5 načina da unesete Japandi stil u svoj dom

Japandi je trend dizajna enterijera koji bi neki nazvali više stilom života nego prolaznim trendom...

Da budemo precizniji, u pitanju je hibridni dizajn koji podrazumeva spajanje skandinavskog stila sa japanskim enterijerom. Drugim rečima u ovom minimalističkom stilu vidimo zanimljiv susret Zapada i Istoka, odnosno dva trenda koja dolaze sa suprotnih strana sveta a tako dobro funkcionišu zajedno.

Nordijski dizajn i njihova filozofija „higge“ (što znači dobar osećaj zdravlja kroz stvaranje prijatnog okruženja) u potpunosti zadovoljava japanski princip „vabi-sabi“ (koji označava prihvatanje i otkrivanje lepote u stvarima koje su nesavršene).

Ova dva naizgled suprotna stila su zapravo slična u estetici dizajna sa čistim i nenatrpanim prostorima a u opremanju enterijera prihvataju zanatstvo i prirodne materijale. Neutralne i svetlije boje, udobnost i funkcionalnost spajaju se sa elegancijom i utilitarnim načinom života ali na japanski način. Danas sa vama delimo 5 efikasnih načina za unošenje ovog zanimljivog stila u dom:

JEDNOSTAVNOST

Japandi je pre svega jedan poseban način života koji karakteriše čist dizajn sa minimalnim neredom, kao i više uređenog prostora ukrašenog samo osnovnim stvarima. Ali ovakav enterijer još uvek ima toplinu i udobnost života u skandinavskom domu i predstavlja kvalitet u odnosu na kvantitet kada su glavni elementi dekoracije u pitanju. Baš kao i nameštaj, i dodatni pribor. A organizacija je ključna – u japandi stilu svaka stvar ima svoje mesto! Kada je u pitanju kućni dekor, razmislite o mešavini ručno rađene keramike i minimalnih elemenata sa prirodnim i prijatnim tkaninama koje će vam pomoći u stvaranju toplijeg i udobnijeg doma. Lepota Japandija je u tome što nije tako minimalistički kao što izgleda “vabi sabi”, jer ga skandi stil balansira.

JAPANDI BOJE

Skandinavski enterijer je poznat po svojoj neutralnoj paleti. Ako izaberete svetliju šemu, uverite se da je topli ton u pitanju - boje mogu biti pastelno zelene, svetlo sive, pa čak i bledo ružičaste. Međutim, bela je popularnija boja za stvaranje prozračnog otvorenog prostora i za maksimiziranje prirodnog svetla. Japanci se odlučuju za bogatije tonove, poput tamnije sive, smeđe i tamnozelene jer su zemljane nijanse bliske prirodi. Sve zavisi od toga koliko duboko ili svetlo želite da idete, ali da biste zaista dobili Japandi prostor, pokušajte da uravnotežite svetlost i tamu na jednom mestu. Sve je u kontrastu neutralnih i prigušenih boja kako biste stvorili umirujući prostor. Korišćenje crnih akcenta na neutralnoj osnovi je dobar način da dobijete Japandi izgled!

PRIRODNI MATERIJALI

Jedan od razloga zašto je Japandi toliko popularan jesu njegovi principi koji osnovu nalaze u prirodi. Zato je drvo suštinski element koji treba imati u enterijeru. Japanski stil je poznat po svojim tamnim nijansama drveta dok skandinavski nastoji da unese više svetlog drveta u prostor. Dakle, kao što i sami možete pretpostaviti – mešanje ove dve vrste drveta je idealno za stvaranje enterijera u japandi stilu. Ne zaboravite da nameštaj i dekor takođe mogu da budu izrađeni od ostalih prirodnih materijala sa bogatom teksturom poput ratana, bamusa i jute, dok je za tkanine dobro odabrati pamuk i lan. Sve to prilično asocira na izdržljivost japanskog stila, koji se na ovaj način uspešno kombinuje sa više udobnih elemenata iz zapadnog stila dekoracije.

STIL NAMEŠTAJA

Nameštaj u japandi stilu karakterišu jasno definisane i čiste linije koje se spuštaju do poda, kao i komadi sa niskim naslonom. Tako se stvara moderan i jednostavan stil, bez previše “teškog” nameštaja koji ipak zadržava miminalističku lepotu a pritom ostaje maksimalno funkcionalan i praktičan. Dakle, svaki nameštaj koji može poslužiti kao skladište je dobra ideja kada je opremanje doma u japandi stilu u pitanju. I opet podsećamo - odaberite kvalitet za vaše glavne delove dekoracije i nameštaj. Budite kreativni i razmislite o tome šta zaista volite!

BILJKE KAO NEOPHODNOST

Japandi stil života je usko vezan za prirodu. Stoga nije iznenađenje da su žive biljke jedna od osnovnih stvari za opremanje japandi enterijera. Ipak, uvek imajte na umu da se radi o jednoj vrsti minimalističkog dizajna, pa samim tim nemojte preterivati ni kada je ova stavka u pitanju. Nekoliko dobro pozicioniranih biljaka po stanu biće sasvim dovoljno, a ukoliko imate otvoreni prostor koji može delovati kao produžetak dnevnog boravka savetujemo vam da ga maksimalno iskoristite za stvaranje bliže veze sa prirodom.

photo source: revistaad.es & stewart-schafer.com

Povezane teme