Kolekcija nameštaja i kućne dekoracije inspirisana kafom

Dizajneri iz Meksika i Kolumbije sarađivali su na kolekciji predmeta, koji su osmišljeni da ulepšaju ispijanje kafe…

Meksički dizajner Hose Bermudes, i kolumbijski dizajneri Vrokka i Fango Studio radili su zajedno na Samana projektu, koji je nazvan po regionu u kom se uzgaja kafa, a koji se nalazi između Bogote i Medeljina.

Tim je dizajnirao asortiman proizvoda koji za cilj imaju ujedinjenje kulture ispijanja kafe iz Centralne i Južne Amerike. Ovde možemo videti ormarić, kao i šolje, kašike i posude. Ormarić-sto, koji je ovaj tim opisao kao “posudu”, sastoji se od kutije napravljene od jasena, sa zaobljenim ivicama i elegantnim, tankim metalnim ramom. Njegov gornji deo se podiže, tako da sve što vam je potrebno za pripremu kafe možete složiti u pregradu. Kada je gornji deo spušten, on preuzima ulogu radne površine.

“Ovaj ormarić-sto inspirisan je oblikom drvenih kutija koje uzgajivači kafe koriste kada biraju najbolja zrna kafe”, rekao je Bermudes. “Visina ormarića je referenca meksičkih kantina, u kojima se ljudi okupljaju, razgovaraju i druže dok pripremaju svoja omiljena pića”.

Kantine su u Meksiku bile posebno popularne tokom pedesetih godina, a neke tradicionalne su i dan danas otvorene. U ovim malim barovima se može uživati u piću (često pivu), igrama i razgovoru.

“Koristili smo isti koncept, samo smo se fokusirali na kafu i razgovor o kafi”, rekao je Bermudes.

Enterijer kantina uglavnom sadrži mešavinu barskih stolica i običnih mesta za sedenje. Njihov ormarić nas podseća na izgled bara i ima sličnu visinu. Drvena kutija takođe ima kožnu postavu kako bi zaštitila vaše omiljene aksesoare za pripremu kafe, sa tankim komadom čelika koji prekriva njen gornji deo.

“Koža je korišćena kao topla površina koja će sve vaše sitnice sačuvati”, objašnjava Bermudes. “Gornji deo je napravljen od tankog čelika kako bi postojala grublja površina za ritualnu prirpemu kafe”.

Samana kolekcija takođe sadrži predmete koji služe za pripremu i uživanje u kafi. Tu su mali drveni štapići koji su zakačeni za individualne posude takođe napravljene od drveta, koji se koriste za merenje količine kafe i mešanje.

Šolje za kafu napravljene su od keramike, obojene rustičnim kremastim tonovima. Posuda za mleko i preliv ima svoj mali filter napravljen od hrastovine, umesto tradicionalne keramike ili stakla. Drugi predmeti u kolekciji su keramičke posude sa poklopcima i mali drveni tanjirići.

N.Đ.

Izvor: Dezeen

 

Povezane teme