Bezvremenske i vrlo udobne spavaće sobe u zemljanim tonovima

Kada razmišljate o uređenju svoje spavaće sobe, koje boje su vam u mislima?

Među neutralnim i pastelnim bojama koje su najčešće, provlači se jedan poseban stil a on se ogleda u korišćenju zemljanih tonova. Najbolji način da se predstave zemljani tonovi jeste da se posmatraju kao prigušene nijanse koje se nalaze u prirodi. Od sive boje koja opisuje oblačno vreme, preko bogatih zelenih inspirisanih lišćem, pa sve do dubokih plavih koje podsećaju na nijanse okeana. Tu su takođe i bež boje nadahnute peskom, kao i boja kože i kamilje dlake.

Dizajneri su prihvatili trend zemljanog tona zbog njegove umirujuće konzistencije i načina na koji dopunjuje upotrebu prirodnih materijala po pitanju nameštaja. Ako ste u potrazi za bezvremenskim i vrlo privlačnim načinom dekora vaše spavaće sobe, tonovi inspirisani prirodom su oni koji mogu udahnuti život ovom prostoru.

Nije tajna da je paleta boja kojoj pripadaju oker, boja senfa, rđe i svakako gline osnova dizajna 70 – tih godina prošlog veka. Malo po malo ona je uspela u potpunosti da se nametne pri dekoru domova svojim finim somotskim presvalaka i tepisima sa resama. Iako su neki detalji dizajna 70 – tih ostali u prošlosti paleta zemljanih tonova koja crpi duboke žute, narandžaste i crvene boje prirode svedok je oživljavanja ovog perioda. Pa opet, najčešća tendencija primene zamljanih tonova ogleda se u upotrebi peščanih preplanulih nijansi koje se besprekorno stapaju da drvenim nameštajem.

Spavaća soba služi kao mesto za odmor, i kao takva treba da bude predstavljena kao malo skrovište od užurbanog sveta koji se nalazi spolja. Dekor spavaće sobe u zemljanim tonovima u velikoj meri može da promeni vaše raspoloženje i učini da osetite da kroz vas struju nova energija. Ako se odlučite za korišćenje zemljanih tonova nadahnutih okeanom ili šumom, stvorićete prostor u kom ćete se osećati sigurno i zadovoljno.

Ono na šta treba da se fokusirate pri dekoru zemljanim tonova jesu dve krajnosti, zidovi i podovi, ili nameštaj i teksil. Čemu god da date prednost, druga polovina treba da bude u neutralnim bojama poput bele i bole slonove kosti kako bi se dobio ujednačen prizor.

Ž.J.

Izvor: Decoist

Foto: Pinterest

Povezane teme