Nijanse velikog uticaja: uloga tamnih boja u dekoraciji enterijera

Šta je unutrašnja šema boja bez malo drame?

Želite da vaš dom bude zanimljivo mesto sa uticajem, ne samo za vas, već i za vaše goste. A tamne boje su idealan način da dodate taj veoma važan dodir upečatljive drame u prostor. Postoji nekoliko razloga da izaberete tamniju šemu boja, počevši od činjenice da ona dodaje atmosferu i stvara prijatno raspoloženje u vašem domu. Tamne boje "obavijaju i savijaju", čineći da se svaka soba trenutno oseća privlačnijom.

Šeme tamnih boja su takođe odlične za sakrivanje svih nedostataka u vašem domu, kao što su neravni zidovi. Takođe, duboke bogate boje kao što su mornarska, smaragdno zelena, ugalj i tamno plava savršene su pozadine za umetnost i dekor, čineći da svaka boja koju stavite ispred njih iskoči. Uprkos konsenzusu da se tamne boje mogu koristiti samo u velikim prostorima, ove šeme boja sjajno funkcionišu u manjim domovima kada ih koristite za sitnije delove kuće.

To je takođe način da radite sa onim što je već prisutno u vašem domu. Ako, na primer, imate tamnije tonove drveta na podovima, ormarima i ukrasima, i ostale tamnije boje mogu dobro da prihvate tu šemu boja i iznesu prirodnu lepotu drveta. Zatim možete upariti ove tamnije sobe sa pastelnim nameštajem ili neutralnim tekstilom koji može dodati osvetljenost prostoru.

Ako vas plaši ideja da čitavu sobu ukrasite tamnim bojama, zašto ne biste izabrali zid sa elementima, držeći sve ostalo neutralnim kako biste uravnotežili tamu sa svetlom. Ili možda pronašli funkcionalne elemente kuće i načinili ih tamnijim. Na primer, roletne i zavese su savršen način da dodate boju ili šaru prostora na suptilniji način. U kuhinji, radne ploče i ormarići mogu biti efikasan način za dodavanje dubine i karaktera, posebno kada su upareni sa bledom bojom na zidovima.

Ako volite da stvarate osećaj prirode u domu, zemljani tonovi su divan dodatak svakom prostoru, posebno za dnevne sobe i trpezarije u kojima ćete se verovatno zabavljati. Kada su uparene sa tamnim drvetom poput mahagonija i oraha, bogate baršunaste boje se lepo spajaju sa toplim sjajem slabog osvetljenja i stvaraju elegantnu i luksuznu šemu boja koja čini veoma udoban prostor.

Zašto ne biste bili izuzetno hrabri i zaista prihvatili efekat drame koji boje somota mogu da pruže farbanjem zidova, ukrasa i plafona u istu boju? Imajte u vidu da niste ograničeni samo na tamne boje na zidovima. U stvari, mešanje tekstura u različitim dubokim nijansama može biti odličan način da se igrate sa ovim trendom, dodajući dramu i interesovanje, a da pritom stvari ne izgledaju previše napadno.

Teksture ne treba zanemariti kada kreirate šemu boja, jer su one elementi koji dodaju dubinu prostoriji i čine je privlačnijom. Ako se držite samo boja na zidovima, propuštate ogromnu priliku da poboljšate svoju ukupnu šemu i unesete karakteristike koje dodaju taj wow - faktor.

Ako niste sigurni odakle da počnete sa dramatičnim enterijerom i smelijim bojama, zašto ne biste izabrali temu koja će vam pomoći da bolje usmerite svoju paletu boja? Na primer, Art Deco je tema koja koristi tamnije, smelije boje i geometrijske šare, i može da stvori upečatljiv dekor u domu. Crno i zlatno, hromirano i polirano drvo se obično koriste u paletama Art Decor, sa ševronima i cik-cak šarama.

Ili možda želite nešto tradicionalnije? Starije nekretnine mogu dobro da rade sa viktorijanskim temama, sa ljubičastim, zelenim i plavim bojama koje imaju raskošan osećaj i čine da se svaka soba trenutno oseća prijatnijom i udobnom. Razmislite o svom ličnom stilu i komadima nameštaja koje već posedujete kako biste sa njima uklopili i tamniju paletu boju koju planirate da koristite.

Tamnije boje mogu izgledati prigušenije u teoriji, ali kada ih primenite u praksi, one imaju potencijal da budu podjednako dramatične i uzbudljive kao svetle nijanse. One vam mogu pomoći da uzemljite sobu, stvorite osećaj ušuškanosti i pomoći da maksimalno iskoristite manji prostor.

Povezane teme

13.02.2024 Dekor

Otkrijte čaroliju dekoracije doma uz pomoć elegantnih jastučića

Dekorativni jastučići nisu samo mekane podloge za odmor, već i umetnički izraz koji može transformisati prostor i dočarati jedinstvenu priču svakog enterijera.

10.02.2024 Dekor

8 najčešćih grešaka u dekoraciji dnevne sobe

Naši stručni saveti vam pomažu da stvorite funkcionalan i estetski privlačan prostor, a naglasak je na pravilnom rasporedu nameštaja, odabiru boja i tekstura, kao i pravilnom balan...

07.02.2024 Dekor

Moderna i elegantna ogledala: savršena za dekorisanje predsoblja

Ogledala su popularni dekorativni elementi koji se uklapaju u bilo koju temu stila i ispunjavaju vaš prostor svetlošću, čineći ga većim i idealnim za male kvadrature.

04.02.2024 Dekor

Neodoljive vinil tapete u svim bojama i dezenima: savršen način da osvežite svoj dom

Saznajte zašto su vinilne tapete, vinil tapete ili jednostavno tapete od vinila idealna zidna obloga za vaš dom

01.02.2024 Dekor

Saveti za sezonsku dekoraciju doma

Ovaj vid dekoracije je više od puke estetike, jer prvenstveno pomaže da se naš životni prostor prilagodi kako našim svakodnevnim potrebama, tako i ritmu prirode.

29.01.2024 Dekor

Neka ove zime drva za ogrev postanu glavni dekor vašeg doma

Ako pronađete zanimljivo mesto za ogrev u vašem domu - na primer, pored kamina, ono će postati ključna tačka u vašem dizajnu enterijera.

26.01.2024 Dekor

Umetnost korišćenja drveta u savremenoj dekoraciji doma

Sami, ili kombinaciji sa drugim materijalima, drveni dekorativni detalji postaju bezvremensko rešenje za ulepšavanje postora za život.

23.01.2024 Dekor

5 načina za savršenu dekoraciju komode u spavaćoj sobi

Da bismo vam pomogli u dekoraciji ovog nepravedno zapostavljenog kutka u sobi, pripremili smo nekoliko saveta i trikova za ukrašavanje kako bi gornji deo vaše komode izgledao velič...

20.01.2024 Dekor

Prelepi cvetni aranžmani za ukrašavanje vašeg doma

Uređenje doma je prava umetnost, a cvetni aranžmani pružaju izuzetno svestran način da unesete notu romantike i elegancije u vaš prostor.

17.01.2024 Dekor

Vodič za unošenje živopisnih boja u neutralnu dnevnu sobu

Neki ljudi više vole da ovom prostorijom dominira jedna boja, dok drugi vole da vide više boja svuda unaokolo. Šta je uopšte bolji izbor - monohromatski dnevni boravak ili neutraln...

14.01.2024 Dekor

10 elegantnih boja koje se savršeno slažu sa plavom

Postoje mnoge nijanse plave koje su popularne, uključujući tamnoplavu, bebi plavu, nebesko plavu, tirkiznu i kraljevsko plavu. Nijansa koja najbolje funkcioniše zavisiće od osvetlj...