Finese japandi stila u savremenom domu

Verovatno ste čuli dosta priča na temu – japandi stila.

Svoju popularnost u svetu ali i kod nas, ovaj stil stekao je u poslednjih nekoliko godina, međutim tokom 2020. godine postao je posebno atraktivan. Najjednostavnije rečeno on predstavlja spoj skandinavskog i japanskog stila uređenja. Kombinujući najbolje od oba stila, sa naglaskom na estetici japandi stil je čini se rešio da bude trajna pojava. Na kraju krajeva, skandinavski i minimalistički stilovi su nešto čiju lepotu smo spoznali odavno a ovaj stil samo nadopunjuje priču i dovodi je do savršenstva. Japandi boje pozajmljene su malo od skandi a malo od japanskog stila, pri čemu su zaslužne za stvaranje prijatnog minimalističkog spektra koji je vrlo prijatan ljudskom oku.

ŠTA JE JAPANDI STIL?

Japandi stil prikazuje spoj skandinavskog i japanskog osećaja za estetiku. Zamislite samo sudar wabi sabi japanske estetike koja podrazumeva lepotu nesavršenosti sa danskom hygge idejom o prijatnosti i komforu. Japandi stil teži ka jednostavnosti i udobnosti, koja je neophodna savremenim domovima.

SLIČNOSTI IZMEĐU SKANDINAVSKOG I JAPANSKOG STILA

Iako pripadaju sasvim različitim kulturama, ova dva stila imaju brojnih sličnost, zbog čega je i moguća tvorevina u vidu japandi stila. Oba stila su poznata po svom prihvatanju minimalizma, pri čemu japanski gravitira ka formalnom a skandinavski ka modernom rustičnom osećaju. Izdvajamo ovom prilikom njihove sličnosti:

  • enterijeri oslobođeni prenatrpanosti

  • čiste minimalne linije

  • istaknut značaj funkcionalnosti i praktičnosti

  • obilje prirodnih elemenata

RAZLIKE IZMEĐU JAPANSKOG I SKANDINAVSKOG STILA

Kako bi znali da napravite razliku između ova dva stila ističemo u redovima koji slede njihove osnovne razlike:

  • skandinavski stil uključuje svetle nijanse

  • skandinavski stil favorizuje upotrebu svetlog drveta

  • japanski stil preferira tamnije drvo i bogatije tonove poput crvene i crne boje

  • skandinavski akcenti imaju tendenciju da dodaju udobnost ubacivanjem jastuka

  • japanski stil bira elemente na osnovu praktičnosti poput paravana

KAKO KREIRATI JAPANDI STIL?

Japandi stil stvara toplu i prijatnu atmosferu sa prirodnim elementima u minimalističkom stilu. Uz pomoć boja možete da stvorite savršen kontrast u prostoru, kombinujući tamne neutralne osnove sa svetlim drvetom. Sobne biljke igraju važnu ulogu pri kreiranju japandi stila. Bambus, ratan i svila su detalji koje treba da koristite pri dekoru enterijera u japandi stilu.

Ž.J.

Izvor: Nylonliving

Povezane teme