Vekovne priče na zidovima: tapete koje kombinuju persijsku, arapsku i indijsku tradiciju

Magija drevnih orijentalnih bajki oživljava u Londonart tapetama...

Smela mešavina arapske kulture i mediteranske vizije slavi prelepu italijansku pokrajinu Pulju, i otkriva nam sve čari nekih davnih vremena. Istorijska antologija drevnih orijentalnih priča. „Hiljadu i jedna noć “, postaje platno za Londonartove tapete koje ukrašavaju novu milansku rezidenciju Paskvala Juniora Natuzija , glavnog kreativnog i marketinškog direktora kompanije Natuzzi.

Sve priče iz pomenute kolekcije su suštinski drugačije, ali su isto tako isprepletene i povezane, što je ujedno i poslužilo za polaznu tačku dizajna ovih neverovatnih tapeta. „Hiljadu i jedna noć“ je verovatno najpoznatija svetska bajka, koja je dugo bila skrivena sve dok je Antoan Galan prvi put nije preveo, prepisao i objavio zbirku u Parizu 1704. godine.

Koristeći ove priče kao polaznu tačku, Natuzi je želeo da prenese senzualni scenario na pozadinu koja skoro odiše aromama začina i bukom pijaca - među palmama, nakitom, tepisima, konjima, turbanima i velom. Tako je drugoj varijaciji Londonart-ove kolekcije "Tale Books" udahnut novi život, a sve zahvaljujući dizajneru Nikoli Botegal.

Sve je počelo od ideje Natuzija, koji je tražio nešto što bi moglo da ga u potpunosti predstavlja za projekat svog novog doma. Želja da se ispriča priča u priči - orijentalna priča kao skup kontaminacija između različitih svetova. Natuzi i Botegal su tako uspeli da stvore dijalog između arapske kulture i nove mediteranske vizije koja slavi Pulju.

U pitanju je fluidna razmena u kojoj je mešavina slika radoznalo protkana elementima i referencama na erotski svet, diskretno sakrivena i integrisana u dekoraciju. Rezultat je kolekcija od 15 motiva koji pričaju priče o ljubavi i prijateljstvu, vrlinama i porocima, hrabrosti i vernosti, naseljene sultanima, zaljubljenim prinčevima, sladostrasnim kraljicama, lukavim slugama i životinjama, pogledima na život koji nosi ovaj svet.

Svi znaju šarm Arapskih noći. To je klasik koji je vekovima zavodio istočne, ali i zapadne čitaoce. Ali to je takođe hiljadu godina staro nasledstvo, višestruko delo koje spaja persijsku, arapsku i indijsku tradiciju, koja je dugo bila u senci.

Zahvaljujući saradnji dvojice dizajnera, priče su transformisane u jedan moderan i zanimljiv kreativni proces koji je stvorio jednu sasvim novu interpretaciju nasleđa.

Povezane teme

29.03.2024 Dekor

Oživite svoje predsoblje: inspirativne ideje za prolećnu dekoraciju

S obzirom na to da je predsoblje prostor koji drugim ljudima pomaže da odmah stvore neku sliku o ostatku našeg doma, dobro bi bilo da se najpre pobrinemo za njega i uredimo ga sa s...

26.03.2024 Dekor

8 jednostavnih načina da preuredite svoju spavaću sobu (bez dodatnih ulaganja!)

Preispitivanje načina na koji koristite nameštaj i razmatranje dekorativnih akcenata koje već posedujete može vam pomoći da se izvučete iz kolotečine, razvijete svoju kreativnost i...

23.03.2024 Dekor

Otkrivamo nekoliko kreativnih načina kako iskoristiti tepihe za dekoraciju doma

Uvek postoji tepih koji može da se uklopi u vašu sobu. Možda ne mislite tako, ali uvek će postojati tepih koji može da funkcioniše sa svim onim što radite sa ostatkom sobe.

20.03.2024 Dekor

Ovog proleća, dekorišite svoj dom na lep ali održiv način prateći ove trendove

Ove godine, bar kada je reč o prolećnoj sezoni, trendovi u dekoraciji doma kombinuju elemente prirode, modernu eleganciju i razigrane akcente kako bi stvorili harmonične i inspirat...

17.03.2024 Dekor

5 najlepših nijansi crne za dekoraciju spavaće sobe

Istražujemo različite načine kako crna boja može transformisati spavaću sobu, pružajući vam inspiraciju i savete kako da je koristite na najefektniji i najharmoničniji način.

14.03.2024 Dekor

5 jednostavnih načina da dodate više boja svom domu na početku proleća

Ovog proleća, umesto da se zadržimo na monotonim tonovima, pozivamo vas da istražite bogatstvo boja i da ih unesete u svoj dom na različite načine.

11.03.2024 Dekor

Transformišite vaš dom neutralnom dekoracijom (od sobe do sobe)

Uz kombinaciju mekih tekstura, sofisticiranog nameštaja i pažljivo odabranog dekora, neutralna dekoracija postaje simbol suptilne elegancije i udobnosti, pružajući domaćinstvu oazu...

08.03.2024 Dekor

Za vašu inspiraciju: 15 zanimljivih ideja za dekoraciju dnevne sobe akcentnim zidom

Akcentni zidovi su jako popularni u dizajnu enterijera jer daju vizuelni interes i mogu pomoći u definisanju stila ali i atmosfere određene prostorije.

05.03.2024 Dekor

Dekor koji osvežava: 6 boja koje se savršeno slažu sa maslinasto zelenom

Bilo da je u pitanju dnevna soba, spavaća soba ili kuhinja, maslinasto zelena služi kao odlična pozadina, nudeći beskrajne mogućnosti za kombinacije boja koje mogu ili umiriti ili...

28.02.2024 Dekor

10 originalnih ideja za dekoraciju trpezarije tepisima

Otkrijte kako pravilno odabrati tepih za trpezariju koji će uneti toplinu, zaštititi podove i doprineti estetici vašeg doma

25.02.2024 Dekor

5 saveta za korišćenje nešto smelijih boja u malim prostorima

Kombinacija živopisnih boja može stvoriti dinamičan ambijent koji ističe individualnost i kreativnost, čak i u ograničenim dimenzijama.