4 saveta za dekorisanje doma šarenim tapetama

Šarene tapete mogu stvoriti nove svetove u vašem domu – mogu vas odvesti u tropske krajeve, ili nas podsetiti na lepotu maglovitih planinskih vrhova u zoru...

Kada su šarene tapete u pitanju, kreativnost je najvažnija stvar. Primera radi, zidne obloge velikog formata i ručno oslikanim dizajnom mogu načiniti vašu spavaću sobu pravom oazom mira i spokoja. Ako tome dodamo i mogućnost ličnog konfigurisanja i dodavanje luksuznih detalja – za kratko vreme ćemo dobiti tapetu koja savršeno odgovara svakom zidu. Kako uopšte koristiti šarene tapete u domu? U nastavku teksta donosimo vam 5 najboljih saveta koje svakako trebate razmotriti...

“RAZBIJTE” ŠARE NAMEŠTAJEM I UMETNIČKIM DELIMA

Smele boje i uzorci mogu biti teški za vizuelno uočavanje, stoga savet kratko i jasno glasi: razbijte šare nameštajem ili umetničkim delima. Na primer, ako pogledate iznad, možete videti da sam postavio neutralno roze uzglavlje uz pozadinu. Ovo omogućava očima da se odmore prilikom skeniranja pozadine. Koristite neke uramljene umetničke uzorke ali se pobrinite da umetničko delo bude jednostavnog dizajna kako se ne bi takmičilo sa šarama na zidu.

NEKA PLAFON OSTANE NEUTRALAN

Držite plafone neutralnim. Ili bar što neutralnijim. Šarene smele tapete utkane u zidove prostorije mogu učiniti da se prostor oseća previše definisanim pa samim tim i malim. Ako plafoni ostanu čisto bele boje to će pomoći da se istakne naglašena boja belih detalja (kojih svakako mora biti) u motivu tapeta. To će stvoriti osećaj da se nalazite u dobro osvetljenom prostoru.

UKLONITE NERED I POJEDNOSTAVITE

Tačnije, savet je da obavezno uklonite sav nered i redovno održavate sobu čistom i urednom. Iako izgleda kao stavka koju je nepotrebno dodatno naglašavati, činjenica je da većina ljudi zaboravlja upravo na te male sitnice koje sakrivaju lepotu šarenih tapeta. Čistoća je najbolji način da se uverite da fokus ostane na tom lepom i smelom motivu tapeta koji ste izabrali za svoj dom.

NE ZABORAVITE NA ŽARIŠNU TAČKU

Budimo realni, šarene tapete su idealan način da istaknete onaj stari zid u vašoj dnevnoj sobi koji ste do sada skrivali visokim komadima nameštaja. Ponekad je stvaranje takozvane akcentne tačke sve što je vašoj sobi potrebno da procveta. Iako ovakvi zidovi već sami po sebi plene pažnjom, odlični su i za kombinovanje sa nekim modernim, originalnim ukrasima.

Povezane teme