Osnovne karakteristike industrijskog minimalizma

Industrijski minimalistički stil je (kao što i samo ime kaže) kombinacija industrijske i minimalističke estetike...

Ukoliko se odlučite da u svoj dom implementirate oba ova stila, pokušajte da uzmete samo njihove najbolje karakteristike. Postoji prirodna ravnoteža između načina na koji su ovi stilovi spojeni, što je rezultiralo potpuno novim hibridnim stilom nazvanim industrijski minimalizam koji je istovremeno oštar, sirov ali i raskošan u svojoj jednostavnosti.

Ovaj stil kombinuje svetlu i neutralnu šemu boja minimalističke teme sa tamnim, harizmatičnim nijansama industrijskog koncepta. Povremeno je dramatizovan smelim dodacima, ali stil nameštaja je uvek elegantan, čist i udoban. Osnovne karakteristike ovog stila su sledeće:

Čistoća sa oštrom privlačnošću

Mešanje elegantnih i čisto dizajniranih elemenata sa onim grubo obrađenim je jedna od osnovnih karakteristika industrijskog minimalizma. To je izazovan aspekt koji zahteva puno posmatranja i dobro razumevanje usklađivanja. Na primer, čuvena izložena tekstura cigle koja je karakteristična za industrijski stil može se preurediti da bi odgovarala minimalistički opremljenom prostoru. Slično važi i za krovne grede ali i grube betonske strukture koje se mogu ublažiti pomoću stakla pa čak i jednostavnih ogledala.

Visoki goli prozori i puno svetla

Još jedna karakteristika industrijskog minimalističkog stila je ta što ima prozore sa stilom. Ono što izdvaja ove prozore je njihova grandioznost i okviri u gotičkom stilu. Većina njih je obložena drvetom, što minimalističkim prostorima daje neophodnu toplinu i udobnost. Na ovaj način, minimalistički aspekt je pokriven puštanjem puno sunčeve svetlosti kroz masivne prozore a industrijski aspekt je postignut zahvaljujući dizajnu okvira.

Oštar, precizan dodatak

Osnovno pravilo koje treba da imate na umu je da svaki dodatak odnosno ukras u industrijsko minimalističkom domu mora imati bar malu funkcionalnu namenu. Zbog toga su rasvetna tela, ogledala i osnovne police za knjige najčešći elementi dizajna koje ćete naći u ovom dizajnu enterijera. Postoji vrlo malo drugih opcija, poput neke originalnije podne lampe ili neočekivano atraktivnog umetničkog dela.

Sirovi dizajn plafona

Plafoni industrijskog minimalističkog dizajna enterijera imaju veoma prirodnu, neublaženu auru. Većina njih je ili potpuno bela ili dizajnirana sa vešto grubom betonskom teksturom. Neki od ovakvih plafona se takođe postavljaju sa otvorenim cevima kroz koje se povezuju električni elementi u celom prostoru. Ove cevi su veoma tanke, pa ipak, asimetrična mreža koju stvaraju na plafonu je veoma funkcionalan element dizajna sam po sebi.

Oštrije osvetljenje

Industrijski minimalistički dizajn enterijera ne sadrži LED plafonska svetla. Umesto toga, ambijentalno osvetljenje ove teme se obično gradi oko oštrih svetiljki raspoređenih na jednoj traci. Smer ovih reflektora se može promeniti u skladu sa vašim potrebama. Takođe pomažu u stvaranju suptilnog vizuelnog akcenta na golim ili teksturiranim zidovima. Kada se snopovi višestrukih, ravnomerno raspoređenih reflektora bace na prazan zid, on automatski počinje da deluje ukrasno bez ikakvih fizičkih dodataka.

Dašak prirode i zelene boje

Šema boja i materijala industrijskog minimalističkog prostora je na vrlo neutralnoj, a ponekad čak i tamnoj strani. Zbog toga mu je potrebno malo svetlosti, svežine i lakoće. Jedna (ali vredna) visoka biljka u veoma vidljivom uglu sobe može da otkloni sumornost prostora. Takođe možete eksperimentisati sa različitim vrstama biljaka jer svaka ima jedinstvenu boju listova – neke su tamne, neke višebojne, a druge svetle.

Kombinovanje nameštaja

Nameštaj koji se koristi u industrijskom minimalističkom prostoru se svodi na čistu estetiku i neutralne boje. Kauč, posebno, mora biti udoban i ergonomski, jer uglavnom predstavlja osnovni komad nameštaja u okviru ovako opremljene dnevne sobe. Naglasite materijale kao što su presvlake od prirodnih materijala koje mogu da uhvate ukorenjeni aspekt minimalističkog stila, dok se istovremeno čvrsto drže sirove oštrine industrijskog izgleda. Neka ostatak vašeg nameštaja bude u boji prirodnog drveta, mada su i metalni delovi takođe preporučljivi.

Povezane teme