Kako odabrati savršen tepih za svaku sobu?

Zajedno sa izborom adekvatnog dekorativnog stila, pravilan izbor tepiha predstavlja jedan od najvažnijih momenata u opremanju enterijera...

Bez obzira da li želite da dodate završne detalje u svoju dnevnu sobu ili vam je cilj da samo malo bolje definišete ovaj prostor, pravilan izbor tepiha je od presudne važnosti. Loša prostirka može učiniti više štete nego koristi pa je zato neophodno upoznati osnove odabira tepiha i osigurati najbolji rezultat za svoj dom.

Jedno od osnovnih pravila glasi da je veličina tepiha mnogo važnija od njegovog dizajna. Sa prostirkom neodgovarajuće veličine, soba može izgledati nezgodno ili loše opremljeno, pa zato imajte na umu da je uvek bolje preterati sa veličinom nego odabrati premali tepih.

Sastav je takođe važan jer diktira izdržljivost i mekoću. Od vune preko viskoze do poliestera, izbor materijala za tepihe je raznolik i ogroman: pamuk, svila, juta, koža, sintetika... a iznad toga, proizvodni proces takođe ima uticaj. Na primer, ručno rađeni (čupani, čvorovi ili tkani) i mašinski napravljeni tepisi rezultiraju veoma različitim stilovima i rasponima cena.

Takođe, kada već pravite svoj izbor, uvek vodite računa o tome koliko često ćete gaziti po njemu. Spavaća soba, na primer, je prostor sa malim prometom koji može da se “izvuče” sa delikatnim tepihom. Dnevni boravak, s druge strane, vidi mnogo akcije tokom dana kao i prosipanja svega i svačega, pa će mu trebati izdržljiv i udoban tepih.

Na kraju, treba imati u vidu i boju tepiha. Tepisi svetlih boja mogu učiniti da soba izgleda velika i svetla, dok će tamna nijansa definisati unutrašnjost, čineći da se oseća intimnije. Izaberite uzorak ili idite na jednobojnu varijantu - uzorak dobro funkcioniše sa jednobojnim nameštajem, dok monohromatski tepih dopunjuje motive. Hladne nijanse, poput plave i zelene, mogu stvoriti mir u dobro osunčanoj prostoriji, a topliji tonovi, poput žute i narandžaste, dodaće udobnost sobi.

A kako odabrati adekvatan tepih za svaku prostoriju u kući, pogledajte u nastavku ovog teksta...

« 1 2 3 4 »

Povezane teme