Pantone izbor boja za 2016. godinu

Objavljivanje Pantone kolekcije boja za tekuću godinu, uvek predstavlja veoma uzbudljivo vreme za sve ljubitelje dizajna, ali 2016. je posebno vredna pažnje, zato što nam ove godine autoriteti u svetu boja spremaju dodatno iznenađenje...

Po prvi put u istoriji, kompanija je izabrala dve boje, roze kvarc i nijansu nebo plave. Pantone odluka je pala na simboličnu kolekciju boja, snimke boja onoga što mi vidimo i što zauzima mesto u našoj kulturi koja služi kao vid izražavanja našeg raspoloženja i stava. Odane svojim ciljevima, nijanse koje je Pantone izabrao, sigurno predstavljaju veoma izražajan par.

Imajući u vidu da su i roze kvarc i nebo plava dovoljno odvažne kako bi postojale potpuno samostalno u prostoru, ipak se najbolje ističu onda kada su postavljene nasuprot neutralnih nijansi, posebno belih i sivih boja. Ove boje se takođe veoma lepo slažu sa srednjim tonovima zelene, braon i žute.

Ako ste zainteresovani time kako da najefikasnije uklopite ove dve nijanse u vašem domu, došli ste na pravo mesto. Za vas smo pripremili pet načina pomoću kojih možete da dekorišete sa Pantone bojama za 2016. godinu, dok u našoj galeriji možete videti fotografije koje će vam sigurno dati još više inspiracije.

1. OKREČITE SVOJE ZIDOVE NEBO PLAVOM

U jednom novinskom članku kompanija Pantone je izjavila, “da je izabrala serenity nijansu plave upravo zato što je bestežinska i prozračna, kao i samo nebo iznad nas, unoseći osećaje odmora i relaksacije, čak i u turbulentnim vremenima”.

Efekti boje na raspoloženje nisu ništa novo i umirujući efekti plave najbolje funkcionišu onda kada nas ona okružuje, čineći time nebo plavu nijansu odličnim izborom za sva četiri zida. Izaberite nebo plavu onda kada vam je cilj da postignete mnogo više mira u prostorijama kao što su spavaće sobe i kancelarije.

Pošto plava ponekada može biti definisana kao hladna, posebno onda kada se koriti u izobilju, najbolje je da balansirate nijansu sa mekanim nameštajem, toplim teksturama i različitim tekstilima.

2. KORISTITE ROZE KVARC KAKO BI ISTAKLI NAMEŠTAJ

U suštom kontrastu sa nebo plavim umirujućim osobinama, Pantone je izabrao roze kvarc zbog njene zapovedničke prirode. Oni nazivaju ovu nijansu “ubedljivim, ali nežnim tonom koji prenosi saosećanja i osećaj pribranosti”.

Ovi kvaliteti čine roze kvarc boju očiglednim izborom za komad nameštaja koji će se najlepše isticati u svakoj prostoriji. Ova nijansa je široka taman toliko kako bi postala centralna tačka bilo kog prostora, dok u isto vreme ostaje dovoljno prefinjena kako bi unela elegantan osećaj u prostoriju.

Ključ svega je daodržite ostatak vašeg dizajna dovoljno jednostavnim kako bi dozvolio vašem roze kvarc komadu, bilo da je to sofa, trpezarijske stolice ili fotelja, da sija i dođe do izražaja u punoj lepoti. Osigurajte da se većina prostora fokusira na neutralne nijanse kao što su bele i sive, kako obezbedile čistu pozadinu za zvezdu među bojama 2016. godine.

3. IZABERITE NEBO PLAVE TEKSTILE

Ako vam se ideja da bazirate celu sobu na nebo plavim osećajima čini kao prevelika obaveza, pokušajte da je implementirate  na manjim skalama i kroz tekstil. Nekoliko ćebadi, tepih, ili nekoliko nasumičnih jastuka u ovoj pobedničkoj nijansi plave, mogu da obezbede isti umirujući ton.

Kao i sa svim tekstilima vi ćete želeti različitost, koja će pomoći vašem prostoru da ostane vizuelno interesantan. Kao dodatak traženju različitih načina kojima ćete uklopiti tekstil u sobu, ciljajte ka teksturama i vlaknima koje su u nijansama nebo plave.

4. DODAJTE AKCENTNI ZID U ROZE KVARC BOJI

Ako vam se roze kvarc nameštaj ne uklapa onako kako biste vi to želeli, možete dodati ovu boju u bilo koju sobu koristeći je na akcentnom zidu. Opet je veoma važno da izaberete zid koji služi kao centralna tačka tog prostora.

Istaknite kamin u životnom prostoru okrečivši zid oko njega ovom sofisticiranom nijansom roze, ili koristite ovu boju kao pozadinu kojom ćete istaći aparate u svojoj kuhinji na najlepši način.

5. MEŠAJTE I UKLAPAJTE NIJANSE

Postoje razlozi zašto su roze kvarc i nebo plava postavljene zajedno. Kao par, one stvaraju odvažan i uzbudljiv kontrast koji će oživeti prostor. Postoje dva načina pomoću kojih možete uneti obe nijanse u isti dizajn u perfektnoj harmoniji.

Prvo možete izabrati jednu od boja da bude dominantan element celokupnog dizajna i potom koristiti akcente druge. Na primer, možete pokušati da uparite nebo plavu sofu sa roze kvarc jastucima i akcentima, ili dodati nebo plavi dekor roze kvarc sanduku.

Druga opcija vam dozvoljava da istaknete obe boje podjednako, njihovim jednostavnim korišćenjem kao akcentnih detalja. Pronađite postavku u prostoru za zidnu umetnost, ili druge elemente dekora koji oponašaju Pantone omiljene i rasprostrite ih kroz enterijer kako bi postigli suptilno moderan izgled.

Bilo da preferirate roze kvarc nijansu koja veoma lako zapada za oko, ili tonove opuštajuće nebo plave, jedna stvar je sigurna – korišćenjem obe ili svake pojedinačne Pantone boje za 2016. godinu predstavlja idealan način da kreirate prostor koji pruža savremen i elegantan osećaj. Iskoristite ovaj vodič kao izvor inspiracije za najbolje načine kojima možete uneti ovogodišnje nijanse u svoj dom.

N.Đ.

Povezane teme