Kako stvoriti šarenoliki enterijer u skladu sa vašim potrebama?

Da li ste nekada, listajući časopise, naleteli na domove sa šarenim dizajnom enterijera i pitali se kako da tako veselu atmosferu prenesete i u svoj životni prostor?

Iako su neutralne palete boja i pomalo potcenjeni stil „manje je više“ trenutno prilično popularni, trendovi boja se uvek menjaju. Dolaze i odlaze svake dve do tri godine, pa je zato najidealnije stvoriti prostor sa neutralnim osnovama gde šareni akcenti začas mogu postati fokus.

Ono što je definitivno najbolje kod ovakvih kombinacija jeste da se one prilično lako mogu ažurirati na svakodnevnom nivou, pa se za njih slobodno mogu odlučiti i svi oni koji imaju prilično turbulentan dnevni raspored. A evo kako:

Obojite akcentni komad

Jedan od omiljenih načina za unošenje boje u prostor jeste farbanje komada nameštaja nekom upadljivom bojom, ili kupovina novih živopisnijih predmeta. To je lak način da osvetlite, istaknete, ali i ponovo upotrebite komad koji već imate, a svež sloj boje koji se usklađuje sa postojećom paletom boja sigurno će učiniti da se prostor oseća posebnim.

Izaberite žarišnu boju

Neka ova stavka bude što jednostavnija – slobodno suzite izbor na svoju omiljenu boju, a zatim oko nje izgradite ostatak priče. Primera radi, ružičasta boja u svim svojim nijansama deluje prilično sofisticirano ali u nekim življim tonovima ima tu moć da prostoru doda razigranost i dinamiku. Dobro se meša sa tirkiznom, plavom i lavandom, pa je samim tim prilično laka za upotrebu u bilo kom projektu.

Nanošenje boje u slojevima

Raslojavanje boja najbolje funkcioniše kada su vaši glavni delovi, kao što su sofe, stolice i stolovi u pitanju. Neutralni elementi su tu da stvore osnovu, dok je mešanje tekstura sa tepisima, jastucima, pa čak i tkaninama za tapaciranje ono što prostoru daje ugodan osećaj i omogućava da se odenete u takozvano “slojevito šarenilo”. Pokušajte da nanesete prostirku sa više boja i velikom šarom kako biste upotpunili akcentne boje u prostoriji.

photo source: bellamancinidesign.com

Povezane teme