Integracija poslovnog prostora u porodični dom ipak nije tako nemoguća!

Danas sa vama delimo slike jednog interesantnog projekta koji je za cilj imao integraciju poslovnog prostora u porodični dom...

Zapravo, radi se o tome da je mladi bračni par sa detetom poželeo da renovira ali i modernizuje svoj stan i to uvođenjem “inovativnog programa” koji bi postojećim prostorijama podelio nove uloge. Odlučeno je da se stan odrekne jedne spavaće i jedne pomoćne sobe, te da se preorijentiše na stvaranje apartmana, kućne kancelarije i društvene kuhinje. Samim tim, ključna tačka projekta postala je transformacija dnevne sobe koja je, uzevši za sebe pomalo prostora od kuhinje i stare spavaće sobe, dobila sasvim dovoljno fleksibilnog područja.

photo: Júlia Tótoli

Na ovaj način stvoreno je prilično živahno stambeno okruženje koje se sastoji od velike trpezarije, kuhinje, kancelarije i prostora za uživanje, odmaranje i gledanje TV-a. Ovaj deo stana razgraničen je stubovima i betonskim gredama koje su postale vidljive i tako doprinele još originalnijem izgledu doma. Za smeštaj obimne biblioteke domaćina predložene su dve fiksne strukture – polica iznad kancelarijske klupe i niša od betonske klupe koja je izgrađena duž glavnog prozora. Na ovaj način sobi su pridodati novi elementi koji, iako fiksni, pružaju svu neophodnu fleksibilnost upotrebe.

photo: Júlia Tótoli

Iako pozicioniran na zadnjoj fasadi, važan deo projekta uključuje i potpuni remont hidrauličnih i električnih instalacija, pa je tako stan renoviranjem dobio i dva praktično identična kupatila od kojih je jedno okrenuto prema dnevnoj sobi a drugo prema apartmanu. Nova lokacija vešernice – odmah iza kuhinje – oslobodila je pogled iz dnevne sobe, i pružila direktnu unakrsnu ventilaciju u celom društvenom prostoru.

Izvor: archdaily

Povezane teme