Antistres aksesoari za radni sto

Diplomac Central Saint Martins škole Kei Čen je reinterpretirao svakodnevne aksesoare za radni sto kao uređaje za ublažavanje stresa zvanih Inte-rest-ing koji ohrabruju ljude koji rade puno vremena da se igraju za svojim radnim stolovima.

Čen je stvorio pet uobičajenih kancelarijskih predmeta koji se mogu koristiti i kao alat za ublažavanje stresa tokom dugog radnog dana, za njegov Inte-rest projekat. Stavke uključuju ventilator koji zahteva od korisnika da duboko udahne da bi ga pokrenuo, kalkulator sa jednostavnim ugrađenim igricama protiv stresa, zajedno sa mišem, USB-om i olovkom.

Svaki predmet teži da ispravi pritisak kulture prekovremenog rada. "Ovaj projekat ima za cilj da ublaži stres i podstakne igru za stolom dok radimo u intenzivnom i konkurentnom okruženju", rekao je Čen za magazine Dezeen.

"Ideja je da donoseći neko interaktivno zadovoljstvo u prostoru svoje radne stanice, mogu postati majstori svojih objekata, njihovog rada i samoefikasnosti." Čen je radio na seriji Inte-rest nakon perioda istraživanja radne kulture u Kini i širom sveta. Otkrio je da se zaposleni stide da se odmaraju tokom radnog vremena i da se ne osećaju sposobni da izraze svoju ličnost na radnom mestu. Neki su izjavili da usporavaju kako bi izgledali bolje i produktivnije za svoje šefove, jer je kasno zadržavanje na poslu često povezano s napornim radom.

U okviru kolekcije Čen je stvorio stoni ventilator koji omogućava preopterećenom radniku da kontroliše disanje blagim vežbama disanja. Da bi ventilator bio uključen, zaposleni mora disati u malu turbinu na vrhu objekta, ili čak osloboditi dubok uzdah "da bi se smanjio pritisak". S druge strane, blagi vazduh iz ventilatora će ih dalje smiriti. Čen je za kalkulator napravio i set igara lakih za kompletiranje, koji zaokružuju činjenicu da zaposlene stalno prate rukovodioci na poslu.

"Kada se zaposleni osećaju dosadno ili umorno na poslu, mogu se opustiti i zabaviti se brzom igrom i ne moraju se brinuti da će ih uhvatiti menadžer dok potencijalno krše pravila u otvorenoj kancelariji", rekao je on. "Zamišljajući aktivnosti opuštanja preko najčešćih kancelarijskih aktivnosti, možda će menadžer pomisliti da računate projekte."

Čen je dizajnirao softver za "digitalni kolačić sudbine" za kompjuterski miš koji nadgleda da li je korisnik ometen ili iscrpljen brzinom i brojem ponavljanja miša. Kada se aktivira, program šalje korisniku podsetnik koji se pojavljuje na ekranu sa unapred dogovorenom temom, kao što je horoskop ili ažuriranje u vezi njihovog ljubimca. Oni mogu da odluče da li će ga otvoriti za kratak trenutak predaha.

USB omogućava zaposlenima koji se osećaju "demoralizovanim ili nepristrasnim u vezi sa svojim poslom" da odvrate svoju frustraciju tako što će ga udariti o sto ili stskati kao antistres loptu. Ova akcija oslobađa USB iz njegovog držača, tako da ga radnik može koristiti.

Poslednji objekt u seriji je olovka koja emituje blagi zvuk zvona dok pišete, uzrokovan skupom malih predmeta ugrađenih u poklopac olovke. Zajedno sa prirodno opuštajućom aktivnošću pisanja, a ne kucanjem po tastaturi, ovo bi trebalo da pomogne da se korisnik opusti.

N.V.T.

Izvor Dezeen

 

 

Povezane teme