Upotreba kamena u arhitekturi: bezvremenski dizajn koji ostavlja bez daha

Zašto je kamen od davnina privlačio toliku pažnju građevinara? Da li je razlog u njegovoj neospornoj lepoti, čvrstini, ili se odgovor krije na sasvim drugom mestu?

U maju 2018, Santorini je dočekao novu vrstu luksuza u obliku Canaves Oia Epitome hotela. I upravo od tog trenutka kreće naša fasciniranost kamenom u enterijeru ali i eksterijeru, pa smo zato odlučili da bolje ispitamo sve karakteristike ovog neprolaznog materijala. Postoji li, uopšte, ijedan drugi materijal koji tako dobro može spojiti prirodu i zemlju, i pretvoriti je u moderan dizajn sa stilom?

Integrisanje prirodnog kamena u dizajn enterijera može da transformiše vaš prostor stvarajući zen ambijent, baš poput ovog luksuznog hotela koji nam je poslužio za primer. Upotreba prirodnog kamena može učiniti mesto jedinstvenim jer se prirodno kamenje uveliko razlikuje u teksturi i boji za razliku od proizvedenih materijala.

Upotreba prirodnog kamena pomaže u održavanju povezanosti čoveka i prirode, ekološka je i održiva, laka za čišćenje i dugo traje. Prirodni kamen pruža toplinu unutrašnjosti svojom rustikalnom privlačnošću i pomaže u održavanju temperature doma. Kamen je odlična opcija za domove u gradovima, jer odlično apsorbuje zvuk, te samim tim obećava stvaranje mirnog okruženja.

Prilagodljivost prirodnog kamena čini ga pogodnim za sve vrste enterijera, bez obzira na vaš stil. Postoje varijante poput fieldstone kamena koji se može koristiti za stvaranje odličnog izgleda kuće u savremenom, rustičnom i eklektičnom stilu. Poljski kamen je, s druge strane, najpogodniji za stvaranje spoljašnjih zidova, granica ili za ograđivanje baštenskih prostora, ali se takođe može koristiti za stvaranje akcentnih zidova unutar kuće. Ne zaboravimo i mermer i škriljevac koji su uglađenijeg izgleda, te samim tim pogodni za moderne i šik stilove enterijera.

Postoje beskrajne opcije odabira savršenog kamena, a one zavise od vaših preferencija kada je opremanje doma u pitanju. Mermer, škriljac i granit čine veliki deo modernog enterijera i arhitekture, ali su za stvaranje opuštenog izgleda doma dobre opcije i krečnjak kao i peščar, koji dolaze u svetlijim nijansama žute i sive. Travertin ima divan teksturiran izgled sa napuklim otiscima i omiljen je za upotrebu u kupatilima, dok su terazzo i mozaik šareni kamenčići koji daju umetnički dodir i mogu se koristiti na različite načine u kupatilu ili kuhinji.

Ono što je sjajno u vezi sa prirodnim kamenom je to što dolazi u širokom rasponu budžeta, što ga čini pristupačnim za sve. Da biste uštedeli troškove za nabavku prirodnog kamena, slobodno kombinujte velike i male, kao i svetlije i tamnije komade, kako biste istovremeno stvorili i različite efekte.

Dobra ideja je da svoje “kamene” delove enterijera i eksterijera naglasite nekim zanimljivim osvetljenjem kako biste u večernjim satima dobili onaj čuveni izgled pećine. Drvo je estetski najzahvalniji materijal za kombinaciju sa kamenom, pa ga slobodno uključite u dizajn doma.

Povezane teme