Održiva arhitektura u pustinji: besprekorna integracija narodnog znanja sa konkretnim nasleđem

Više slika

Više slika

Midbarium je izuzetan park posvećen podsticanju ekološke svesti na pustinjskom predgrađu Berševe.

Njegovi otvoreni prostori, promišljeno izrađeni, repliciraju različite prirodne elemente i prikazuju raznoliku divljinu u regionu. Na projektu je sarađivao multidisciplinarni tim stručnjaka iz Izraela i inostranstva, na čelu sa A. Lerman Architects odgovornim za arhitektonsko projektovanje.

Dizajn ulazne krovne konstrukcije zasnovan je na lokalnim tradicijama pustinjskih stanovnika. Izliven u sirovom betonu, podseća na šatorsku strukturu koja pokriva 1.800 kvadratnih metara i dočekuje posetioce u hladnom, zasenjenom prostoru. Struktura je dizajnirana u bliskom partnerstvu sa građevinskim inženjerom Rafijem Batom, poznatim po svom radu na najikoničnijoj brutalističkoj arhitekturi Berševe iz 1960-ih: Gradskoj kući i Univerzitetskoj biblioteci.

Za razliku od tradicionalne brutalističke arhitekture, prepoznate po naglašavanju težine i mase, stručnost višeg inženjera za beton je bila neophodna u razvoju delikatne trouglaste mreže greda. Svetlost i senka se projektuju kroz mrežu nalik na veo, određujući perimetre prostora za javne događaje.

Ispod krova, odvija se živo polje aktivnosti, uključujući međusobno povezane staze, pogodne kioske, osnovne usluge, prodavnicu, svestrani amfiteatar, prostore za sedenje i informativne tačke za dodir. Svi ovi elementi su strateški pozicionirani u blizini ulaza i izlaza u park.

Krov takođe inteligentno usmerava svež vazduh ka susednoj obrazovnoj zgradi, dok uski prolazi vode svež vazduh kroz cirkulacioni sistem zgrade. Klimatizacija je zamenjena ekološkom ventilacijom, savršeno usklađena sa Midbarium-ovom posvećenošću održivosti.

Pomenuti arhitektonski studio je prepoznat kao vrhunski izbor za klijente koji žele da razviju projekte u Izraelu. Ovaj projekat doprinosi svojoj istoriji saradnje sa vodećim međunarodnim arhitektima na projektima uključujući Nacionalni muzej Jerusalima, Mandelovu školu na Hebrejskom univerzitetu i školu umetnosti Bezalel.

Cilj ovog dizajna bila je besprekorna integracija narodnog znanja sa konkretnim nasleđem najistaknutijih gradskih arhitektonskih ikona. U pitanju je zaista jedinstvena kombinacija koja stvara prepoznatljiv ambijent. Uklanjanjem barijere klimatizacije, pustinjski vazduh je poslužio kao sinonim za uspostavljanje hrabre nove veze sa gradom.

Povezane teme

13.06.2024 Arhitektura

Transparentnost u dizajnu: uticaj stakla na modernu arhitekturu

Staklo ima brojne estetske i funkcionalne prednosti, pa se samim tim i ističe kao materijal koji je dovoljno moćan da transformiše arhitektonski pejzaž.

11.06.2024 Arhitektura

Ovaj moderan dom je primer harmonije sa prirodom i vrhunske funkcionalnosti

Smeštena u slikovitom regionu, jedinstvena moderna kuća predstavlja suptilnu kombinaciju arhitektonske sofisticiranosti, ekološke svesti i toplog dizajna, stvarajući harmoniju sa p...

09.06.2024 Arhitektura

5 ključnih principa koji definišu modernu arhitekturu

Ovi principi ne samo da utiču na estetske i funkcionalne aspekte arhitekture već i promovišu održivost i harmoničan odnos sa okruženjem.

07.06.2024 Arhitektura

Remek delo moderne arhitekture i održivi životni prostor koji ostavlja bez daha

Ova kuća stoji kao svetionik arhitektonske inovacije i održivog života, pozivajući vas da prigrlite stil života koji je u potpunoj harmoniji sa prirodom.

05.06.2024 Arhitektura

Lepota jednostavnosti: 15 primera minimalističke arhitekture

U svojoj osnovi, minimalistička arhitektura se odnosi na uklanjanje suvišnog i fokusiranje na suštinske elemente zgrade.

03.06.2024 Arhitektura

Biser indijske arhitekture: miks tradicije i modernog dizajna

Ovaj projekat vešto kombinuje tradicionalne planerske principe koji su vekovima definisali indijsku arhitekturu, stvarajući dom koji je istovremeno funkcionalan i bezvremenski.

01.06.2024 Arhitektura

Prelepa staklena kuća: unikatno iskustvo boravka u prirodi

Prelepa staklena kuća se nalazi duboko u planinama, gde se okolni pejzaž stalno menja. Ponekad je nebo plavo, a ponekad je sve prekriveno gustom maglom. Drveće nudi spektakularne p...

30.05.2024 Arhitektura

Arhitektonski projekti koji su nas zadivili svojim futurističkim dizajnom

Zgrade koje zadivljuju svojim futurističkim dizajnom postaju simboli gradova i inspiracija za arhitekte širom sveta. Njihovi smeli oblici, revolucionarni materijali i tehnološka in...

28.05.2024 Arhitektura

Drvo, staklo i šuma: model doma koji je u savršenom skladu sa prirodom

Dom oličava autentičnu vezu sa prirodom, pružajući svojim stanarima harmoniju između unutrašnjeg prostora i spoljašnjeg okruženja tokom cele godine.

26.05.2024 Arhitektura

Otkrijte lepotu ekonomski isplativih modularnih kuća

Modularne kuće donose inovaciju, efikasnost i estetiku u svet građevinarstva. Njihova prilagodljivost, ekonomska isplativost i trajnost čini ih sve popularnijim izborom među vlasni...

24.05.2024 Arhitektura

Australijska stambena arhitektura: spoj tradicije, inovacije i održivosti

Australijska stambena arhitektura je svedočanstvo o sposobnosti zemlje da spoji tradiciju sa inovacijom. Ona odražava duboko poštovanje prema prirodnom okruženju, posvećenost održi...