Prelepa porodična kuća je pravi primer kako se staro i novo mogu sjediniti na savršen način

Više slika

Više slika

Ova prelepa porodična kuća smeštena na periferiji Minhena je pravi primer kako se staro i novo mogu sjediniti na savršen način.

Nekada davno, na periferiji Minhena, stajala je skromna kućica u kojoj je živeo drvoseča sa svojom velikom porodicom. No, ono što je najbitnije u celoj priči je činjenica da je ova kuća, izgrađena oko 1930. godine, svedočila mnogim promenama tokom godina, ali da nikada nije izgubila svoj šarm i karakter.

Poslednjih godina, ova porodična kuća je prošla kroz obimnu rekonstrukciju i renoviranje, a ambicija je bila da se očuva njen spoljašnji izgled, dok se istovremeno zadovoljavaju savremeni standardi i potrebe života u 21. veku. Sa 160 kvadratnih metara stambenog prostora, ova kuća je bila prilično skučena za petočlanu porodicu, ali posle rekonstrukcije, prostor je definitivno postao otvoreniji i prostraniji.

Rekonstrukcija spavaće sobe sa drvenim elementima i belim zidovimaphoto: Martino Hutz

Tri odvojene sobe na prizemlju su kombinovane kako bi se stvorio prostrani dnevni boravak i trpezarija. Nova balkonska vrata postavljena su kako bi omogućila prirodnom svetlu da uđe u dnevnu sobu i obezbedi joj direktan pristup bašti. Susedni prostor, koji je ranije bio hodnik, sada je prenamenjen u kancelariju ili sobu za goste - kao što i sami možete videti, i ovaj kutak maksimalno uživa u prirodnoj svetlosti i ispunjen je svetlim komadima nameštaja.

Čak su i toalet u prizemlju i kupatilo na spratu takođe prošireni, te sada služe kao potpuno funkcionalna kupatila sa tuševima. Mali preostali prostori ispod krova su pretvoreni u korisne prostorije, a potkrovlje je uklonjeno, što je ujedno omogućilo da nova visina plafona sada bude 3,6 metara.

Udobna kućna kancelarija sa dobrim osvetljenjem, drvenim nameštajem i belim zidovimaphoto: Martino Hutz

Svaka prostorija je pažljivo uređena kako bi održala istorijski karakter ove kuće, sa posebnom pažnjom posvećenom očuvanju svih originalnih vrata, kvaka i stepeništa. Iako je enterijer značajno izmenjen, istorijski karakter kuće je mogao da se sačuva, a svaki kutak kuće i dalje govori priču o njenim prvobitnim stanovnicima.

Ova predivna kuća služi kao pažljivo odabrani podsetnik na prošlost i istoriju ovog kraja, a istovremeno nudi savremene pogodnosti koje su potrebne za udoban i funkcionalan dom. Nepogrešiv kvalitet života u tradicionalnoj zgradi zapravo postaje useljiva istorija koja se i dalje razvija i živi kroz nove generacije koje će zauzeti ovaj prostor.

Povezane teme

16.05.2024 Arhitektura

Inovativni kulturni centar u Džuhaju sa potpisom Zahe Hadid

Sa jedinstvenom arhitekturom i ekološkim pristupom, ovo mesto predstavlja vrhunac kulturne integracije i održivog dizajna u južnoj Kini.

14.05.2024 Arhitektura

Ključni elementi i principi tropske arhitekture

Tropska arhitektura snažno naglašava održivost i zaštitu životne sredine. Korišćenjem lokalnih materijala, primenom pasivnih dizajnerskih strategija i korišćenjem obnovljivih izvor...

12.05.2024 Arhitektura

Impresivna zgrada koja se "bori" sa zdravstvenim i društvenim izazovima

Zgrada Forskaren u svojim impresivnim prostorima okuplja industriju, istraživanje i akademiju - sve pod jednim krovom. Ovde se zgrada otvara i poziva ljude da se druže i istražuju...

10.05.2024 Arhitektura

Istražujemo večni šarm istorijskih domova

Od velikih imanja do skromnih kućica, ova arhitektonska čuda zadržavaju suštinu svojih perioda, utelovljujući jedinstvenu kombinaciju stilova, materijala i uticaja.

08.05.2024 Arhitektura

Kuća van mreže inspirisana avionom iz drugog svetskog rata

Zahvaljujući svojoj zakrivljenoj spoljašnjosti i modularnom dizajnu, ova kuća oživljava duh Drugog svetskog rata uz dodir savremenosti. Uplovite u svet udobnosti i funkcionalnosti,...

06.05.2024 Arhitektura

5 razloga da ponovo razmislite o kupovini kontejner kuće

Iako je privlačnost transformacije robusne čelične kutije u šik minimalističko prebivalište neosporna, nekoliko praktičnih stavki u vezi sa njima se često zanemaruje. Ovi domovi, n...

04.05.2024 Arhitektura

Boeing 737 je zapravo luksuzna vila smeštena na litici Balija

Ova čarobna kuća, poznata kao Private Jet Villa, izgrađena je iz trupa aviona Boeing 737, diskretno postavljena na ivici prelepe litice na Baliju

02.05.2024 Arhitektura

Predivne moderne brvnare inspirisane lepotom okolne prirode

Ove savremene interpretacije klasičnih brvnara spajaju tradicionalnu toplinu drveta sa modernim dizajnom i tehnologijom, stvarajući prostor koji je istovremeno udoban i luksuzan.

30.04.2024 Arhitektura

Savremena elegancija u prirodi: otkrijte čari moderne seoske kuće

Ove kuće predstavljaju savršenu simbiozu između rustičnog ambijenta sela i elegantnog dizajna, pružajući svojim stanovnicima mirnu oazu daleko od gradske gužve.

28.04.2024 Arhitektura

Revolucionarni društveni centar u srcu pustinje

Društveni centar, sa svojim organskim oblicima i apstraktnim dizajnom, predstavlja izuzetan spoj estetike i funkcionalnosti.

26.04.2024 Arhitektura

Inovacije u dizajnu mikro kuća: redefinisanje prostora i održivosti

Mikro kuće, nekada smatrane za trend koji je rezervisan za specifičnu grupu ljudi, sada su postale simbol inovacija u arhitekturi i održivom načinu života.