Neverovatan spoj prirode i arhitekture: kilometarski muzej koji lebdi iznad jezera

Dizajner maestralno spaja prirodu i arhitekturu tako što pušta vodu da teče u zgradu i pokrije deo njenog poda pod uglom...

Japanski arhitekta Džunja Išigami nedavno je predstavio svoj najnoviji dizajnerski podvig: Zaishu muzej umetnosti, dug jedan kilometar, koji se proteže preko veštačkog jezera u kineskom gradu Židžao. Čini se da impresivna galerija izlazi iz vode i „lebdi“ preko jezera, zahvaljujući ponovljenoj, stubastoj strukturi koja drži njen lagani betonski krov.

Staklene ploče ispunjavaju prostor između svake kolone, omogućavajući posetiocima da gledaju u vodu dok istovremeno posmatraju muzejske izložbe koje trenutno uključuju umetničku izlogu sa temom čokolade.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arch-Exist (@archexist)

„Kada razmišljate o arhitekturi u Kini, ogromni, bezgranični pejzaži te zemlje mogu predstavljati zastrašujući izazov“, rekao je Išigami. „Pitanje je, dakle, kako tretirati životnu sredinu i arhitekturu kao jednake u kineskom kontekstu? Kako životnu sredinu i arhitekturu što više približiti jedno drugom, kako granicu između njih učiniti što višesmislenom, kako prirodu učiniti što nežnijom za ljude?"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arch-Exist (@archexist)

Značajno je pomenuti da dizajner ujedinjuje prirodu sa arhitekturom ostavljajući mali prostor između poda muzeja i površine jezera, koji omogućava da voda teče unutar zgrade kako bi pokrila ugaoni deo poda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arch-Exist (@archexist)

Na obali veštačkog jezera, Išigami je izgradio i centar za posetioce koji živi pod krovom prekrivenim travom. Zgrada ima sličnu konstrukciju zasnovanu na stubovima, a povezana je sa muzejom preko dve staze za šetnju.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arch-Exist (@archexist)

 

Povezane teme

09.04.2024 Arhitektura

Harmoničan spoj istorije i modernog dizajna

Ova kuća predstavlja spoj klasičnog dizajna sa modernim elementima, uz duboku povezanost sa prirodom, što je rezultat marljivog rada dizajnerskog tima i pažljive izrade svakog deta...

07.04.2024 Arhitektura

Pažljiv dizajn malu kuću pretvara u oazu mira i udobnosti

U današnjem svetu koji se neprestano menja i prilagođava novim izazovima, koncept malih, kompaktnih kuća postaje sve privlačniji. Ove kuće su pažljivo dizajnirane kako bi pružile s...

05.04.2024 Arhitektura

Ova naizgled jednostavna kuća je simbol udobnosti i topline

Svi delovi kuće dizajnirani su tako da se uklapaju u prirodno okruženje, tako da slobodno možemo reći da ova naizgled jednostavna kuća definitivno pruža udobnost i toplinu svojim v...

03.04.2024 Arhitektura

Neobična energetski efikasna kuća inspirisana lokalnom prirodom

Lokacija, karakteristična po svojim nepravilnim terenima i blago izdignuta, pruža stanarima neverovatan pogled na more i planine gotovo iz svake sobe.

01.04.2024 Arhitektura

Savršeno utočište za sve ljubitelje luksuza i prirode

Osim što predstavlja spoj modernog i tradicionalnog, ovaj dom takođe naglašava suštinsku vezu između čoveka i prirode.

30.03.2024 Arhitektura

Ova kuća nije samo prostor za život, već dugoročna investicija u harmoniju s prirodom!

Svaki detalj u ovom domu, od pažljivo odabranih materijala do zanatskih radova, odražava predanost održivom dizajnu i dugoročnom kvalitetu.

28.03.2024 Arhitektura

Arhitektonski poduhvati koji oduševljavaju hrabrim oblicima i prozračnim fasadama

Ovi građevinski poduhvati izazivaju divljenje svojim hrabrim oblicima, prozračnim fasadama i elegantnim linijama, istovremeno se usklađujući sa svojim okruženjem ili stvarajući kon...

26.03.2024 Arhitektura

Savršeno utočište pored jezera - spoj prirodne lepote i elegancije

Ova prelepa brvnara ne samo da predstavlja vrhunac dizajnerske ekspertize, već i oduševljava svojom sposobnošću da spoji čoveka sa prirodom na način koji je inspirativan i očaravaj...

24.03.2024 Arhitektura

Biblioteka koja ima oblik spiralne školjke izgrađena je od cigle livene na licu mesta

Ova biblioteka je spiralna školjka zagrljena visokim travnatim poljem, koja pokušava da istraži mogućnost fuzije između savremenog formalnog izraza i narodne materijalne kulture.

22.03.2024 Arhitektura

Dizajn ove kuće nije samo estetski privlačan, već i savršeno funkcionalan

Dizajniran i za estetsku harmoniju i za funkcionalnost, ovaj dom je pedantno pozicioniran kako bi maksimizirao izloženost susednim i udaljenim pejzažima.

20.03.2024 Arhitektura

Lepota skandinavske arhitekture: elegancija, minimalizam i funkcionalnost

Skandinavski stil arhitekture je jedinstveni izraz koji kombinuje funkcionalnost, estetiku i prirodne elemente kako bi stvorio harmonične i udobne prostore.