Dekor pravilo - 60 - 30 -10 pri uređenju kuće

Još od davnina ljudi pokušavaju da pronađu savršenu formulu za predivan dekor, koja se može primeniti u svim enterijerima.

Cilj je da ona odgovara svim bojama i stilovima, kao i da je bezvremenska. Pomnim posmatranjem i analizom na milione različitih dekora, došlo se konačno do zadovoljavajućih rezultata. Formula je stvorena, i ona ukratko glasi : 60 – 30 – 10. Ako smo zagolicali vašu maštu ostanite sa nama da saznate kakvu magiju u sebi skriva ova formula.

Najjednostavnije rečeno reč je o kombinovanju tri boje u dekoru enterijera. Prisutnost boja se određuje procentualno pri čemu je jedna boja zastupljena 60 %, druga 30 % i svakako treća 10 %. Primenom ove formule unutrašnjost dobija skladan izgled, zanimljivu i organsku formu. Iako je zaista veliki izazov pronaći tri boje koje se savršeno uklapaju, ako posegnete za ovakvom formulom, to neće biti preveliki problem.

60 % JE GLAVNA BOJA

Boja koju odaberete za glavnu u enterijeru trebalo bi da obuhvati malo više od njegove polovine. Najlakši način da to uradite jeste da je iskoristite na zidovima. Ako odaberete neku neutralnu nijansu biće vam još lakše da to sprovedete u delo. Ako pak odaberete neku jarku boju, ostatak enterijera svakako zadržite u svetlijim i neutralnijim tonovima.

30 % JE DODATNA BOJA

Ova boja je neohodna za oživljavanje prostora i dodatak interesovanja. U tu svrhu možete da iskoristite vašu omiljenu jarku nijansu kako biste oživeli neutralnu dominantnu boju. Takođe i pastelni tonovi dolaze u obzir ako volite mirnije prizore. Najbolja ideja je da se ova boja koristi na nameštaju, u vidu tepiha i zavesa.

10 % JE AKCENTNA BOJA

Najsjajnija od svih u prostoru je akcentna boja. Poput višnje na torti, ona dekor vašeg enterijera treba da učini jedinstvenim. Akcentne boje se obično koriste na dekorativnim jastucima, u vidu slika na zidu, vaza i drugih dekorativnih elemenata.

Ž.J.

Izvor: Digs Digs

Povezane teme