Akcentne boje vraćaju živost u svaki enterijer, koristite ih sa stilom

Više slika

Više slika

Ako ste u procesu renoviranja doma, razmišljanje o takozvanim akcentnim bojama je odlična polazna tačka.

Boja utiče ne samo na to kako prostor izgleda, već i na to kako se oseća, tako da je ključno uzeti u obzir atmosferu koju želite da izazovete. Akcentne boje su dodatne boje koje obično stvaraju kontrast ili dopunjuju primarne boje koje se koriste u prostoriji. Drugim rečima, ove boje se koriste za naglašavanje određenih zona, za poboljšanje šeme boja ili za oživljavanje (pa i dodavanje drame) inače monohromatskom prostoru.

Možda kada čujete termin akcentna boja pomislite na sobu sa belim zidovima i jednim tamnoplavim zidom. Ipak, boja akcenta nije nužno samo boja zida koja se razlikuje od ostalih zidova u prostoriji. Jedan plavi zid svakako se uklapa u kategoriju akcentne boje, ali ovaj termin je ipak mnogo više od toga. Akcentne boje mogu postojati u obliku boja zidova, ali i u obliku dodataka kao što su jastuci, umetnička dela ili nameštaj.

Svetlo pavi kauč kao akcentna boja u dnevnom boravkuphoto: desiretoinspire

Dakle, akcentne boje se mogu odnositi i na ukrase, i na neke funkcionalne komade nameštaja, tačnije na sve ono što pomaže da se uspostavi neprekidna tema i harmonična estetika u celoj prostoriji. Ako želite da dodate malo vizuelnog interesa u inače običnu sobu, korišćenje akcentnih boja će vam sasvim sigurno pomoći da to i postignete.

Zašto su akcentne boje uopšte važne? Najpre, one su odličan način da se stvori kontinuitet i ravnoteža u celoj prostoriji. Kada se unesu kako treba, učiniće da se prostor oseća harmonično i spojeno i doneće kontrast koji dodaje definiciju i dimenziju. Međutim, kada se sa njima pretera, soba može na kraju izgubiti sofisticiranost i početi da izgleda pomalo kičasto i neartikulisano.

Stručnjaci za dekoraciju predlažu da koristite boju akcenta dovoljno štedljivo (tačnije da nipošto ne preterujete sa njom), zatim da je slobodno koristite u različitim nijansama i to ne samo na zidovima. Slobodno je dodajte u dekor i kombinujte sa još dve do tri boje kako bi prostor delovao uravnoteženo. 

Kada pokušavate da pronađete akcentne boje za svoj dom, počnite sa jednom sobom. Pogledajte sobu i njenu arhitektonsku strukturu, razmislite o načinu na koji je koristite – da li je to formalni ili neformalni prostor, na primer – koji nameštaj i dekorativne predmete želite da u nju postavite, raspoloženje koje želite da kreirate i koje boje vas prirodno privlače.

Narandžasta komoda, ružičasti detalj na zidu i zeleni sto su predstavnici akcentnih boja u ovoj trpezarijiphoto: Yadnyesh Joshi

Odgovaranje na ova pitanja je dobra polazna tačka za razmišljanje o bojama akcenta i šemi boja uopšte. Počnite da sastavljate šemu boja od nekoliko različitih boja koje vam se sviđaju i koje se dopunjuju, a zatim izaberite one koje želite da koristite kao svoju glavnu boju i boje za naglašavanje. 

Postoji bukvalno na hiljade prelepih kombinacija boja koje možete da koristite, ali evo nekoliko primera popularnih koji će vas inspirisati, u zavisnosti od stila i osećaja koji želite da kreirate u svom domu.

Zemljane boje poput žalfija zelene, bež i krem bele mogu fantastično funkcionisati u vašem dnevnom boravku pa čak i spavaćoj sobi. Ukoliko ste ljubitelj priobalnog stila, za vas su savršene tamno plava, nebesko plava i kristalno bela. Za one koji žele moderniji stil, savršena kombinacija može biti crna, bela i nijansa uglja, dok će ljubitelji eklektičnog stila sasvim sigurno uživati u plavoj, crvenoj i braon kombinaciji.

Umetničko delo preko gotovo celog zida služi kao akcentna boja u ovoj trpezarijiphoto: Dana Meilijson

Povezane teme

17.05.2024 Enterijer

Svetlost, prostranost i optimizam: sve zahvaljujući belom enterijeru

Možda zvuči kao najjednostavnije ukrašavanje sobe, ali dobijanje potpuno belog enterijera zapravo predstavlja pravu malu umetnost.

15.05.2024 Enterijer

Jednostavni, funkcionalni i korisni: minimalistički enterijeri

Izvan njegovih čistih linija i nezagušenih prostora, minimalizam se takođe odnosi na funkcionalnost - filozofiju koja promoviše ideju da "manje znači više" ne samo u smislu vizueln...

13.05.2024 Enterijer

Enterijer koji opušta i umiruje

Kreiranje enterijera koji umiruje i opušta je zapravo stvaranje utočišta od svakodnevnih stresova, i to onog koje promoviše opuštanje, obnavljanje energije i osećaj blagostanja.

11.05.2024 Enterijer

Ideje za sivi i beli izgled spavaćih soba

Ovi neutralni tonovi donose sa sobom ne samo estetsku privlačnost već i funkcionalnost, omogućavajući vam da stvorite prostor koji odražava vašu ličnost i stilski senzibilitet.

09.05.2024 Enterijer

Kreiranje životnog prostora koji odražava vašu ličnost i stil

Stvaranje životnog prostora koji je u skladu sa vašom ličnošću i stilom nije samo praćenje najnovijih trendova u uređenju kuće; radi se o stvaranju okruženja koje se čini jedinstve...

07.05.2024 Enterijer

Kreativne ideje za personalizaciju stana bez velikih troškova

Pristupačne ideje za dizajn enterijera ne moraju da budu ograničavajuće, a svakako imaju potencijala da budu i jako kreativne i originalne.

05.05.2024 Enterijer

Moderni i elegantni stanovi u potkrovlju – i razlozi zašto ih volimo

Stanovi u potkrovlju postali su standard u urbanim sredinama. Osim činjenice da su jedino moguće rešenje u već prenatrpanim gradovima, oni su ujedno i savršeno mesto za stvaranje i...

03.05.2024 Enterijer

Nordijski dizajn može učiniti svaki mali stan velikim

Nordijski dizajn stvara prozračan prostor u kome se njegovi stanovnici mogu osećati opušteno, a gosti biti dočekani širokogrudom dobrodošlicom.

01.05.2024 Enterijer

5 saveta za luksuzniji izgled dnevnog boravka bez velikog troška

Sa strateškim planiranjem i pažnjom na detalje, možete transformisati svoj prostor u sofisticirano utočište koje izražava eleganciju bez velikih troškova.

29.04.2024 Enterijer

Trendovi u dizajnu enterijera: da li ih ponekada treba zanemariti?

Iako je primamljivo pratiti najnovije modne trendove, uključivanje elemenata koji održavaju svoju privlačnost tokom godina osigurava da dom ostane funkcionalan i moderan.

27.04.2024 Enterijer

Osvetlite svoj enterijer sa stilom: saveti za stvaranje udobnijeg doma

Bez obzira da li se trenutno bavite uređenjem malog stana ili jednostavno želite da poboljšate prirodno svetlo u svom domu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da postignete sve...