Kako na najbolji način iskoristiti ugradne police i ormare u dnevnom boravku?

Ugradne police su idealan način da svom dnevnom boravku obezbedite relativno malu ali svakako upečatljivu promenu koja nikog neće ostaviti ravnodušnim...

Pre nego što uplovite u avanturu zvanu “dizajn ugradne police”, dobro razmislite o tome šta zapravo želite da postignete, tačnije – šta konkretno želite da sakrijete od radoznalih pogleda ali tako da vam sve to ipak bude na dohvat ruke. Bilo da se radi o dečjim igračkama, tehnici ili diskovima sa omiljenom muzikom od kojih jednostavno ne možete da se odvojite – police po meri koje su pritom još i utkane u zidove, idealan su način da svom domu podarite poseban i sofisticiran look.

Osim skrivanja, police nam služe i za prikaz omiljenih stvari: knjiga, fotografija, kolekcija, umetničkih dela, suvenira, ukrasa. O svemu tome takođe treba voditi računa pri odabiru savršenog stila. S druge strane, uvek je važno stvari posmatrati iz jedne šire perspektive i dizajnirati policu koja će biti u savršenom skladu sa svojom okolinom.

Možda zvuči kao kliše, ali ugradne police bi trebale da prate potrebe cele porodice. Primera radi, ne možete očekivati da vaša polica u dnevnoj sobi bude ispunjena (isključivo) vašim omiljenim pićem, već biste trebali ostaviti dovoljno mesta da se u njoj nađu i predmeti za koje su vezani i vaši najmlađi.

Uvek je dobra varijanta odigrati na kartu “mešovite biblioteke” i ovakve detalje kombinovati sa starim, dobrim knjigama, posebno ukoliko već raspolažete impresivnom kolekcijom romana. Police ispunjene starinskim komadima su takođe prilično reprezentativne, a u prostoriji sa TV-om one su i idealan način da se prikrije neugledna medijska oprema.

Ugradni ormari u dnevnoj sobi obično uključuju i skrivena vrata i fioke za odlaganje stvari. U tom slučaju drvo je idealan izbor, posebno ukoliko ostatkom sobe dominira bela boja jer drvene obloge iza otvorenih polica dodaju toplinu, dok ugradna svetla iznad polica osvetljavaju prelepe predmete. Na ovaj način će čak i najmanji dnevni boravak izgledati prostranije i svetlije.

Dok su vrata ormarića češća u dnevnim i porodičnim sobama, fioke mogu biti odlična opcija, posebno kada su smeštene ispod polica tako da daju izgled ugrađenih komoda. U zavisnosti od toga šta treba da skladištite, fioke mogu biti mnogo funkcionalnije od vrata ormarića i lakše im je pristupiti. I na kraju, još jedna opcija o kojoj bi trebalo razmisliti jesu i duboke fioke sa skrivenim elementima koje pružaju čist savremeni izgled svakom domu.

photo source: houzz

Povezane teme