Šoljice od reciklirane kafe

Da li ste se ikada pitali kako se može iskoristiti talog kafe koji ostaje na dnu šoljica i baca se širom sveta?

Nekada ih kompanije prodaju ili poklanjaju kao prehranu za zemljište i useve, ali u većini slučajeva on završi u slivnicima, odvodima ili kantama za zajedno sa ostalim otpatcima. Nemački dizajner Julijan Lehner je izumeo brilijantan novi način za recikliranje taloga kafe u nešto što je prelepo i korisno.

U sklopu više od pet godina istraživanja i razvoja, Lehner je razradio metod za mešanje iskorišćenog taloga od kafe sa prirodnim lepkovima i fragmentima drveta koji dolaze iz održivih izvora. Sjedinjena mešavina postaje tečna, nakon čega se koristi za ubrizgavanje u kalupe i u svom procesu sušenja, kreira tvrde objekte. Prva aplikacija za materijal, pod nazivom Kaffeform, je potpuno odgovarajuća srednjim espreso šoljicama i tanjirićima koji nose ime ovog inovativnog brenda. Male šoljice imaju ručke, a njihove tacnice poseduju centralnu indentaciju, što ih čini mnogo lakšim za nošenje do stola.

Ovaj materijal je iznenađujuće čvrst i jak, veoma lako podnosi toplotu espreso kafe i dovoljno je težak da bi prošao kroz mašinu za suđe bez ikakvih problema. Svaki komad posuđa je po malo različit, zahvaljujući predivnim obrascima koji su kreirani jedinstvenošću ovog materijala. Sudeći po Lehneru, Koffeeform proizvodi zadržavaju svoj miris kafe čak i posle procesa proizvodnje ovih servisa.

Setovi šoljica i tacnica su još uvek tehnički u predproizvodnoj fazi i još nisu spremni za naručivanje. Međutim, sajt ovog proizvođača nudi nabavnu llistu, u formi obaveštenja da će porudžbine biti revidirane i da će njihovi kupci biti informisani o trenutnoj dostupnosti ovog neverovatnog proizvoda.

N.Đ.

Povezane teme