Retro nijanse u kućnom dekoru

Svi poznati trendovi često se vraćaju u punom krugu, što znači da mnogi retro detalji i ideje mogu biti na lak način uklopljeni u današnji kućni dekor, pružajući mu strastven osećaj...

U slučaju da želite dodati raznobojne detalje svom domu, opredelite se za nešto tradicionalnije retro nijanse nalik zlatnoj, braon, prašnjavoj roze, menta zelenoj, crvenoj ili smaragdnoj. Sa druge strane, ukoliko želite da saznate kako da ih uklopite sa stilom, predstavljamo vam nekoliko najboljih ideja.

MENTA

Menta je neformalna i veoma osvežavajuća nijansa, koja često može biti viđena kao retro i bezvremena solucija u ovakvim enterijerima. Ova boja je idealna za proleće i leto, unoseći njihove vedre i svetle vibracije u neše enterijere. Smatrajući ih kao mekane, ali vrlo dopadljive dodatke, pasteleni tonovi savršeno usvajaju tamnije elemente radi boljeg kontrasta sa ostalim pastelnim bojama koje možete uporedo uključiti i učiniti ih mekšim. Menta je zelena kada želite da dodate boju svojoj prostoriji, ali niste spremni za preterano svetle ili upečatljive tonove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @archboom__

BORDO

Bordo boja je sama po sebi uvek sofisticiran pod ton, međutim, u nešto bogatijim, tamnijim nijansama, dodaje misteriozne vibracije. Uparena sa metalik akcentima, bordo stvara elegantan, zabavan osvrt na klasičan stil koji predstavlja. Bordo može predstavljati veoma lep izbor u bilo kom neutralnom ili pastelnom prostoru takođe. Ova boja je savršena za stvaranje dopadljivog i gostoljubivog enterijera, pomeštajte je sa crnom, tamno sivom ili nekom nijansom šljive, kako biste uneli čistu sofisticiranost.

PRAŠNJAVA ROZE

Ovo je boja starog sveta, tačnije, mekana pastelna nijansa, koja uvek dodaje ženstvenije detalje čitavom prostoru. Prašnjava roze može biti korišćena u svetlo obojenim ili pastelnim prostorijama, zbog mogućnoti dodavanja mekanih detalja i finiša. Sa druge strane, možete jednostavno dodati ovu boju kao akcentni detalj svakom monohromatičnom prostoru. Prašnjava roze veoma često se koristi prilikom farbanja materijala, draperija, tepiha, tapaciranih delova, što je svrstava u idealna rešenja za sve predmete koji mogu sa lakoćom biti menjani, često i kadgod da to poželite.

MAGENTA

Ova boja ne predstavlja samo šezdesete godine prošlog veka zbog svojih hrabrih i nesputanih karakteristika, već je sada takođe, postala i savršena akcentna nijansa koja sve spaja zajedno. Radi mekšeg izgleda, opredelite se za neutralne prostorije sa magenta detaljima, ali ukoliko preferirate kontrastni izgled, isprobajte tamnije boje sa ovoim neverovatnim tonom u kombinaciji i ulozi akcenta. Pošto je ova boja veoma intenzivna, ponekada sve što vam je potrebno jeste nekoliko njenih dodira, na primer, detalja smeštenih na tepihu, pultu, garderoberu, umetničkim delima ili bilo čemu na čemu biste voleli da je vidite.

Kao i sa svim ostalim bojama, one koje su obeležene retro etiketom zahtevaju pravi balans i idealnu mešavinu u različitim odnosima i u zavisnosti od toga što želite da postignete u svom enterijeru.

Povezane teme

28.06.2024 Dekor

Savršeni tepisi za spavaće sobe

Pravi tepih može transformisati prostor, dodajući mu teksturu, boju i prijatnost. Bilo da preferirate minimalistički dizajn ili bogate, složene šare, izbor tepiha može značajno uti...

25.06.2024 Dekor

Lak način uvođenja zelene boje u spavaću sobu

Ova esencijalna boja nam donosi pregršt svojih nijansi na dlanu, dajući vam pri tom neverovatno mnogo mogućnosti i slobode da uredite svoj dom.

22.06.2024 Dekor

Luksuzna neutralnost: dekorisanje doma u bojama peska

Neki kažu da su boje peska “nova siva”, neki ih nazivaju “novim neutralnim”, no u svakom slučaju sigurni smo da ne postoji nijedna bolja nijansa za postizanje luksuznog izgleda ent...

19.06.2024 Dekor

Dobre, ali za izbegavanje: ove boje ne koristite u svojoj spavaćoj sobi

Stručnjaci za dekoraciju savetuju da ove boje zaobiđete u svojoj spavaćoj sobi. Ljudsko oko vidi milion različitih boja, ali je potrebno samo nekoliko nijansi da se naš um okrene u...

16.06.2024 Dekor

Dekor u vidu blistavih marokanskih pločica za vaš dom

Ako ste u potrazi za stilskom izrazom koji će enterijer vašeg doma ulepšati i učiniti dopadljivijim, pločice sa marokanskim dezenom su kao stvorene za to.

13.06.2024 Dekor

Umetničke slike kao dekor

Umetničke slike manje ili više poznatih autora, muzejski poster ili replika na zidu, ispuniće prostor vašeg doma stilom, učiniti ga vizuelno zanimljivim, a posmatraču omogućiti nep...

10.06.2024 Dekor

Izbegnite ovih 5 grešaka prilikom dekorisanja spavaće sobe

Naučite kako izbeći najčešće greške prilikom dekorisanja spavaće sobe i stvorite prostor koji je u isto vreme udoban, funkcionalan i estetski privlačan.

07.06.2024 Dekor

5 kreativnih načina za korišćenje vaza u kućnom dekoru

Uz malo kreativnosti, vaze mogu transformisati obične sobe u izvanredne prostore.

04.06.2024 Dekor

Savršene zidne tapete u kupatilima

Zidne tapete u kupatilu se vraćaju u velikom stilu, a zahvaljujući novim trendovima izgledaju drastično drugačije od svih stilova vezanih za prošlost.

01.06.2024 Dekor

Tepih kao zvezda vašeg prostora

Tepisi se koriste u dekoraciji doma već vekovima, a njihova estetika i funkcionalnost uspeva da transformiše čak i najbezličnije prostore u deliću sekunde.

26.05.2024 Dekor

Akcentni zid sa tapetama: idealan način za transformaciju dnevnog boravka

Bez obzira da li se odlučite za hrabre šare ili suptilne teksture, akcentni zid sa tapetama može udahnuti novi život vašem dnevnom boravku, čineći ga mestom gde volite da provodite...