Neverovatna lakoća postojanja crne kuće u zelenoj šumi

Prelepa kuća koja se neverovatnom lakoćom stapa sa postojećom okolinom kako bi svojim domaćinima omogućila uživanje tokom cele godine.

Kao što ćete i sami videti, ovaj dom u Estoniji se delikatno stapa sa okolnom borovom šumom, tako da se ni u jednom trenutku ne oseća kao da tu ne pripada. Jednospratna struktura u šumovitom području stvara diskretno i spokojno horizontalno okruženje bez ikakvog preteranog pokušaja da privuče pažnju. Kuća je, slobodno možemo reći, postala gotovo prirodni deo pejzaža.

Snažan, iskren odnos između unutrašnjeg i spoljašnjeg carstva se stvara izbegavanjem upotrebe pragova. Sobe koje se svakodnevno koriste su u ravni sa okolnim tlom, dok staklene pregrade koje se otvaraju ka terasama dodatno zamagljuju granicu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Struktura u obliku slova “U” je kombinovana sa stambenim prostorima u obliku slova “L” i pomoćnim prostorom u obliku slova “I”. Kakva zanimljiva kombinacija! Dve jedinice spajaju natkriveni ulaz, servis i parking dok se mirno unutrašnje dvorište nalazi između pomenutih volumena.

Stambena jedinica ima otvorenu kuhinju i dnevni boravak sa kancelarijskom pregradom, dve manje spavaće sobe sa zajedničkim kupatilom, jednu glavnu spavaću sobu sa kupatilom i garderoberom, tehničku sobu i prostoriju za vežbanje. Kuhinja i dnevni boravak izlaze na terasu koja se nalazi u unutrašnjem dvorištu, dok spavaće sobe izlaze na terasu na istočnoj strani zgrade.

Odabrani materijali podržavaju stapanje zgrade sa okolnom šumom, pa je tako za spoljnu završnu obradu korišćena drvena daska obojena u crno i izliveni beton. Ovaj dualistički ali harmoničan spoj između dva materijala obezbedio je krajnje autentičan izgled ovom nesvakidašnjem domu.

photo: Tõnu Tunnel

Povezane teme