Postoje li savršene tapete za svaki dom?

Odabir savršene pozadine za vaš prostor predstavlja jedinstven izazov...

Za razliku od boje zidova, tapeta je hrabra izjava o dizajnu i nešto što želite da koristite da biste podigli i poboljšali svoj prostor u godinama koje dolaze. Postoji li uopšte nešto što bismo mogli nazvati savršenim tapetama? Pa, to se uglavnom svodi na lične preferencije i ono što smatrate da se najbolje uklapa u prostor koji pokušavate da stilizujete.

Međutim, to ne znači da ne treba da tražite savet pre nego što se odlučite za dekoraciju svog doma. Zapravo, ovo je investicija o kojoj biste trebali dobro da razmislite, i odgovorite na neka osnovna pitanja. Primera radi, da li je prostor koji opremate stambeni ili će možda služiti nekoj drugoj nameni? Da li je u pitanju kupatilo, spavaća soba, kuhinja ili dnevni boravak? Koje boje, uzorke i sveukupni dizajn preferirate, i koji biste materijal želeli da vidite u svom domu?

Sve su ovo pitanja koja zbunjuju većinu domaćina, pa je zato dobro voditi se nekim osnovnim savetima kako stvari ne bi pošle po zlu. Jedno od najboljih početnih razmatranja koje treba imati na umu je koliko prirodnog svetla soba koju planirate da obložite tapetama prima tokom dana. Bilo da je u pitanju puno prirodnog svetla ili je to prostor koji se bori da vidi sunce, uzmite u obzir raspoloženje koje stvara prisustvo ili odsustvo svetlosti.

Ako soba dobija puno prirodnog svetla, bilo bi mudro da se držite svetlijih boja kako biste naglasili bezbrižnu, uzbudljivu atmosferu u prostoru. Takođe je sjajno razmisliti o mat tapetama umesto da štampate na reflektujućoj površini. Za tamniji enterijer, dobro je odabrati pozadinu sa nekom živom bojom koja iskače i privlači poglede u slabo osvetljenom prostoru.

Boje su još jedan važan faktor kada je u pitanju odabir tapeta. Boje imaju određene psihološke konotacije i stvaraju različite atmosfere u prostoru, u zavisnosti od raspona boja koje se koriste. Pre nego što pređete na izbor boja koje možda ne odgovaraju vašoj originalnoj viziji prostora, razmotrite sledeća pitanja.

Prvo razmislite o funkciji sobe. Da li je soba lični prostor? Da li se deli sa nekim, i šta se obično dešava u sobi? Na primer, ako je ovaj prostor vaš dnevni boravak, odnosno mesto gde se odmarate, gledate TV ili primate goste, možda ćete instinktivno osetiti da bi odgovarajuća paleta boja bila ona svetlija koja stvara živu i protočnu energiju. S druge strane, ako je reč o čisto funkcionalnoj sobi poput kuhinje, možete uzeti u obzir boje koje su mirnije i prigušenije.

I na kraju, obratite pažnju na uzorke i šare koje birate za svoj dom. Uzorci i grafike koje se ponavljaju mogu biti odličan način da dodate malo stila vašim zidovima i kreirate neke privlačne detalje koji dodaju iskru svakom životnom prostoru. U maloj sobi nije preporučljivo imati mnogo zidova sa ponovljenim šarama jer to rezultira haotičnom atmosferom, pa se umesto toga preporučuje stvaranje akcentnog zida koji će istaći vaš lični stil.

Mudro odabrana pozadina i dobar raspored osnovnih elemenata omogućavaju manjim detaljima da brzo “upadnu u oči” pa se zato potrudite da u svom životnom prostoru scenu postavite tako da se svakodnevno može nadograđivati.

Povezane teme