5 trikova za osvetljavanje tamne spavaće sobe

Kada dođe vreme za spavanje, što je tamnija spavaća soba, to bolje...

Svetlost ometa proizvodnju melatonina u mozgu, hormona odgovornog za regulisanje ciklusa spavanja. Ali šta ako je vaša spavaća soba mračna čak i tokom dana? To je uobičajen problem, posebno ukoliko ste čvrsto rešili da svoj kutak za odmor ofarbate u neku tamniju nijansu.

No, pored tamnijih nijansi, postoje i neki drugi uzroci koji dovode do toga da spavaća soba dobije izgled pećine a ne prostora za relaksaciju i spavanje: malo prozora, prozori okrenuti ka severu, prozori zasenčeni spoljnim drvećem ili strukturama...

Sve su ovo stavke koje se ne mogu lako popraviti bez većeg preuređenja. Ali ne očajavajte, niste osuđeni da živite u spavaćoj sobi koja liči na kutiju od šibice, niti morate da potrošite sav svoj budžet i angažujete profesionalca. Ideje za tamne spavaće sobe su jednostavni trikovi za ukrašavanje koji mogu doneti svetlost čak i u najtmurniju spavaću sobu.

UNESITE DODATNU SVETLOST

Ako vaša spavaća soba ne dobija dovoljno prirodnog svetla, onda ćete morati da ga obezbedite sami. Ali nemojte postavljati jednu lampu na svoj noćni ormarić i smatrati da je stvar gotova. Jedan jedini izvor svetlosti stvara mnogo senki posebno u crnim ili tamnoplavim sobama pa one dobijaju gotovo jeziv osećaj. Umesto toga, osvetlite svoju sobu sa najmanje dva, a po mogućnosti tri izvora svetlosti.

PAMETNO BIRAJTE BOJU ZIDOVA

Čini se nelogičnim, ali ako je vaša spavaća soba tamna, beli zidovi nisu najbolje rešenje. Iako svetle boje mogu pomoći da mala soba izgleda veće, one nisu tako dobre u tome da tamnu sobu načine svetlijom. Umesto klasične bele, izaberite bogato zasićenu boju boje srednjeg tona za svoje zidove. Hladne, duboke nijanse zelene, plave, sive ili čak ljubičaste najbolje su za stvaranje opuštajuće atmosfere koju želite u spavaćoj sobi.

OGLEDALA IMAJU DVOSTRUKU FUNKCIJU

Veliko ogledalo u spavaćoj sobi je neophodno bez obzira na nivo svetlosti. U spavaćoj sobi sa malo svetla, međutim, ogledalo takođe funkcioniše tako da odražava bilo koju svetlost koja postoji, a takođe dodaje sjaj prostoru. Ako je moguće, okačite svoje ogledalo preko puta prozora da biste sobi obezbedili više svetlosti.

PROZIRNE ZAVESE I KONTRASTNA POSTELJINA

Zatamnjena spavaća soba nije mesto za teške draperije ili teške roletne koje blokiraju ono malo prirodnog svetla koje bi inače moglo da dopre do sobe. Umesto toga, koristite prozirne zavese ili venecijanere koje možete nameštati po želji. Ako obojite svoje zidove u zasićene srednje tonove ili svetlu boju, dodajte kontrast nameštaju srednje završne obrade i upotpunite efekat osvetljavanja posteljinom i dodacima u beloj ili nekoj drugoj svetlijoj boji.

Povezane teme