Prednosti prelaska sa sintetički napunjenih jastuka na one napunjene heljdom dobro su dokumentovane do sada...
Hrskave stabljike ove pseudo-žitarice gusto su upakovane u iznenađujuće teškom jastuku koji se oblikuje prema unikatnim konturama svakog svog novog vlasnika, omogućujući savršeno prespavane noći i mirne snove. Pored ovoga, jastuci sa heljdom traju duže od konvencionalnih primeraka, uz određenu negu, a kada biljke unutar njega počnu da se tanje vremenom, jednostavno ih možete zameniti. Međutim, ova vrsta jastuka nudi više od komfora. Svaki komad ovog prirodnog, brzorastućeg bilja, poseduje nešto u rukavu, a uglavnom se kultiviše bez herbicida ili pesticida, što eliminiše njen uticaj na životnu okolinu.
Ne predstavlja nikakvo čudo što heljda poseduje toliko dugu i slavnu istoriju. Sideći prema stručnjacima, heljda je čovečanstvu vekovima pružala esencijalne hranjive materije, vitamine, energiju i vlakna, tačnije 8.000 godina unazad. Heljda je po prvi put dobila svoju ulogu u usevima oko 4000. godine pre nove ere na Balkanu, ali je se zapravo zadržala u Severoistočnoj Aziji, odakle se proširila na njene centralne delove, Tibet, Bliski Istok i u Evropi. Ovome možemo dodati, da je japanski car Genšo, navodno, naredio čitavoj zemlji da kultiviše heljdu 722. godine, kako bi pripremio svoj narod za dugu sušnu sezonu.
Idealno prilagođena bilo kojoj vrsti tla, ova veoma korisna i pametna biljka pomaže zadržavanju vode u zemljištu, sprečava erozije i štetne trave drži na distanci, što je ujedno čini daleko korisnijom i zdravijom od bilo kog pesticida. Nakon što heljda narasta, njene grane mogu biti transformisane u slamu radi stočne prehrane, a kako stručnjaci navode, ostatak biljke može biti obrađen kako bi nadalje zadržavao vodu. Heljda takođe voli visoka podneblja, stoga je veoma popularna u Rusiji, Kini i Kazakstanu takođe. Svi delovi heljde koji se stavljaju u jastuke neutralnog su mirisa i u ovom postupku uglavnom se koriste spoljne opne biljke ili unutrašnji delovi, koji ujedno obezbeđuju brojna prehrambena svojstva za većinu ljudi.
N.Đ.
Izvor: Inhabitat