Topliji dom sa neutralnim bojama

Više slika

Više slika

Postoji razlog zašto dizajneri često biraju neutralne boje zidova...

Prvo, važno je znati da svaka boja može biti neutralna. Tako je, svaka boja ima nijansu u spektru koja, ukoliko se koristi pravilno može postati prelepa neutralna pozadina u vašim prostorijama.

Mnogi smatraju da su neutralne boje zastarele i da nisu u trendu. Ali mirna, neutralna pozadina vam omogućava da uredite vaš dom sa nekim veoma smelim elementima koji bi se u suprotnom stopili sa zidovima, a smelost bi isparila. Na primer, ako su zidovi okrečeni u jarko narandžastu, onda ova boja preuzima centar događanja u vašoj prostoriji i bilo koji element, koliko god bio lep ili smeo, će nestati.

Ukoliko ste ikada okrečili vašu prostoriju sa ovako jarkim bojama, koliko vam je trebalo vremena da pokupite četku za krečenje opet?

Najbolja karakteristika neutralnih boja jeste ta, da se nikada nećete umoriti od njih. One će uvek biti klasika. Prostorije koje su okrečene ovako mogu se činiti ravnim bez bilo kakvih nijansi, ali grešite. Ovo je najbolji način da svoj dom dekorišete šarenoliko. Jastuci, delovi nameštaja, vaze ili bilo kakav drugi dekor može biti jarkih boja. Mešajte plavu, zelenu ili crvenu, i uvek ćete dobiti savršene rezultate, jer će vaši neutralni zidovi smirivati situaciju i činiti dom gostoljubljivim. Takođe, vaš enterijer nikada neće ostariti, dovoljni su mali detalji da oživite prostoriju.

Već smo se dotakli teme zašto je neutralna boja najbolje rešenje za vaš moderan enterijer, ali ono što je neverovatno kod neutralnih boja jeste da one rade sa bilo kojim stilom. Ako ste ljubitelj tradicionalnog, eklektičnog ili rustičnog stila – SJAJNO! Neutralne boje zidova su idealne za vas.

Neutralne boje kao što su bela ili siva čine vaš prostor većim, „čistijim“ i udobnijim.

Možemo misliti da je siva boja tmurna i sumorna i da to nije vrsta dekora koju želimo u našem domu. Ali siva boja, koja se sve češće pojavljuje u modernom enterijeru, zapravo razvedrava prostoriju. Siva je postala nova neutralna boja sa kojom svaki dizajner želi da eksperimentiše. Problem nastaje u odabiru nijanse, ukoliko izaberete lošu nijansu to može da rezultira u sumornoj i mračnoj sobi. Da biste odabrali pravu nijansu uzmite faktore kao što su: prirodno osvetljenje, nameštaj i ukoliko imate bilo kakvu zidnu dekoraciju, gips ili slično.

Ne postoji ništa bolje od sivog zida pomešanog sa belom gipsanom dekoracijom!

Ukoliko osećate da će potpuno sivi zidovi biti previše za vas, ovo je stil ka kojem treba da težite. Ukoliko više volite savremeniji stil, onda pokrijte cele zidove sivom bojom, a zatim ga naglasite belim širokim lajsnama. Možete mešati belu i sivu, jer je to uvek veličanstven miks.

Uvek je najpametnije da prvo okrečite jedan zid i da ga posmatrate tokom narednih dana, da biste videli kako izgleda tokom različitih doba dana. Trudite se da izaberete nijansu koja donosi osvetljenje u vaš dom, koja čini da i najtamnija soba oživi.

Mnogi ljudi kažu da siva koja je u prodavnici izgledala savršeno, kući vuče na plavo ili ljubičasto. Trik za pronalaženje savršene nijanse jeste da se biraju tamnije nijanse, možda vam se i učini da je previše tamna na početku, ali kada okrečite vaš zid imaćete savršenu sivu nijansu.

Ukoliko imate decu ili planirate u skorije vreme da ih imate, učiniće vam se da su tradicionalne boje zidova za dečje sobe uvek roze ili plava. Ali neutralne sobe postaju sve popularnije. Bez obzira da li je to zato što dekorativne boje ne moraju biti polno pristrasne ili zato što vaša deca dele sobu, neutralne boje mogu da se koriste u bilo kojim situacijama.

Ako ste sigurni u svoje sposobnosti, pokušajte mešanjem nekih neutralnih boja. Poslednjih par godina rodila se nova neutralna boja mešanjem bež i sive – Greige. Stvorena je prelepa neutralna nijansa koja može da se meša sa jarkim. svetlim ili metalik bojama.

Odaberite svoju savršenu neutralnu boju i nećete pogrešiti u uređenju vašeg doma. 

N.O.

Povezane teme

10.04.2024 Dekor

Predivni ljubičasti akcenti u spavaćim sobama

Ljubičasta boja nam dolazi u predivnom spektru nijansi, od sasvim svetlih preko pastelnih pa sve do tamnih tonova koji unose dramatičan osećaj u prostor.

07.04.2024 Dekor

Najbolji dekorativni trikovi za sve koji žele da ugoste proleće u svom domu

Saznajte kako da iskoristite boje, teksture, biljke i druge elemente kako biste stvorili inspirativan i prolećni ambijent koji će vas okruživati ugodnom atmosferom i podsećati na l...

04.04.2024 Dekor

5 boja koje se savršeno slažu sa zelenom u spavaćoj sobi

Kombinovanje zelene sa određenim bojama može dodatno pojačati estetski utisak i stvoriti ugodnu atmosferu za odmor.

01.04.2024 Dekor

Dekorativni detalji koji će osvežiti svaki kutak u vašem domu ovog proleća

Inspirisan cvetanjem i bujanjem prirode, prolećni dekor dodaje dozu svežine, boje i vitalnosti u svaki kutak doma.

29.03.2024 Dekor

Oživite svoje predsoblje: inspirativne ideje za prolećnu dekoraciju

S obzirom na to da je predsoblje prostor koji drugim ljudima pomaže da odmah stvore neku sliku o ostatku našeg doma, dobro bi bilo da se najpre pobrinemo za njega i uredimo ga sa s...

26.03.2024 Dekor

8 jednostavnih načina da preuredite svoju spavaću sobu (bez dodatnih ulaganja!)

Preispitivanje načina na koji koristite nameštaj i razmatranje dekorativnih akcenata koje već posedujete može vam pomoći da se izvučete iz kolotečine, razvijete svoju kreativnost i...

23.03.2024 Dekor

Otkrivamo nekoliko kreativnih načina kako iskoristiti tepihe za dekoraciju doma

Uvek postoji tepih koji može da se uklopi u vašu sobu. Možda ne mislite tako, ali uvek će postojati tepih koji može da funkcioniše sa svim onim što radite sa ostatkom sobe.

20.03.2024 Dekor

Ovog proleća, dekorišite svoj dom na lep ali održiv način prateći ove trendove

Ove godine, bar kada je reč o prolećnoj sezoni, trendovi u dekoraciji doma kombinuju elemente prirode, modernu eleganciju i razigrane akcente kako bi stvorili harmonične i inspirat...

17.03.2024 Dekor

5 najlepših nijansi crne za dekoraciju spavaće sobe

Istražujemo različite načine kako crna boja može transformisati spavaću sobu, pružajući vam inspiraciju i savete kako da je koristite na najefektniji i najharmoničniji način.

14.03.2024 Dekor

5 jednostavnih načina da dodate više boja svom domu na početku proleća

Ovog proleća, umesto da se zadržimo na monotonim tonovima, pozivamo vas da istražite bogatstvo boja i da ih unesete u svoj dom na različite načine.

11.03.2024 Dekor

Transformišite vaš dom neutralnom dekoracijom (od sobe do sobe)

Uz kombinaciju mekih tekstura, sofisticiranog nameštaja i pažljivo odabranog dekora, neutralna dekoracija postaje simbol suptilne elegancije i udobnosti, pružajući domaćinstvu oazu...