Japandi: savršeno nesavršeni način dekoracije doma

Najjednostavnije objašnjenje japandi stila glasi: lepota nesavršenosti...

Zamislite priču o zen monahu koji je krenuo da ulepša baštu poznatog majstora čaja od koga se nadao da će naučiti nove trikove. Očistivši baštu do besprekornog stanja, monah je shvatio šta je potrebno i otresao je cvetove trešnje sa baštenskog drveta na zemlju. Ovaj dodir haosa upotpunio je njegovo delo.

U priču o monahu ugrađeno je intuitivno razumevanje da se puki savršeni poredak može učiniti lepšim kada se upari sa pažljivo odabranim neredom. To je fundamentalno za ideju dekoracije koja vam zauzvrat može pomoći da shvatite kako da koristite Japandi stil u svom domu.

Postoji prirodna povezanost između skandinavskih i japanskih principa dizajna enterijera, od kojih oba vrednuju prirodne materijale i svetlost, jednostavnost, nedostatak nereda, spokoj i zadovoljstvo funkcije. Skandi enterijeri donose manje geometrije i više drveta na scenu, dok japanski dizajn više naglašava samu arhitekturu, posebno u skoro besprekornim prelazima između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Japan takođe donosi ideju o vabi-sabiju, ideji lociranja lepote u nesavršenom i nestalnom.

Ali čitanje opisa stila možda neće u potpunosti preneti njegovu lepotu i efekat, jer, ako ćemo iskreno, Japandi ima odlučan kvalitet koji „nećete znati dok ga ne vidite“. Moglo bi se oprostiti što se ukupni efekat naziva „monohromatskim“, jer japandi enterijeri izvlače gotovo sve svoje nijanse iz neutralne palete, stvarajući kontrast uglavnom sa tamnijim neutralnim bojama kao i (povremeno) sa crnom. Možete gledati na desetine soba opremljenih u ovom stilu i zaključiti kako su ovakvi prostori dosadni i sterilni, ali - to je daleko od istine!

Zapravo, sve je u tome da ovaj dizajn načinite što ličnijim. Učiniti dizajn ličnim može biti teško ukoliko se koncentrišete na bilo koju dobro definisanu školu dizajna, ali zapamtite da je u slučaju Japandi stila upravo svaki kamen spoticanja ili nesavršenost stvorena na tom putu veliki bonus.

Dizajniranje prostora u ovom stilu bi pre svega trebao da uključuje lekcije koje vam mogu pomoći da isplanirate miran prostor prilagođen vašim potrebama. Primera radi, spavaća soba vašeg deteta može postati zanimljivije mesto za odrastanje ukoliko se adekvatno organizuje i rasporedi nameštaj u nešto jačim bojama (poput zelene koja savršeno prati skandinavsku estetiku i odgovara svetlom drvetu).

Takođe, uvek možete uvesti kontrast sa tamnijim nijansama (na stepeništu, vratima ili izloženim gredama) a možete raditi i sa elementima koji se lakše mogu promeniti (kao što je nameštaj ili osvetljenje). Biljke mogu dodati šarenilo, baš kao i prozor sa pogledom na drvo ili pejzaž.

Holistički pogled na stvari sprečiće vas da preplavite prostoriju neredom ili nepotrebnim komadima; suptilne teksture tekstila i tepiha mogu se u potpunosti ceniti izbliza, ali doprinose celini, sa distance, kao tekstura. Zapamtite da je tekstura često nesavršenost, bilo na površini neglazirane grnčarije, grubo rezanom drvetu ili betonskom podu. Šta god imate u svom domu - tražite lepotu u tome!

Vaš dizajn treba da rešava probleme, a ne da vam smeta. Biranje funkcionalnih elemenata sa namerom je fundamentalno za Japandi pristup.

Povezane teme

10.02.2024 Dekor

8 najčešćih grešaka u dekoraciji dnevne sobe

Naši stručni saveti vam pomažu da stvorite funkcionalan i estetski privlačan prostor, a naglasak je na pravilnom rasporedu nameštaja, odabiru boja i tekstura, kao i pravilnom balan...

07.02.2024 Dekor

Moderna i elegantna ogledala: savršena za dekorisanje predsoblja

Ogledala su popularni dekorativni elementi koji se uklapaju u bilo koju temu stila i ispunjavaju vaš prostor svetlošću, čineći ga većim i idealnim za male kvadrature.

04.02.2024 Dekor

Neodoljive vinil tapete u svim bojama i dezenima: savršen način da osvežite svoj dom

Saznajte zašto su vinilne tapete, vinil tapete ili jednostavno tapete od vinila idealna zidna obloga za vaš dom

01.02.2024 Dekor

Saveti za sezonsku dekoraciju doma

Ovaj vid dekoracije je više od puke estetike, jer prvenstveno pomaže da se naš životni prostor prilagodi kako našim svakodnevnim potrebama, tako i ritmu prirode.

29.01.2024 Dekor

Neka ove zime drva za ogrev postanu glavni dekor vašeg doma

Ako pronađete zanimljivo mesto za ogrev u vašem domu - na primer, pored kamina, ono će postati ključna tačka u vašem dizajnu enterijera.

26.01.2024 Dekor

Umetnost korišćenja drveta u savremenoj dekoraciji doma

Sami, ili kombinaciji sa drugim materijalima, drveni dekorativni detalji postaju bezvremensko rešenje za ulepšavanje postora za život.

23.01.2024 Dekor

5 načina za savršenu dekoraciju komode u spavaćoj sobi

Da bismo vam pomogli u dekoraciji ovog nepravedno zapostavljenog kutka u sobi, pripremili smo nekoliko saveta i trikova za ukrašavanje kako bi gornji deo vaše komode izgledao velič...

20.01.2024 Dekor

Prelepi cvetni aranžmani za ukrašavanje vašeg doma

Uređenje doma je prava umetnost, a cvetni aranžmani pružaju izuzetno svestran način da unesete notu romantike i elegancije u vaš prostor.

17.01.2024 Dekor

Vodič za unošenje živopisnih boja u neutralnu dnevnu sobu

Neki ljudi više vole da ovom prostorijom dominira jedna boja, dok drugi vole da vide više boja svuda unaokolo. Šta je uopšte bolji izbor - monohromatski dnevni boravak ili neutraln...

14.01.2024 Dekor

10 elegantnih boja koje se savršeno slažu sa plavom

Postoje mnoge nijanse plave koje su popularne, uključujući tamnoplavu, bebi plavu, nebesko plavu, tirkiznu i kraljevsko plavu. Nijansa koja najbolje funkcioniše zavisiće od osvetlj...

08.01.2024 Dekor

3 dizajnerska saveta za dekorisanje praznog ugla u spavaćoj sobi

Na svu sreću, postoji mnogo zanimljivih načina za popunjavanje praznih (da ne kažemo dosadnih) uglova u svakoj prostoriji, a spavaće sobe u tome nisu izuzetak.