Zašto je bež boja dobar izbor za dekoraciju enterijera?

Ako biste vodeće svetske dizajnere enterijera upitali zašto je baš bež boja jedna od najomiljenijih, verujemo da bi odgovor glasio: “zato što je najfleksibilnija!”

Bež se smatra svetlo-braon bojom sa mekom kremastom nijansom. Ovo je neka vrsta klasičnog uzorka za uređenje enterijera, jer miran neutralan ton bež boje podjednako odgovara i dekoraciji dnevne sobe i nekog modernog butika. S druge strane, bež boja se često potcenjuje i smatra previše dosadnom i običnom. Međutim, profesionalni dizajneri smatraju da je ona savršeno platno i osnova za dalju nadogradnju enterijera, jer se idealno kombinuje sa skoro svim bojama.

Bež boja je dar prirode, njene nijanse se mogu videti u svetlucanju pustinjskog peska, kao i u bojama biljaka i životinja. Takođe je prilično bliska boji ljudske kože. Bež je veoma skladna i savršena za kombinaciju pa se zato može uzeti kao osnova za bilo koje kolorističko rešenje i to bilo koje prostorije.

U većini slučajeva bež nijanse se mogu videti u dekoraciji dnevne sobe, jer je to mesto za porodična okupljanja i zbog toga je ovde veoma potrebna smirenost. Osim toga, bež vizuelno uvećava prostorije i savršeno je rešenje za male dnevne sobe.

Bež je idealna za završnu obradu spavaće sobe; njena delikatnost podstiče opuštanje i rekreaciju. Kombinacije sa prirodnim materijalima kao što su drvo, tekstil i vuna izgledaju prilično udobno i svakako ih treba isprobati, posebno u ovim zimskim mesecima.

Bež boja bi bila dobra i za kuhinju. U tom slučaju treba obratiti pažnju na nameštaj u svetlo bež nijansama i tamni drveni pod, jer je upravo jedna ovakva kombinacija savršena za sve one koji mnogo vremena provode u kuhinji.

Za dekoraciju kupatila treba primeniti kombinaciju bež sa zlatnim detaljima, jer će upravo ovakva jedna kombinacija pomoći da vizuelno uvećate prostor i u njega unesete malo kraljevskog sjaja i luksuza.

Bež boja bi bila savršena i za dekoraciju kancelarija, jer smiruje i opušta čoveka, a to direktno utiče na kvalitet rada. Zidovi boje peska će odgovarati nameštaju od nebrušenog drveta. Takav enterijer pokazuje snagu i mir.

Sa kojim bojama bi bilo bolje kombinovati bež? Neutralan ton odgovara gotovo svim bojama i to daje dobru priliku da se u dekoru odgovarajućeg enterijera stave neophodni naglasci. Međutim, izbor bi mogao da se svede na krem nijanse, nežno žutu, roze, smeđu, tamno braon pa čak i crnu. Trebalo bi da koristite dosta drveta, posebno neobrađenog jer ono zajedno sa bež bojom izgleda veličanstveno i dodaje luksuzne note dekoru sobe.

Kombinacija bež sa drugim bojama daje mogućnost oplemenjivanja čak i najmanje sobe i učiniće je udobnijom i elegantnijom. Bež je divna pozadina i postoje beskrajne kombinacije sa drugim bojama. Takav enterijer će uvek izgledati izvrsno i pružaće osećaj udobnosti.

photo source: home-designing

Povezane teme