Drvene letvice kao fokalna tačka stana u Londonu

Rebraste drvene pregrade su žarište ovog stana u centru Londona, koji je studio Proctor and Shaw dekorisao u neutralnim nijansama.

Smešten na trećem spratu četvorospratnog stambenog bloka u Marylebone kvartu, stan je potpuno rekonstruisan od strane arhitektonskog studija Proctor and Shaw, sa samo nekoliko fiksnih elemenata i površinama u prirodnim tonovima.

Poslednji sprat ovog zdanja, koje datira s početka 20. veka, obnovljen je 50-ih godina sa konkretnim strukturnim okvirom, nakon oštećenja od bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. To je omogućilo studiju da slobodno preuredi zidove koji nisu noseći unutar stana, gde su klijenti želeli da imaju prostranu dnevnu sobu i dve dvokrevetne spavaće sobe.

Dom je nekada imao samo jednu spavaću sobu i radnu sobu koja je bila odvojena kratkim hodnikom. Pregradni zid u punoj visini, izrađen od drvenih letvica Daglas jele, sada se proteže duž središta stana od 75 kvadratnih metara, deleći ga na dnevne i spavaće prostorije.

Trpezarija i prostor za sedenje otvorenog plana nalazi se na prednjoj visini stana, koji je osvetljen sa četiri velika prozora koja gledaju na ulicu. Jednom stranom sobe dominira kuhinja, koja je upotpunjena gotovo crnom MDF vitrinom i tamnim betonskim pločama.

Trpezarijske pletene stolice u prirodnoj nijansi drveta okružuju čelični sto za ručavanje, iznad kojeg vise dve svetiljke sa ekscentričnom žaruljom. Na drugom kraju sobe nalazi se kauč i fotelja u obliku latiničnog slova L, koji su smešteni na bež tepihu izvezenom geometrijskim oblicima.

U skladu sa neutralnom paletom boja, portret i staklena vaza su takođe iskorišćeni za dekorisanje prostora. U fazi projektovanja, klijent je dostavio slike prostora i materijala koji bi se mogli koristiti, i još zanimljivije primere njihovih omiljenih umetničkih dela i keramičkih predmeta,pronađenih na društvenoj mreži Pinterest.

Inspirisani dostavljenim fotografijama, arhitekte i dizajneri su uzeli temu prirodnih i mekših zemljanih tonova i tekstura postavljenih naspram prilično hrabrih tonskih kontrasta, koji su pružili inspiraciju za realizaciju prostora koji je stvoren.

Zajedno sa kućnim frižiderom, vrata bez okvira su neprimetno integrisana u drvenu rebrastu pregradu. Ona vode do spavaćih soba, koje su takođe dekorisane jednostavnim uzglavljem i stolovima. Mikro-cement je nanešen preko zidova, plafona i odvojenih jedinica u sobama, u pokušaju da se stvori ono što studio opisuje kao "senzualnu atmosferu nalik na čauru".

N.V.T.

Izvor Dezeen

 

Povezane teme