Holistički pristup dizajniranju enterijera stvorio dom za uživanje

Predstavljamo vam jedinstvenu i prilično prostranu kuću koja svojim domaćinima služi kao utočište od užurbane metropole...

Vlasnik ovog modernog doma tražio je prostor koji će mu pružiti mir i spokoj, a istovremeno predstavljati i neku vrstu tranzicije između izgrađenog okruženja i okolne prirode. Voda, nebo i zelenilo prirode – to su prirodni elementi na kojima počiva koncept ovog urbanog skloništa. Kako je smirenost u direktnoj vezi sa blizinom vode, odlučeno je da upravo voda postane središte kuće, dok svi ostali prostori samo obavijaju prostor oko nje i celom ambijentu daju nešto dramatičniji izgled.

Već na samom ulazu u kuću susrećemo se sa simpatičnim ribnjakom, da bismo posle njega naišli na unutrašnji most koji više podseća na nekakvo šetalište koje nas dalje vodi do bazena. Zahvaljujući drugom, ovoga puta spoljnom mostu, nastavljamo sve do beskonačne banje koja izgleda kao da se uliva u jezero Vašington. Čak tri različita bazena u okviru ovog imanja zaslužna su za stvaranje osećaja da se nalazite u nekakvom odmaralištu a ne u klasičnom domu.

A ovakvom osećaju umnogome doprinose i materijali koji su pažljivo odabrani kako bi dodatno poboljšali arhitekturu kuće koja podseća na letovalište. Tako su, na glavnom nivou, plafoni od kedra obojeni smeđe-sivom bojom, umanjujući tako žuto-crvenkaste tonove prirodnog novog kedra. Zidovi dnevne sobe, trpezarije i stepeništa takođe su obloženi kedrovim daskama kako bi u potpunosti ispratili spoljašnju fasadu. Zahvaljujući savršenoj kombinaciji drveta i betona kuća je uspela da usaglasi unutrašnji i spoljašnji izgled u potpunosti.

Kada je odabir nameštaja u pitanju, ovaj dom se može pohvaliti komadima od belog hrasta koji su savršeno kombinovani sa mermerom koji najviše srećemo u kuhinji. Hrastova čvrstina i postojanost u ovom delu doma posebno je izražena u delu oko ogromnog kuhinjskog ostrva, dok su kuhinjske ploče od mermera čitavom prostoru dale osvetljenost i visok kontrast.

Dnevnu sobu ispunjava nameštaj od kože ali i više udobnih ležaljki presvučenih tkaninom koja je otporna na mrlje a da istovremeno zadržava luskuzan osećaj. Delikatni stakleni stolovi upotpunjuju prostor dodajući tako mekoću koja nadopunjuje snagu betonskih zidova. Sličnu kombinaciju materijala srećemo i u spavaćoj sobi, koju karakterišu ogroman krevet sa tapaciranim uzglavljem i visećim svećnjacima.

Mirni ambijent ovog doma ispunjava svakog posetioca od trenutka kada se približi malenom ribnjaku na ulazu, do trenutka kada sedne na sofu u dnevnoj sobi i zagleda se u jezero okruženo veličanstvenim borovima. Zato se s pravom može reći da je holistički pristup dizajniranju enterijera u kombinaciji sa originalnom arhitekturom i pejzažom, stvorio dom nalik odmaralištu koji je u potpunosti u skladu sa prirodom.

Izvor: architonic

photo: Benjamin Benschneider

Povezane teme