Neutralne boje su najbolje platno za slikanje modernog enterijera

Ukoliko planirate da redizajnirate svoj životni prostor ili razmišljate o tome koju boju biste mogli dodati na svoje zidove ove zime, predlažemo vam da to budu neutralne nijanse...

Možda se pitate koje su to neutralne boje idealne za korišćenje kada je dizajn enterijera u pitanju. A možda spadate u red onih koji neutralno izjednačavaju sa dosadnim i beživotnim. Bilo kako bilo, danas sa vama delimo fotografije jednog stana koji je prigrlio svu lepotu neutralnih boja i na njima izgradio ostatak (prilično modernog) enterijera.

Neutralne boje su daleko od dosade, a odabir neutralne šeme ukrašavanja može vam koristiti prvenstveno kao platno koje vam daje slobodu da lakše eksperimentišete sa tekstilom i dodacima u smelijim, živopisnijim bojama. Verovatno već i sami znati da upotreba svetlijih neutralnih boja daje vašoj sobi otvoreniji, čistiji i prozračniji izgled. S druge strane, prigušene i tamnije neutralne boje mogu prostoru dati udobniji, ali i moderniji izgled. Neutralne nijanse su privlačne jer su smirujuće, sveže i omogućavaju da se vidi potencijal sobe.

U kontekstu dizajna enterijera, neutralno znači “bez boje”. Bež, slonovača, tamnocrvena, crna, siva i nijanse bele izgledaju kao da su bez boje, ali u mnogim primenama ove nijanse često imaju podtonove. Budite svesni ovih osnovnih tonova dok usklađujete boje ili birate boju. Na primer, bež može imati podzvuk ružičaste, zlatne ili sive, dok bela može biti boje slonovače, sa žutim, plavkastim ili podtonom u boji breskve.

Neutralne boje se mogu koristiti u dekoru na dva osnovna načina - ili kao mekan, neutralan, tihi izgled ili kao boje pozadine za dramatične akcente. Ako želite potpuno neutralan izgled sobe, postavite različite nijanse iste boje za elegantan i sofisticiran izgled. Ova vrsta slojevite šeme boja omogućava da bilo šta od drveta, kao što su podovi, ukrasi, grede, ograde kamina, okviri prozora, pa čak i cigla ili kamen, daju tople izjave u inače hladnoj prostoriji.

Neka od osnovnih pravila koja biste trebali da sledite glase: za zidove izaberite svetliju nijansu, na osnovu toga koje druge boje želite da koristite, koliko prirodnog svetla prima soba i vaše lične preferencije. Takođe, izaberite prostirku u boji koja dopunjuje drveni pod, ali i onu koja je samo za nijansu tamnija od zidova, tako da se nameštaj ističe. Tepisi bi trebali biti u nijansi tamnijoj od zidova, a soba bi trebala da bude “povezana” sa dodacima koji uključuju neke (ili sve) nijanse koje ste koristili u njenom opremanju.

Izvor: design-milk

Povezane teme