Japandi: savršeno nesavršeni način dekoracije doma

Najjednostavnije objašnjenje japandi stila glasi: lepota nesavršenosti...

Zamislite priču o zen monahu koji je krenuo da ulepša baštu poznatog majstora čaja od koga se nadao da će naučiti nove trikove. Očistivši baštu do besprekornog stanja, monah je shvatio šta je potrebno i otresao je cvetove trešnje sa baštenskog drveta na zemlju. Ovaj dodir haosa upotpunio je njegovo delo.

U priču o monahu ugrađeno je intuitivno razumevanje da se puki savršeni poredak može učiniti lepšim kada se upari sa pažljivo odabranim neredom. To je fundamentalno za ideju dekoracije koja vam zauzvrat može pomoći da shvatite kako da koristite Japandi stil u svom domu.

Postoji prirodna povezanost između skandinavskih i japanskih principa dizajna enterijera, od kojih oba vrednuju prirodne materijale i svetlost, jednostavnost, nedostatak nereda, spokoj i zadovoljstvo funkcije. Skandi enterijeri donose manje geometrije i više drveta na scenu, dok japanski dizajn više naglašava samu arhitekturu, posebno u skoro besprekornim prelazima između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Japan takođe donosi ideju o vabi-sabiju, ideji lociranja lepote u nesavršenom i nestalnom.

Ali čitanje opisa stila možda neće u potpunosti preneti njegovu lepotu i efekat, jer, ako ćemo iskreno, Japandi ima odlučan kvalitet koji „nećete znati dok ga ne vidite“. Moglo bi se oprostiti što se ukupni efekat naziva „monohromatskim“, jer japandi enterijeri izvlače gotovo sve svoje nijanse iz neutralne palete, stvarajući kontrast uglavnom sa tamnijim neutralnim bojama kao i (povremeno) sa crnom. Možete gledati na desetine soba opremljenih u ovom stilu i zaključiti kako su ovakvi prostori dosadni i sterilni, ali - to je daleko od istine!

Zapravo, sve je u tome da ovaj dizajn načinite što ličnijim. Učiniti dizajn ličnim može biti teško ukoliko se koncentrišete na bilo koju dobro definisanu školu dizajna, ali zapamtite da je u slučaju Japandi stila upravo svaki kamen spoticanja ili nesavršenost stvorena na tom putu veliki bonus.

Dizajniranje prostora u ovom stilu bi pre svega trebao da uključuje lekcije koje vam mogu pomoći da isplanirate miran prostor prilagođen vašim potrebama. Primera radi, spavaća soba vašeg deteta može postati zanimljivije mesto za odrastanje ukoliko se adekvatno organizuje i rasporedi nameštaj u nešto jačim bojama (poput zelene koja savršeno prati skandinavsku estetiku i odgovara svetlom drvetu).

Takođe, uvek možete uvesti kontrast sa tamnijim nijansama (na stepeništu, vratima ili izloženim gredama) a možete raditi i sa elementima koji se lakše mogu promeniti (kao što je nameštaj ili osvetljenje). Biljke mogu dodati šarenilo, baš kao i prozor sa pogledom na drvo ili pejzaž.

Holistički pogled na stvari sprečiće vas da preplavite prostoriju neredom ili nepotrebnim komadima; suptilne teksture tekstila i tepiha mogu se u potpunosti ceniti izbliza, ali doprinose celini, sa distance, kao tekstura. Zapamtite da je tekstura često nesavršenost, bilo na površini neglazirane grnčarije, grubo rezanom drvetu ili betonskom podu. Šta god imate u svom domu - tražite lepotu u tome!

Vaš dizajn treba da rešava probleme, a ne da vam smeta. Biranje funkcionalnih elemenata sa namerom je fundamentalno za Japandi pristup.

Povezane teme

28.06.2024 Dekor

Savršeni tepisi za spavaće sobe

Pravi tepih može transformisati prostor, dodajući mu teksturu, boju i prijatnost. Bilo da preferirate minimalistički dizajn ili bogate, složene šare, izbor tepiha može značajno uti...

25.06.2024 Dekor

Lak način uvođenja zelene boje u spavaću sobu

Ova esencijalna boja nam donosi pregršt svojih nijansi na dlanu, dajući vam pri tom neverovatno mnogo mogućnosti i slobode da uredite svoj dom.

22.06.2024 Dekor

Luksuzna neutralnost: dekorisanje doma u bojama peska

Neki kažu da su boje peska “nova siva”, neki ih nazivaju “novim neutralnim”, no u svakom slučaju sigurni smo da ne postoji nijedna bolja nijansa za postizanje luksuznog izgleda ent...

19.06.2024 Dekor

Dobre, ali za izbegavanje: ove boje ne koristite u svojoj spavaćoj sobi

Stručnjaci za dekoraciju savetuju da ove boje zaobiđete u svojoj spavaćoj sobi. Ljudsko oko vidi milion različitih boja, ali je potrebno samo nekoliko nijansi da se naš um okrene u...

16.06.2024 Dekor

Dekor u vidu blistavih marokanskih pločica za vaš dom

Ako ste u potrazi za stilskom izrazom koji će enterijer vašeg doma ulepšati i učiniti dopadljivijim, pločice sa marokanskim dezenom su kao stvorene za to.

13.06.2024 Dekor

Umetničke slike kao dekor

Umetničke slike manje ili više poznatih autora, muzejski poster ili replika na zidu, ispuniće prostor vašeg doma stilom, učiniti ga vizuelno zanimljivim, a posmatraču omogućiti nep...

10.06.2024 Dekor

Izbegnite ovih 5 grešaka prilikom dekorisanja spavaće sobe

Naučite kako izbeći najčešće greške prilikom dekorisanja spavaće sobe i stvorite prostor koji je u isto vreme udoban, funkcionalan i estetski privlačan.

07.06.2024 Dekor

5 kreativnih načina za korišćenje vaza u kućnom dekoru

Uz malo kreativnosti, vaze mogu transformisati obične sobe u izvanredne prostore.

04.06.2024 Dekor

Savršene zidne tapete u kupatilima

Zidne tapete u kupatilu se vraćaju u velikom stilu, a zahvaljujući novim trendovima izgledaju drastično drugačije od svih stilova vezanih za prošlost.

01.06.2024 Dekor

Tepih kao zvezda vašeg prostora

Tepisi se koriste u dekoraciji doma već vekovima, a njihova estetika i funkcionalnost uspeva da transformiše čak i najbezličnije prostore u deliću sekunde.

29.05.2024 Dekor

Retro nijanse u kućnom dekoru

Boje koje su obeležene retro etiketom zahtevaju pravi balans i idealnu mešavinu u različitim odnosima i u zavisnosti od toga što želite da postignete u svom enterijeru