Ambar star ceo vek pretvoren u moderan dom

Većina domova koja svojom starošću zaokružuje broj 100 je uglavnom predviđena za rušenje.

Razlog tome su moderni načini gradnje i savremen život koji se znatno razlikuje od onog od pre jednog veka. Ali to nije slučaj i sa zdanjem koje vam danas predstavljamo. Nedavno jedan stari ambar je renoviran i od njega je nastala vrlo praktična, svetla i prostrana privatna rezidencija. Originalna građevina je sačuvana a njena unutrašnjost je ispunjena modernim elementima.

Naša današnja destinacija je Švedska, u kojoj se nalazi ambar sagrađen davne 1901. godine. Nakon što je bio napušten jako dugo, arhitekta po imenu Jonathan Andersson ga je vratio u život i pretvorio u prelepu i modernu kuću. Preuređeni ambar ima tlocrt u obliku slova L i njen unutrašnji prostor obuhvata gotovo 400 m2. Dizajn enterijera kombinacija je modernog minimalizma i rustičnog šarma. Bela boja je ona koje se široko koristi u svim prostorijama ovog doma.

Polirani betonski podovi i izložene drvene grede nadopunjuju bele zidove i plafone i daju prostorijama jednostavan i istovremeno prefinjen izgled, sa rustičnim prizvukom. Nedostatak boje uravnotežen je prisustvom brojnih različitih tekstura i završni obrada, koji enterijeru daju osećaj topline i prijatnosti. Zidni i krovni prozori od poda do plafona donose obilje prirodnog svetla unutrašnjosti i čine je prozračnom.

Kuća sadrži četiri spavaće sobe i jednu veliku prostoriju koja objedinjuje kuhinju otvorenog plana, trpezariju i dnevni boravak. Uprkos činjenici da dnevni boravak ima izuzetno visok plafon i bele zidove, on ne deluje ni hladno ni prazno. Otvorena kuhinja oplemenjena je krovnim prozorima i istim monohromatskim dekorom kao i ostatak kuće. Kupatilo je verovatno jedno od najživopisnijih područja u ovoj kući. Njegovi zidovi nežno sivog tona daju mu preko potreban karakter. Nameštaj u vintage stilu i samostojeća kada su posebno uočljivi u ovom prostoru.

Toplinu enterijeru obezbeđuje veliki kamin kraj kog je kreirana vrlo udobna zona za sedenje. A detalj koji svakako doprinosi utisku modernosti u ovakvom jednom istorijskom zdanju su viseće lampe koje se protežu sa plafona.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

 

Povezane teme