Ugaona forma krova odredila privlačnost porodičnog doma

Više slika

Više slika

Smeštena na dugačkom i strmom mestu, ova kuća je inspirisana jedinstvenim okolnim kontekstom autohtonog grmlja.

Da budemo precizniji, ovaj ljupki dom je smešten na najvišoj tački lokacije prema zadnjem delu kako bi se maksimalno iskoristio pogled na vodu i krošnje drveća. Zakrivljeni prilaz domu je pažljivo razmotren u dizajnu forme zgrade koja počinje tako što se čini da je kuća zapravo ušuškana unutar žbunja, da bi se potom otkrio sve dramatičniji dizajn koji nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Velika kuhinja sa ugaonim krovom i ogromnim prozorimaphoto: chan architecture

Izdignuta ugaona forma zgrade bila je vođena zahtevom vlasnika da može da doživi lokaciju sa povišenog položaja među krošnjama drveća, kao i mogućnost da ima životni prostor dvostruke visine sa bibliotekom na međuspratu iznad kuhinje. Spoljni prozori su precizno postavljeni da uokviruju specifične poglede na okolno grmlje, pogled na vodu iz kuhinje, trpezarije i velike terase.

Reciklirana crvena gvozdena kora je izabrana kao spoljna zidna obloga koja je dizajnirana s namerom da se savršeno uklopi sa bojama okolnog grmlja. Spoljni materijali, zidovi i prozori su takođe pažljivo odabrani i locirani kako bi se obezbedila trajnost s obzirom na blizinu slane vode.

Udoban kutak za odmor u velikoj porodičnoj kućiphoto: chan architecture

Ovaj zanimljiv dom se može podeliti u tri zone – ulaz i soba za meditaciju u prizemlju, glavni životni prostori na spratu na prvom spratu, i spavaće sobe pozadi. Glavni stambeni prostori su smešteni na prvom spratu kako bi se iskoristio pogled na vodu i okolno grmlje, dok su spavaće sobe smeštene pozadi radi veće privatnosti. Soba za meditaciju je miran, kontemplativan prostor udaljen od ostatka kuće.

Održivost je takođe bila važan princip ovog projekta, od ekstenzivne upotrebe recikliranih materijala i prirodnih završnih obrada sa niskim sadržajem hemikalija, do optimalne orijentacije za hvatanje sunca, zastakljivanja visokih performansi i korišćenja prirodne ventilacije u celini kako bi se smanjila količina grejanja odnosno hlađenja zgrade.

Povezane teme

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

07.02.2024 Arhitektura

Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Sa održivim pristupom, lokalnim materijalima i pametnim dizajnom, ova kompaktna kućica ne samo da nudi udoban prostor za boravak, već stvara autentično iskustvo povezanosti sa okol...

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.

22.01.2024 Arhitektura

Eklektična mešavina arhitektonskih izraza: kuća sa atraktivnim dizajnom krova

Prostrane sobe, atraktivan dizajn krova i harmonična integracija s okolinom čine ovu porodičnu kuću pravim draguljem ruralnog područja.