Zašto moderan dizajn enterijera nikada neće izaći iz mode?

U modernom dizajnu enterijera postoji neka posebna jednostavnost zahvaljujući kojoj je ovaj stil postao nezamenljiv...

Moderne kuće imaju čiste linije, prostor je uredan i bez gužve, a ipak sve deluje tako udobno i prijatno. Prosto rečeno, u ovakvim enterijerima forma prati funkciju, a potreba da se forme pojednostave potekla je iz brzorastućih gradova koji su zahtevali alternativu tradicionalnoj gradnji. Pristup “bez muke” uključivao je nove materijale kao što su armirani beton i čelik za građevinske konstrukcije, a kao rezultat toga, kuće su dobijale velike prozore, ravne krovove i drugačiji oblik.

Iako se moderan stil često meša sa savremenim, glavna razlika je u tome što se savremeni dizajn odnosi na ono što je trenutno novo i inovativno, dok se moderan odnosi na određenu eru u istoriji dizajna. Primera radi, modernistički umetnici su odbacili tradicionalni idealistički pogled na realizam i odlučili da umesto toga stvore ekspresivna umetnička dela u živim bojama i neobičnim oblicima. Zato se u modernim enterijerima koriste velika umetnička dela sa minimalnim okvirom ili bez njega, a većina dizajnera se odlučuje i za malu umetničku seriju na prostranim zidovima.

Nakon ukrašenih viktorijanskih godina murala i tapeta, modernisti su se preselili u tišinu neutralnih zidova. Zato, ukoliko želite da u svom domu unesete malo modernog stila, slobodno izaberite nijanse bele ili sive. Moderne ideje za dizajn enterijera često se grade oko jednostavnih, čistih linija. Zato je otvoreni raspored doma neophodan kada je u pitanju moderan dizajn enterijera. Otvoreni dnevni boravak, trpezarija i kuhinja pomažu da se eliminišu nepotrebne strukture u kući, istovremeno podstičući slobodan protok vazduha.

Kada je u pitanju nameštaj, predlažemo da se držite dobro proverenih, takozvanih kultnih modela. To je preporuka vodećih svetskih stručnjaka koji uvek radije biraju nameštaj pravih linija koji nije previše kitnjast niti poseže za nekom posebnom dekoracijom. Dakle, koristite nameštaj sa običnom tkaninom i izbegavajte smele šare ili otiske. Kitnjasti arhitektonski detalji kao što su lajsne i venci su svakako nepotrebni u modernom domu.

Da biste zadržali miran izgled istinski modernog doma, izaberite manje ukrašene opcije kada su u pitanju vrata i ormarići. Igrajte na sigurno i držite se suštinskih elemenata modernog dizajna. Prelepi veliki prozori nisu samo neverovatno moderni, već i sjajni kada je u pitanju svetlost. Zato slobodno pustite svež vazduh i više prirodnog svetla u svoj moderan dom!

Povezane teme