelno privla...

04.06.2024 Enterijer

Funkcionalan minimalistički enterijer

Minimalizam, karakterisan jednostavnošću, čistim linijama i funkcionalnošću, postao je popularna filozofija dizajna za moderno stanovanje. Ovaj pristup ne samo da stvara estetski p...

02.06.2024 Enterijer

Kako stvoriti savršenu modernu dnevnu sobu koja kombinuje stil i udobnost?

Udobna moderna dnevna soba bez napora spaja funkcionalnost sa stilom...Zapamtite, cilj je stvoriti prostor koji se oseća i elegantno i opuštajuće - pravo utočište za udoban moderan...

31.05.2024 Enterijer

Dizajniranje stilskog i funkcionalnog malog stana

U urbanim područjima gde je prostor često ograničen, iskorišćavanje svakog kvadratnog metra postaje ključno. Međutim, uz pravi pristup, čak i najmanji prostori mogu se pretvoriti u...

29.05.2024 Enterijer

Vanvremenski terakota stil u dnevnom boravku

Terakota doslovno znači „pečena zemlja“ i to je upravo ono što dobijate ovim predivnim pločicama. Pored pločica, u svom domu možete da koristite i saksije od terakote radi boje i k...

27.05.2024 Enterijer

Oslobodite svoju dnevnu sobu

Bez obzira da li vaša dnevna soba deluje skučeno zbog previše nameštaja, suvišnih predmeta ili neadekvatnog rasporeda, postoji niz strategija koje možete primeniti kako biste stvor...

25.05.2024 Enterijer

Minimalistički savremeni dizajn enterijera: harmonija jednostavnosti i elegancije

Bez obzira da li dizajnirate elegantni urbani stan, udobnu kuću ili šik kancelarijski prostor, minimalistički savremeni dizajn enterijera nudi svestrano i elegantno rešenje koje se...