Otkrivamo nekoliko kreativnih načina kako iskoristiti tepihe za dekoraciju doma

Tepisi mogu 'povezati' sobu svojom bojom, teksturom i veličinom...

Jedinstveni su u onome što rade (to je uglavnom jedini 'nameštaj' koji možete da dobijete za svoj pod) i zbog toga nije uvek jednostavno izabrati pravi. Evo nekoliko efikasnih pravila koja vam mogu pomoći da odaberete pravi tepih za pravu sobu!

Ako imate decu, izaberite tepih od sintetičkih materijala – polipropilen, viskozno i akrilno predivo su popularni sintetički materijali. Izuzetno su otporni na mrlje i prilično su izdržljivi. Sintetički tepisi su takođe dobra investicija koja vas neće izneveriti nakon samo nekoliko godina korišćenja.

Imate solidan budžet i želite da vaš dom izgleda vrhunski? Odaberite svilu. Samo vodite računa - svileni tepisi nisu sjajni za sobe u kojima je mnogo saobraćaja, zato ih držite podalje od svog hodnika. Oni su elegantni i tradicionalni s razlogom: svila je luksuzan materijal.

Niste fascinirani određenim materijalom? Izaberite vunu. Vuna je pouzdana, trajna i, što je najvažnije, dobrog kvaliteta. Moraćete da čistite i dobro pazite na svoj vuneni tepih, ali verujte nam na reč : vredan je toga.

Koristite teksturu da biste stvorili kontrast. Nemojte imati samo glatki stakleni sto sa glatkom sofom i glatkim tepihom. Koristite hrapavu teksturu u tepihu da učinite sobu uzbudljivijom. I vodite računa o šarama! Postoje različiti načini na koje se uzorci ističu na prostirkama, pa zato obavezno pronađite uzorak koji dopunjuje vaš nameštaj – ako je vaš nameštaj običan, izaberite zanimljiv uzorak, ako je vaš nameštaj sa šarama, izaberite običan tepih.

Pronađite dominantnu boju sa kojom ćete se uskladiti. Koja je glavna boja u sobi? Uskladite boju svog tepiha sa tim. Alternativno, uskladite boju akcenta – boju koja nije dominantna, ali je još uvek vidljiva. Ovo može biti derivat dominantne boje ili suptilnije boje koje se pojavljuju na nekoliko mesta.

Budite 'eklektični' ako je sve ostalo u prostoriji eklektično. Ako imate prilično konzistentan stil sa bojama i nameštajem u celoj prostoriji, ubacivanje eklektičnog izbora tepiha samo će učiniti da tepih izgleda neprikladno. Ili bukvalno spojite prostoriju postavljanjem nameštaja na tepih. U dnevnoj sobi stavite noge sofe i stolice preko ivice tepiha. To će učiniti sobu udobnijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M a r y (@hyggeligt_hjem_)

Uskladite oblik sobe sa oblikom tepiha. Kvadratna soba? Kvadratni tepih. Pravougaona soba? Pravougaoni tepih. Petougaona soba, itd. Uskladite i oblik nameštaja sa oblikom tepiha - dobra alternativa ako je vaš nameštaj različitog oblika. Ako imate ovalni sto, onda će sa njim raditi ovalni tepih.

Uvek postoji tepih koji može da se uklopi u vašu sobu. Možda ne mislite tako, ali uvek će postojati tepih koji može da funkcioniše sa svim onim što radite sa ostatkom sobe.

Povezane teme

08.05.2024 Dekor

Boje koje najbolje idu uz svetlo plavu u enterijeru

Svetlo plava boja, sa svojim umirujućim i osvežavajućim karakteristikama, često je izbor mnogih, ali pronaći prave nijanse koje će je istaći bez narušavanja njenog suptilnog šarma...

05.05.2024 Dekor

Pitali smo AI kako bi izgledala uskršnja dekoracija doma u Srbiji, a ovo su najbolji predlozi

Kao i svugde u svetu, tako je i kod nas proslava Uskrsa vreme kada domovi postaju oaze boja, mirisa i ukusa, dok se porodice okupljaju kako bi proslavile obnovu života i radost vas...

04.05.2024 Dekor

Upečatljiv viseći uskršnji venac: savršen način za prazničnu dekoraciju doma

Oplemenite svoj prostor ovog proleća uz jednostavan i šarmantan uradi sam projekat - viseći uskršnji venac

02.05.2024 Dekor

Uskršnja dekoracija u 5 koraka!

Kada su u pitanju ideje za uskršnje ukrašavanje, nema pogrešnog pristupa. Praznik možete proslaviti kroz cveće, prikaz omiljenih kolača i peciva, ali i zabavne uradi - sam ideje ko...

30.04.2024 Dekor

Ovog proleća priuštite sebi glamuroznu Uskršnju atmosferu

Proleće i Uskrs su tako dobra kombinacija, a uz par naših saveta glamurozna atmosfera u vašem domu je zagarantovana.

28.04.2024 Dekor

U susret Uskrsu: dekorišite vaš dom u klasičnoj beloj paleti

Bela izražava eleganciju, jednostavnost i čistoću, pa je idealna za stvaranje mirne i privlačne atmosfere u svakom prostoru.

26.04.2024 Dekor

Kako tapete menjaju dizajn spavaće sobe

Predstavljamo vam petnaest primera kako tapete mogu promeniti ambijent u jednoj spavaćoj sobi, koje će vam možda dati inspiraciju za vaš novi projekat redizajna.

25.04.2024 Dekor

Uskršnji dekor u zadnji čas – saveti za brzu prazničnu atmosferu

Uvek postoji par brzinskih trikova koji vam mogu pomoći kada je ukrašavanje životnog prostora u pitanju.

24.04.2024 Dekor

Kako kreativno obojiti jaja za Uskrs

Danas na tržištu postoji bezbroj jestivih boja za ukrašavanje jaja, pa tako farbanje jaja postaje prava umetnost i neretko vam je žao da na dan Uskrsa, isto razbijete i uništite so...

22.04.2024 Dekor

Prolećna čarolija u predsoblju: uskršnje uređenje za topli doček gostiju

Hodnik i predsoblje su prve tačke susreta sa prazničnom čarolijom. Upravo tu, na pragu našeg doma, stvaraju se neodoljivi prostori koji pozdravljaju goste s osećajem topline i rado...

19.04.2024 Dekor

Najlepše uskršnje dekoracije stola

Stiže nam Uskrs, a sa njim i nove ideje za dekoraciju trpezarijskog stola. Kako bismo što lepše proslavili ovaj poseban trenutak, dekoracija stola postaje ključni element koji doda...