5 razloga za korišćenje prirodnih materijala u dizajnu enterijera

Više slika

Više slika

Svest o važnosti očuvanja životne sredine se polako budi, a dizajn enterijera u tom smislu nije izuzetak.

Dizajneri i vlasnici kuća podjednako prihvataju ekološki trend, a prirodni materijali su preovladavali u dizajnu enterijera u poslednjih nekoliko godina. Osim što su dobri za životnu sredinu, ovi materijali su dobri i za vas i vašu porodicu. Ne samo što dodaju toplinu i osećaj prijatnosti svakom enterijeru, već imaju i brojne duge prednosti koje svakako ne treba zanemariti.

Prirodni materijali daju poseban stil vašem životnom prostoru

Postoji razlog zašto prirodni materijali nikada ne izlaze iz mode. Oni su neverovatno neutralni i daju trenutni osećaj luksuza i stila svakom prostoru. Drvo, mermer, glina, terakota, pa čak i beton dolaze u bojama koje će se uklopiti u gotovo svaku šemu boja koju smislite i poboljšati je. Dizajneri enterijera prihvataju ovu novu ekološku svest, a zeleni materijali se pojavljuju svuda. Osim tradicionalnih, na raspolaganju je mnogo novih materijala koji izgledaju odlično i imaju poboljšane karakteristike. Najbolji deo je što prirodni materijali izgledaju neverovatno bez obzira da li koristite samo jedan ili odlučite da pomešate nekoliko. Pošto su uvek u trendu, takođe imaju tendenciju da daju prostoru bezvremensku eleganciju.

Prirodni materijali su opcija koja vodi računa o zdravlju

U doba kada napredak nije uvek jednak blagostanju, svi se trudimo da uradimo ono što možemo za svoje zdravlje. Naši napori su uglavnom usmereni na ishranu i vežbanje. Međutim, materijali kojima se okružujemo takođe mogu imati ogroman uticaj na naše zdravlje. Ne tako davno, izgradnja domova je uključivala neke prilično štetne prakse, poput upotrebe azbesta ili olova. Ti dani su sada iza nas, ali mnogo veštačkih materijala je i dalje potencijalno opasno po naše zdravlje. Prirodni materijali su najbolja i najsigurnija opcija u ovom pogledu. Brojna istraživanja su takođe pokazala da prirodni materijali blagotvorno utiču i na naše mentalno zdravlje.

Prirodni materijali su dugotrajni

Postoji razlog zašto prirodni materijali ponekad imaju veću cenu. Jednostavno rečeno, kvalitet prirodnih materijala ima tendenciju da bude mnogo bolji. Govoreći u smislu kvaliteta, to se obično pretvara u produženi životni vek. Čak i kada na kraju (obično posle mnogo godina) počnu da pokazuju neke znake habanja, i dalje izgledaju mnogo bolje od veštačkih materijala. Izlizani izgled se obično pretvara u atraktivnu patinu koja samo čini da materijal izgleda privlačnije, umesto da je hrapav.

Uklapaju se u svaki stil koji odaberete

Bez obzira na vaš stil dizajna enterijera, prirodni materijali će se brzo i lako uklopiti u svaki prostor. Ciljate na elegantan, moderan izgled? Beton i metal su vaša stvar. Rustika vas oduševljava? Terakota i drvo su pravi način. Želite da postignete minimalistički zen izgled? Prihvatite bambus i platno. Prirodni materijali su takođe prelep akcenat i sigurno će udahnuti malo života vašoj neutralnoj paleti boja. I na kraju, oni su uvek bar malo jedinstveni, daju vašem domu neki poseban karakter, a pritom izgledaju neodoljivo. Dodajte malo zelenila i vaš dom će sigurno zasijati.

Prirodni materijali mogu stvoriti luksuzan izgled doma

Ova luksuzna kuća koju danas delimo sa vama je dokaz da dobar stil, zelenilo i priroda nikada ne izlaze iz mode. Jedinstvenost kuće je u njenoj strateškoj lokaciji i naravno - upotrebi prirodnih materijala. Široki otvori i visok plafon okružuju kombinovani prostor kuhinje i dnevnog boravka, omogućavajući da bogatstvo spoljašnje prirode uđe u kuću kao centralni element. Za plafonske i zidne obloge korišćeni su prirodni materijali, a kombinacija zelenih nijansi korišćena je u celoj kući u umetnosti i nameštaju.

Povezane teme

12.02.2024 Enterijer

Za vašu inspiraciju: 15 prelepo dizajniranih spavaćih soba koje garantuju dobar san

Uređenje spavaće sobe je umetnost koja zahteva pažljivu kombinaciju udobnosti, funkcionalnosti i estetike. Ključ je pronaći ravnotežu između elemenata koji stvaraju mirnu atmosferu...

10.02.2024 Enterijer

Saveti za kohezivnu paletu boja u malim stanovima

Svi se možemo složiti da je uređenje malih enterijera zahtevno i teško u skoro svakom pogledu, ali odabir savršene palete boja (koja će učiniti da sve deluje povezano i srodno) je...

08.02.2024 Enterijer

Harmonija prirode u vašem domu: dnevne sobe u zemljanim tonovima

Ovi tonovi ne samo da pružaju estetsku ravnotežu prostoru, već i stvaraju osećaj dubine i stabilnosti, čineći ovaj deo doma prostorom u kojem se svako okupljanje pretvara u iskustv...

06.02.2024 Enterijer

Kreativne pregrade i paravani: savremeni dizajn za funkcionalnost i estetiku u enterijeru

Iako je primarna funkcija paravana arhitektonska, oni imaju i snažnu vizuelnu ulogu, te zavisno o dizajnu mogu uticati na celokupni utisak u enterijeru.

04.02.2024 Enterijer

Vodič za dizajniranje savršenog enterijera u potkrovlju

Dizajniranje enterijera stana u potkrovlju može predstavljati izazov, ali istovremeno pruža idealnu priliku za kreativnost i iskorišćavanje jedinstvenih karakteristika prostora.

02.02.2024 Enterijer

Moderna gotika: stil u dizajnu enterijera koji postaje sve traženiji

Zamislite crne zidove, tamni kožni nameštaj i mnogo resa - ako vam ovo zvuči kao zanimljiva kombinacija, onda je moderan gotički stil savršen za vas.

31.01.2024 Enterijer

Najlakši i najbrži načini da postignete željen izgled enterijera

Ono što nazivamo postepenim koracima za dizajniranje savršenog životnog prostora zapravo su samo provereni saveti koji vam mogu pomoći da lakše postignete željeni izgled doma.

29.01.2024 Enterijer

Saveti i ideje za uređenje dnevne sobe u atraktivnom industrijskom stilu

Definitivno bezvremenska ideja dekora prostora u kom živimo, donela nam je vrlo ćudljiv, hladan i odvažan način upotrebe materijala koji su nepravedno bili zanemareni, poput kamena...

27.01.2024 Enterijer

Beton kao ključni element u vašem enterijeru

Bilo da samo akcentujete svoju prostoriju betonskim zidovima ili pak konstruišete celu sobu, moraćete da se pridržavate nekih pravila dekorisanja kako biste izbegli osećaj preteran...

25.01.2024 Enterijer

Dosadila vam je vaša snežno bela dnevna soba? Evo 5 načina da je osvežite!

Zidovi okrečeni u belo mogu biti pravi melem za oči i osveženje u enterijeru, posebno ukoliko im dodate inovativne teksture i različite boje koje im daju karakter.

23.01.2024 Enterijer

Klasik koji ne mari za vreme: kombinacija crne i bele u enterijeru

U pitanju je klasičan spoj boja koji na prvi pogled može delovati jednostavno, ali ima duboke i kompleksne efekte na atmosferu i celokupan doživljaj prostora.