Faberžeova jaja-Najdragoceniji uskršnji poklon

Verovatno da na svetu nema osobe koja nije čula za Faberžeova jaja - raskošne ornamente, ukrašene dragim kamenjem i plemenitim metalima - ali da li znate njihov istorijat i vezu s carskom Rusijom?

Ovi visoko kolekcionarski predmeti izrađeni su pod nadzorom juvelira Petra Karla Faberžea u periodu između 1885. i 1916. godine. Prvo je izrađeno za cara Aleksandra III Aleksandroviča, koji je odlučio da svoju ženu - caricu Mariju Fjodorovnu daruje specijalnim uskršnjim jajetom 1885. godine.

Jaje je poznato kao Hen Egg (kokošije jaje),poseduje belu emajliranu „ljusku“ koja u sebi krije sjajno svetlucavo žumance od zlata.Kada se otvori zlatno žumance, u njemu se nalazi zlatna kokoška koja se opet otvara i otkriva malu dijamantsku repliku carske krune sa rubin priveskom.

Carica je bila toliko oduševljena darom, da je Aleksandar imenovao Faberžea za "ličnog juvelira carske krune", a tokom narednih godina je nastavio sa tradicijom poklanjanja dragocenih uskršnjih jaja svojoj supruzi. Nakon toga, Faberže je dobio tim zanatlija i slobodu da dizajnira sva buduća carska uskršnja jaja, njih ukupno 50, koja su vremenom postajala sve složenija. Jedini uslov je bio da svako jaje mora biti jedinstveno i da sadrži skriveno iznenađenje.

photo: fabergemuseum

Neka od najslavnijih jaja koja je Faberže kreirao svakako su Diamond Trellis, koji sadrži figuru slona prekrivenu dragim kamenjem, Gatchina Palace jaje koje sadrži zlatnu repliku palate Gatchina, kao i mnoga druga na kojima su bili ugravirani portreti carske porodice. Sva jaja su izrađena od najplemenitijih materijala i obično ih ukrašava drago kamenje, detalji, rezbarije i savršene gravure.

Neka jaja Faberže je napravio po narudžbini i za druge slavne porodice kao što su Rotšildi ili za vojvotkinju od Marlboroa. Kada su boljševici zauzeli Sankt Peterburg 1917.godine tri veka vladavine Romanovih doživelo je brutalan kraj. Carska porodica je zatvorena i kasnije pogubljena, ostavljajući iza sebe svojih 50 jaja s potpisom Karla Faberžea, kreiranih između 1885. i 1916. godine.

Porodica Faberže je takođe bila prisiljena da napusti Rusiju nakon nacionalizacije juvelirske kuće House of Fabergé, označavajući tadašnji kraj svojih raskošnih kreacija. Od 50 carskih jaja, danas se čak 43 jaja nalaze u muzejima ili su deo privatnih kolekcija, dok se o preostalim jajima ne zna ništa, a potraga za njima verovatno će trajati večno.

Danas, Faberge juvelirnica inspirisana svojom bogatom tradicijom i prošlošću uvodi novu eru očaravajućih i trajnih ličnih predmeta i poklona za savremene poznavaoce luksuza.

izvor: fabergemuseum

Povezane teme