Kako odabrati idealan tepih za trpezariju

Dobar tepih je mnogo više od obične prostirke za pod.

Tepih unosi toplinu u enterijer, štiti vašu podnu oblogum pruža zvučnu izolaciju i vizuelno povezuje ili deli elemente u enterijeru.. Danas se u ponudi može naći veliki izbor tepiha koji mogu zadovoljiti svačiji ukus i uklopiti se u razne stilove. Različiti tepisi oblikom i strukturom se preporučuju za različite prostorije u domu, ali evo preloga za trpezarije.

Imate kvadratnu trpezariju? Probajte četvrtasti ili okrugli tepih. Pravougaona soba? Koristite pravougaoni tepih. Savet: Podesite oblik tepiha u skladu sa oblikom sobe.

Pošto su u trpezariji tokom obedovanja, prsipanja hrane neizbežna, a lakoća sa kojom možete da povučete stolicu je važna, pljosnati tkanja ili niskopropusni tepisi su praktični izbor u trpezariji. Savet: Izaberite ravnu tkaninu.

Osim ako ne koristite svoju trpezariju više kao radni prostor pre nego prostor za obedovanje, verovatno je najbolje izbeći bele i svetle tepihe u ovom prostoru. Svaka bleda boja će pokazati prljavštinu i mrlje brže, nego tamnije i bogatije boje. Savet: Izbegavajte svetle nijanse.

Tepih treba da bude moderan i udoban. Međutim, takođe je važno imati veliki tepih sa svih strana trpezarijskog stola kako bi se omogućilo dovoljno prostora za goste da izvlače stolice bez spoticanja preko tepiha. Savet: Da biste bili sigurni da dobijate ispravnu veličinu tepiha, izmerite svoj trpezarijski sto.

Ako je tepih jedan od vaših prvih kupovina za trpezariju, možete ga koristiti za podešavanje tona prostora i razvijanje šeme boja. Odaberite najlakšu ili pozadinsku boju sa tepiha da biste je koristili kao boju zida. Savet: Koristite tepih kao polaznu tačku za dekorisanje

Postoje tepisi koji se knfigurišu od kvadratića u bilo kojoj veličini i obliku koji vam je potreban, i dolaze u širokom spektru nijansi, uzoraka i tekstura. Šta ih čini pametnim izborom za trpezariju? Ako se mrlja pojavi na jednu kvadratu, možete ga zameniti bez kupovine potpuno novog tepiha. Savet: Isprobajte pločice za tepih.

Okrugli stolovi izgledaju sjajno sa okruglim ili četvrtastim tepisima. Pravougaoni i ovalni stolovi dobro idu u kombinaciji s pravougaonim tepisima. Trpezarijski stolovi obično najbolje funkcionišu sa četvrtastim tepihom, iako bi okrugli tepih mogao da deluje bolje za razigrani osećaj. Savet: Podesite oblik tepiha prema obliku stola.

Generalno, čista prirodna vlakna kao što su pamuk i vuna su najjednostavniji za čišćenje u kući, a sintetičke mešavine su najteže. Izuzetak su prostirke za unutrašnju i spoljašnju upotrebu, koje su otporne na pranje. Savet: Izaberite materijale koji se lako čiste.

Kada birate boju i šablon za vaš tepih, posmtrajte  ga kao deo veće slagalice vašeg prostora. Na primer, pogledajte kakve su boje vaših stolica za ručavanje i stolova, lampi, podova i boje zida. Tepih koji na kraju izaberete mora da se uklapa prirodno sa ovim drugim elementima.

N.V.T.

Izvor Dining Room Ideas

NAJČITANIJI TEKSTOVI IZ KATEGORIJE Dekor

Povezane teme