Održiva kućica u šumi: lokalni materijali, pametan dizajn i povezanost sa prirodom

Smeštena između ivice listopadne šume i potoka, ova zanimljiva kućica služi kao smeštaj za goste ali i kao samostalan prostor za decu...

Zahtev klijenata je bio da se stvori kompaktan, van mreže, samoizgrađen pomoćni prostor za njihovu kuću. Pošto je klijent imao malo iskustva u izgradnji, deo zahteva je bio da se dizajnira kućica koja se može samostalno izgraditi. Specijalizovani zanati su svedeni na minimum, korišćenjem jednostavnih građevinskih metoda i održivih materijala lokalnog porekla.

Kako je šema konstruisana tokom pandemije, to je omogućilo klijentu da veliki deo posla obavi uz podršku prijatelja. Sa samo 25 raspoloživih kvadratnih metara, kućica je morala da se izbori za dovoljno prostora kako bi u sebe smestila maksimum četiri osobe.

Početak izgradnje ličio je na postavljanje kutije veličine 6x4 kojom se onda manipulisalo na pragmatičan način kako bi se maksimizirala dostupna površina poda. U okviru tog procesa, postavljen je i krov kako bi se napravio prostor za međusprat.

Zatim je zapremina povećana sa jedne strane kako bi se obezbedio prostor za skladištenje bez ugrožavanja prostora. Konačno, prednja rešetka je rotirana prema severozapadu kako bi se stvorila zamka za kasno večernje sunce i omogućila mala zaklonjena terasa.

Velika terasa se obavija oko bočne strane kabine za upotrebu tokom toplijih meseci. Prilagodljivi životni prostor sa prednje strane koristi prednost velikog prozora sa slikom, dok se pozadi nalaze dva kreveta za decu sa bračnim krevetom iznad u nivou mezanina. Manji prozori pružaju uokvireni pogled na šumu iz prostora za spavanje.

Kućica je izgrađena oko četiri rešetke u obliku slova "A". One su napravljene van lokacije i podignute na sličan način kao što je podizanje štale, postavljeno na jednostavne temelje i stubove od cigle. Prerađene daske formiraju unutrašnje završne obrade, dok šindra od kedrovine lokalnog porekla pokriva spoljašnjost.

Između je debeo sloj izolacije, koji osigurava da kućica ostane topla tokom cele godine i minimizira njene potrebe za grejanjem. Ovaj održivi pristup izgradnji daje veoma prirodnu teksturu zgradi i naglašava odnos sa okolnim šumama. Rezultat je miran prostor koji koristi prirodne materijale i staklo kako bi stvorio pravi osećaj povezanosti sa okolnim šumama i pružio mali beg od svakodnevice.

Povezane teme

13.02.2024 Arhitektura

Inovativna modularna kuća: savršen sklad estetike i efikasnosti

Namenski kreirana za mladi par s dvoje dece, ova kuća predstavlja ostvarenje sna o izgradnji prvog doma, uzimajući u obzir ograničeni budžet.

11.02.2024 Arhitektura

Gaudijeve očaravajuće građevine koje definišu Barselonu

Gaudijeve zgrade su veoma prepoznatljive, pune neobičnih i neočekivanih karakteristika koje se ne viđaju na drugim građevinama, a ni u drugim gradovima sveta.

09.02.2024 Arhitektura

Seizmički otporna kuća: spoj elegancije i održivosti inspirisan potokom

Arhitekte su radile sa klijentom u dizajniranju doma koji će ne samo estetski stariti, već će i nastaviti da se razvija, baš kao što će se razvijati ljudi koji žive u njemu.

05.02.2024 Arhitektura

Udobna seoska kuća koja prepoznaje lepotu okolnog pejzaža

Suočavajući se s izazovom da transformišu prvobitni tlocrt kuće, arhitekte su smelo kročile u oblast dizajna, i stvorile prostore koji ne samo da su funkcionalni, već i očaravajuće...

03.02.2024 Arhitektura

Lepe i izdržljive: ovo su najzanimljivije zgrade napravljene od polikarbonata

Građevinski sektor koristi polikarbonat u brojnim primenama, posebno za ravno ili zakrivljeno zastakljivanje, krovne ploče i zvučnu izolaciju.

01.02.2024 Arhitektura

Elegantna umetnost stanovanja sa savršenim pogledom na obližnje jezero

Ovaj projekt ne samo da predstavlja arhitektonski poduhvat već i primer odgovorne gradnje, istražujući sklad između modernog života i očuvanja prirode.

30.01.2024 Arhitektura

Dinamična igra talasa oblikuje dizajn impresivnog umetničkog centra

Talasasti dizajn umetničkog centra Nanhai usklađuje i kopno i more sa svojim plutajućim nadstrešnicom i lokacijom na obali.

28.01.2024 Arhitektura

Simbolika ljiljana duboko utemeljena u dizajnu moderne kuće koja poštuje tradiciju

Okružena bogatim jezerima ukrašenim ljiljanima, ova neverovatna kuća postaje pravo utočište, ili bolje reći pažljivo oblikovana oaza spokoja, koja pruža odmor svojim stanarima nako...

26.01.2024 Arhitektura

Savršena harmonija prirode i životnog prostora u kućici od 58 m2

Novi pristup životnom prostoru nije samo težnja ka efikasnosti, već prava revolucija u načinu kako doživljavamo udobnost i funkcionalnost.

24.01.2024 Arhitektura

Arhitektonsko remek-delo vešto spaja eleganciju i prirodnu harmoniju

Sa luksuznim materijalima poput mermera i meksičkog hrasta, ova kuća se otvara prema bujnoj bašti, stvarajući savršenu ravnotežu između moderne elegancije i prirodne lepote.

22.01.2024 Arhitektura

Eklektična mešavina arhitektonskih izraza: kuća sa atraktivnim dizajnom krova

Prostrane sobe, atraktivan dizajn krova i harmonična integracija s okolinom čine ovu porodičnu kuću pravim draguljem ruralnog područja.