Neutralni tepisi jačaju privlačnost neutralnih enterijera

Kada kažemo “neutralno” prva stvar na koju pomislimo jesu opuštajuća bež i siva boja koje svakom enterijeru donose osećaj udobnosti ali i svežine...

I zaista, neutralne boje volimo upravo iz razloga što naši domovi sa njima počinju “da dišu”. Čuli ste i sami verovatno ovaj izraz koji se uglavnom koristi kako bi se dočarao onaj poseban osećaj nenametljive topline ali i prozračnosti koju nude enterijeri u neutralnim nijansama.

Bež, siva, boja breskve ali i terakota u nešto svetlijim tonovima, sve su ovo boje koje prostorima daju svetlost, spokoj ali i delikatnost. Prirodne boje prodiru u unutrašnjost kuće da bi prenele toplinu i stvorile osećaj ravnoteže, i apsolutno su neophodne za stvaranje prijatnog ambijenta.

Hromatske skale su protagonisti glavnih savremenih trendova u dizajnu enterijera, pa ne čudi što sve veći broj ljudi bira upravo njih za opremanje svojih soba. Istovremeno, one su najzahvalnije i za naglašavanje ostalih tekstura u enterijeru. Primera radi, ako paleti neutralnih dodamo teksturu prirodnih materijala i jedinstven karakter ručne izrade vunenih tepiha, možemo biti sigurni da će se njihov suptilni magnetizam samo pojačati.

Iako postoje i oni koji smatraju da neutralno uvek znači dosadno, činjenica je da je upravo miks nežnih boja i jačih tekstura idealan za sve one koji žele dom vredan pažnje. Kontrastne teksture regulišu intenzitet ostatka dekora, povećavaju percepciju prostranosti i dodaju osvetljenost, posebno ukoliko se njihov dizajn oslanja na svetlu hromatsku osnovu. Štaviše, svestranost i mogućnost da se lako uklope sa svim vrstama dekorativnih stilova ali i svakodnevnih potreba ukućana čini ih dobitnom kombinacijom u gotovo svakom domu.

Bela, siva, krem, bež, boja kamile ili kafe sa nežnim grafičkim uzorcima kao i poneki detalj u boji korala odlični su načini da se u okviru jedne sobe stvori nezaboravno dinamično okruženje, posebno ukoliko su svi ovi akcenti upareni sa sirovim i prirodnim materijalima. Znate već i sami, ali da vas podsetimo: neutralme boje su sinonim za povezivanje sa prirodom pa očekujte da vam je ovo najbolji način da svoj dom načinite pravom oazom mira i spokoja.

Za koju god verziju da se odlučite, znajte da neutralni tepisi imaju jasan harmonizujući uticaj na prostor. Ručno rađeni od prirodnih materijala i potpomognuti bogatim nijansama iz palete kremastih, sivih i zemljanih tonova, obično su siguran pogodak, bilo da su osnova u stvaranju atmosfere ili kao završni dodir dizajnu enterijera koji ima za cilj da umiri i duh i telo.

Povezane teme