Posuđe u obliku listova salate

Zelenilo je sada u centru pažnje, kako u našim baštama i na našim balkonima i terasama, tako i u dekoraciji i drugim sferama našeg života…

Grnčarija koju čuvate u svojim ostavama, podrumima ili na tavanima, koja ima interesantne prirodne motive, može vam doneti dosta novca. Brojni ljudi su spremni da izdvoje pravo malo bogatstvo za čitav set pribora za jelo, tanjira i posuda koji potiču iz neke druge ere. Primer za to je aukcija Doyle at Home, koja je održana prošlog meseca, na kojoj je jedan komplet grnčarije prodat po 10.000 dolara većoj ceni nego što je prvobitno procenjeno.

Set koji je srećnom vlasniku doneo dosta novca bio je u formi zelene salate i kupusa, sa interesantnim ukrasima i pažljivom izradom. Jedan od približno 125 setova, koji su uglavnom ručni rad umetnice Dodi Tajer, prodat je po ceno većoj od 20.000 dolara, a sadržao je tanjire, šoljice za čaj i odgovarajuće tacne, a sve to je bilo u interesantnom obliku lista zelene salate.

Ovo inače nije prvi put da je kolekcija koja nosi njen potpis i formu salate uspešno prodata na aukciji. Pre četiri godine, set sa 218 komada prodat je na aukciji Sotheby’s aukcijske kuće, za više od 50.000 dolara.

Inače, ovi setovi u obliku zelene salate datiraju iz šezdesetih godina prošlog veka, a bili su u vlasništvu brojnih poznatih ličnosti, poput Džeki Kenedi Onazis. Ovih dana, baš ti setovi postaju sve popularniji i brzim ritmom se vraćaju u naše trpezarije i kuhinje. Interesovanje za njih ne raste samo na tržištu aukcija.

Dizajnerka Tori Burč je skoro lansirala kolekciju baš takvog posuđa u partnerstvu sa Tajerovom, objašnjavajući u jednom intervjuu da je oduvek bila ljubitelj ovakvih predmeta. Cene komada iz njenih setova kreću od 78 dolara i idu do 350, što je i dalje prilično skupoceno, ali prava pogodba u poređenju sa predmetima koji se prodaju na aukcijama.

Iako je njena kolekcija sveža i nova, ona svoje komade izlaže u istom klasičnom stilu Palm Biča koji je Tajerova nekada koristila za svoje dizajne. U kombinaciji sa belim stonjacima i salvetama, nežnim bojama i drvenim akcentima, tanjiri u obliku lista zelene salate deluju sveže i hrskavo, baš kao i biljka koja je inspirisala njihov nastanak.

N.Đ.

Povezane teme