Mesečev jastuk

Postoji mnogo atributa koji nas odmah vezuju za debitantsku kolekciju tekstilnih proizvoda Monike Hofštader...

Potpuno prirodni materijali - osim svetlucavih izuzetaka - nefarbanih vlakana, dizajnirani su i ručno izrađeni u Njujorku, udobnog izgleda i komotnog osećaja. U svom jezgru, međutim, ovo su proizvodi izrađeni od najfinije merino i alpaka vune iz Perua, kao i francuskog pamuka i mohera, koji zajedno dolaze sa potpisom inspiracije Monike Hofštader, izbalansirane pojmovima doma i osećajem eteričnosti.

Kao tekstilni dizajner, prvobitno je išla u modnu školu, ali je kasnije shvatila da je mnogo više zainteresovana za materijale kao takve, nego za vrhunsku garderobu koju je razvijala. Tu je, međutim razvila osnovno razumevanje pletenja i shvatila da može primeniti ova saznanja na njenu ljubav prema stvaranju prostora i dekorisanju. Gledajući u oblake i mesec radi inspiracije, ona počinje da pretvara svoje izabrane materijale u jastuke i pokrivače, koji reflektuju svoju prirodu ručne izrade.

Trenutno, kolekcija sadrži samo jedan primerak kreiran od materijala koji nema prirodno poreklo, a to je milar (polipropilen), jedna vrsta poliestera koja se koristi za izradu plastičnih folija i listova otpornih na toplotu, dok konačni proizvod, nazvan Moon Pillow, čini veoma isplativom upotrebu ove posebne hemijske mešavine.

Kako je Monika objasnila: "Ovo proizilazi iz moje opsednutosti ćebadima za hitne slučajeve, koja se nalaze na parking mestima benzinskih stanica na Islandu. Ovo je prvi pokušaj njihovog rekreiranja uz pomoć mnogo interesantnijih tekstila". Ona se opredelila za svetlucajući milar, iseckala ga i zatim njime napunila posebna prediva.

Nakon toga ga je ručno mrsila kako bi materijal učinila reflektivnim, ali je jastuk ipak napunjen 100% prirodnim vlaknima kapoka. Ovo predstavlja jedan od brojnih slučajeva u kojima je umetnica crpila inspiraciju iz već postojećih, ali neobičnih predmeta.

Trenutno, Monika Hofštader takođe radi i na tapaciranju recikliranih stolica, dok kao samoproklamovani kolekcionar predmeta planira da se upusti u dizajniranje nameštaja, uz sve ostale velike ideje koje nas mogu prijatno iznenaditi u bliskoj budućnosti.

N.Đ.

Povezane teme