Kako uživati u skandinavskom stilu dnevne sobe?

Uz upotrebu minimalističke palete boja, prirodnih materijala i jednostavnih oblika, skandinavski stil je istovremeno moderan i lak za život...

Kada je opremanje centralne sobe u domu, odnosno dnevnog boravka u pitanju, stvaranje tople atmosfere i uživanje u dobrim stvarima sa dobrim ljudima zaista jeste od presudnog značaja. Skandinavski stil u sebi nosi upravo jednu takvu jednostavnu poruku koja se može svesti na maksimu koja glasi: „ni previše, ni premalo – samo dovoljno“.

Ukoliko želite da vaš dnevni boravak opremite u skladu sa navedenim, polazna osnova je uglavnom bela šema boja, koja je inače odlična za maksimiziranje svetlosti u severnim delovima Evrope odakle ovaj stil i dolazi. Zatim se ove nijanse naglašavaju jakim sivim i crnim akcentima kako bi prostor dobio malo kontrasta i neophodne dinamike.

Ovakva jedna neutralna i jednostavna pozadina takođe može biti prekrivena rustikalnim elementima, kao što su toplo drvo i životinjska koža, što će sobi dati metropolitanski izgled sa klasičnim skandinavskim dizajnom. Izaberite, takođe, bledi pod, jer je ovo savršen način za dodavanje oštrog izgleda a takođe će pomoći i u povećanju nivoa svetlosti i podići energiju u ovom delu doma.

Crno-beli tekstilni uzorci su takođe česta pojava u skandinavskom dekoru, ali postoji mnogo načina da ih ugradite u svoj dnevni boravak. Grafički dizajn na prekrivačima, dekorativnim jastucima ili prostirkama je odličan za stvaranje žarišne tačke u pretežno beloj dnevnoj sobi, a slobodno isprobajte i mešavinu jednobojnog tekstila sa različitim šarama.

Kada je u pitanju nameštaj, opredelite se za drvenu klasiku u vijugavoj formi kako biste naglasili elegantnu jednostavnost prostora, ali vodite računa da u svojoj blizini uvek imate jedan poseban komad koji će se izdvajati svojim dizajnom. Izrazite razliku detaljima. Celokupni stil - bled, opušten i začinjen klasičnim dizajnerskim komadima i prirodnim materijalima, može spolja izgledati kao "uniforma" skandinavskog doma, ali postoji mnogo razlika i varijacija.

Bele i sive boje mogu biti ključni elementi dizajna u nordijskim enterijerima, ali ne zaboravite drvo. To je magični sastojak koji skandinavski stil održava toplim i privlačnim, čak i kada je hladan. Zato ogolite te podove ili dodajte drvo u obliku zanimljivog nameštaja ili dodataka kao što su okviri za slike, vaze ili činije.

I na kraju, ne zaboravite da je trik opremanja savršene dnevne sobe u skandinavskom stilu zapravo stvaranje neophodne topline sa teksturom i materijalima, a ne sa živopisno konkurentnim karakteristikama ili jakim šarama.

photo source: home-designing

Povezane teme